Dobrobit psov pomočnikov

1872

dobrobit-psov-pomocnikovAli je pes pomočnik še vedno tudi pes ali pa ga jemljemo kot nekaj samoumevnega, kot tehnični pripomoček za boljšo mobilnost in orientacijo? Kje so meje učenja in šolanja in kdaj postane delovni pes robot in brez svojega karakterja?

To je bila tudi ena izmed tem na letošnji mednarodni konferenci Evropske zveze psov vodnikov na Brdu pri Kranju. O tem sta spregovorili ga. Darinka Lečnik-Urbancl, predsednica Slovenskega združenja inštruktorjev, Centra za šolanje psov vodnikov in psov pomočnikov SLO-CANIS, ki drugo leto praznuje svojo 10. obletnico, ter ga. Jadranka Juras iz društva Lajka, odlična glasbenica in velika borka za pravice živali.

Ob opaženem zlorabljanju in učenju živali bi naj vsakdo ravnal skladno s svojo etiko, moralo in seveda zakonom ter mučitelja prijavil na pristojne inštitucije, ki so se na prijave dolžne odzvati. Menite, da se je bolje ne vmešavati? »Ni, verjemite, da ni, zahteva pa nekaj poguma,« izpostavlja ga. Jadranka Juras.

Skoraj na vseh področjih življenja lahko srečamo pse, ki s svojimi telesnimi sposobnostmi, lastnostmi, značajem, spretnostjo, pogumom, hitrostjo, predvsem pa neizmerno in brezpogojno ljubeznijo ter vdanostjo osrečujejo svoje človeške »gospodarje«.  Že v pradavnini sta človek in pes postala prava tovariša, pes se je prilagodil premnogim zahtevam, podnebju, delu, pa tudi  modnim muham svojega človeka. Ogromno je pasjih poklicev, ki jih opravljajo predano in zvesto ter v mnogo primerih bolje kot ljudje. Gotovo se vsak spomni vsaj nekaj pasjih »služb«: pes čuvaj, pes ovčar, lovski pes, sledni pes, reševalni pes, pes za iskanje mamil, cirkuški pes, pes pomočnik, pes družabnik, pes za dirke, pes terapevt, pes vodnik …

Pes pomočnik je pes, izšolan do zelo visoke stopnje z namenom, da pomaga slepim, slabovidnim, gluhim osebam, tistim z motnjami v gibanju, epileptikom, diabetikom, osebam s psihičnimi in mentalnimi težavami … Da ga lahko naučimo specifičnega vedenja, izkoristimo njegove naravne danosti, jih okrepimo, nezaželene nagone pa potisnemo v ozadje. Dober primer je na primer labradorec, po zasnovi lovski pes. Zaradi svoje inteligence, postave in značaja ter učljivosti se uporablja tudi kot pes vodnik in pomočnik, namenjen za osebe s težavami z vidom in gibanjem. Zato je pomembno, da se njegov nagon ne sproži vedno, ko zagleda vodo ali ptice, saj mora umirjeno in zanesljivo voditi svojega uporabnika. V procesu šolanja psu na zanimiv način nagrajujemo želeno vedenje.

Ker gredo psi pomočniki skozi zelo zahteven proces šolanja in so za svoje uporabnike zelo dragoceni, jim je treba omogočiti, kakor seveda tudi vsaki drugi živali, primerne življenjske pogoje. Nemalokrat postanejo psi tudi njihovi najboljši prijatelji in zaupniki. 

Dobrobit živali pomeni skrb za živali pod človekovim okriljem z namenom, da te živijo brez trpljenja in bolečine. V zadnjih letih se je ta veja znanosti precej razvila. Eden od najbolj priznanih je »mednarodni koncept ocene dobrobiti živali«. Imenuje se 5 svobod, ki jih mora imeti žival:  biti brez lakote in žeje; bolečine, bolezni in poškodb; strahu in stresa; nelagodja ter biti svobodna pri izkazovanju naravnega vedenja.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Alenka Galun, trenerka psov pomočnikov, SLO-CANIS

Objavljeno v dvaintrideseti številki revije Kužek