Ali res razumem, kaj mi sporoča moj pes?

3622

Za živalske vrste, ki živijo v tropih, je značilno, da komunicirajo na posebne načine. To počnejo zato, da lahko med seboj sodelujejo pri lovljenju hrane, vzgajajo mladiče in zato, da lahko živijo v medsebojnem miru. V pasji naravi je, da se med seboj sporazumevajo z govorico telesa in z vokalnim izražanjem. Komunicirajo s pomočjo oči, repa, telesa, obrazne mimike… V nelagodnih situacijah uporabljajo miritvene signale, s katerimi drug drugemu kažejo, da niso nevarni ali da pomirijo drugega psa, če je prestrašen, napadalen ali negotov. Te signale psi uporabljajo tudi v interakciji z ljudmi, saj je to edini jezik, ki ga znajo govoriti.

Pomembno je, da prepoznamo miritvene signale pri psu, saj tudi človeka z njimi opozarja na neprijetnost. Če teh signalov ne prepoznamo ali jih spregledamo, lahko pride do napada, saj pes ne vidi druge rešitve za prenehanje neprijetne situacije. To se zgodi predvsem takrat, ko pes ne more zbežati (ker je na povodcu ali zaprt v majhnem prostoru).

Zehanje

Veliko ljudi misli, da psi zehajo, ko so utrujeni oziroma zaspani, vendar temu ni tako. Psi zehajo, ko se znajdejo v stresni situaciji ali ko se počutijo negotovo. To se lahko zgodi takrat, ko psa odpeljemo k veterinarju, ali pa takrat, ko se člani družine sprejo med seboj in to pes doživlja kot stres. Pes se z zehanjem skuša pomiriti.

Obračanje telesa/glave

Ta signal je eden prvih, ki jih pes pokaže v stresnih situacijah. Pes obrne glavo v eno ali drugo smer in dlje časa ostane v tem položaju, ali pa glavo izmenično obrača v eno in drugo smer. S tem sporoča, da se počuti neprijetno in naj se drugi pes umiri. S tem signalom pes tudi pomirja samega sebe. Ta miritveni signal lahko opazimo tudi pri šolanju, če od psa zahtevamo preveč in ga s tem postavljamo v neprijeten položaj. Če psu z obračanjem glave ne uspe sporočiti, da mu je neprijetno, lahko vedenje stopnjuje z obračanjem celega telesa.

Lizanje gobca

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Ana Senica

Vira: en.turid-rugaas.no.html in
greenacreskennel.com