Vitamin K1 za zdravo prehrano psov

4258

K1 – podcenjeni vitamin

Vitamin K označuje skupino maščobotopnih učinkovin in ga lahko razdelimo v tri skupine:

  • Vitamin K1 tvorijo rastline in se pojavlja zlasti v zeleni zelenjavi. Vitam K1 je celo v visokih odmerkih neškodljiv.
  • Vitamin K2 tvorijo bakterije v črevesju, pri čemer ga bolni psi pogosto ne morejo proizvajati sami.
  • Vitamin K3 sam nima učinka vitamina, temveč predstavlja umetno proizvedeno, vodotopno obliko vitamina K, ki se šele v organizmu pretvarja v aktivno obliko.

Za vitamin K3 v nasprotju z drugimi spojinami pripisujejo neželene učinke – na področju živil in tudi v humani medicini, zato njegova uporaba npr. v Nemčiji ni več dovoljena.

Zakaj je vitamin K1 tako pomemben?

Je življenjsko pomemben za tvorbo različnih proteinov v telesu in udeležen pri sintezi različnih faktorjev strjevanja krvi v jetrih – brez vitamina K1 je nagnjenost h krvavitvam izjemno povečana. Poleg tega ima odločilno vlogo pri izgradnji kosti in zob ter pri ohranjanju njihovega zdravja, saj je potreben tako pri tvorbi beljakovin v kosteh kot tudi v presnovi kalcija. Poleg tega je vitamin K1 izhodiščna snov za tvorbo vitamina K2.

Kaj pomeni pomanjkanje vitamina K1?

Pomanjkanje je pri maščobotopnem vitaminu relativno hitro doseženo, saj zmogljivosti skladiščenja niso prav velike. To nastopi na primer pri želodčno-črevesnih obolenjih ali slabostih (npr. pri dajanju antibiotikov), poškoduje jetra in povzroča motnje v strjevanju krvi, celjenju ran in mineralizaciji kosti. Pri psu lahko pride do motenj v presnovnih procesih in do poškodb notranjih organov, če telo zaradi pomanjkanja vitamina K1 ne more več tvoriti pomembnih proteinov. To oslabi tudi imunski sistem.

PLATINUM je edina suha hrana, ki vsebuje naravni in dragoceni vitamin K1.

Zakaj lahko vitamin K1 dodajamo le pri PLATINUM hrani za pse?

V klasičnem proizvodnem procesu v ekstruderju pod tlakom in pri temperaturi 140-160 oC je zaradi fizikalnih dejavnikov, kot so visoke temperature ali močan pritisk, uporaba naravnega vitamina K1 onemogočena, saj ga proizvodni dejavniki uničijo in ga pes ne more izkoristiti. Zato so proizvajalci običajne suhe hrane prisiljeni, da uporabljajo kemijsko alternativo K3.

PLATINUM gre drugo pot!

Z dodajanjem hladno stiskanih olj, zelišč in vitaminov pri sobni temperaturi ostanejo vse sestavine v svoji naravni strukturi in s tem ohranjajo življenjsko pomembne sestavine – in jih lahko pes tako optimalno izkorišča. Vaš štirinožni ljubljenec vam bo hvaležen z veseljem do življenja in seveda z svojim zdravjem!

Izberite samo kvalitetno in zdravo hrano za svojega ljubljenčka in izkoristite brezplačno dostavo za PLATINUM izdelke v naši spletni trgovini NaravnaHranaZaPse.si.

Platinum
Promocijsko sporočilo