Vloga psov nekoč in danes

1781

Tako v zgodovini kot tudi danes živali v človekovem življenju igrajo pomembno vlogo. Ljudje smo bili, še posebej v preteklosti, od živali odvisni. Poleg hrane, obleke in prevoza so bile živali v mnogih kulturah po svetu tudi v središču verskega čaščenja. Tradicionalna vloga medsebojne odvisnosti se je sčasoma spremenila, saj so živali v vedno večji meri naši družabniki. Kako pa se je prijateljski odnos med psi in ljudmi sploh razvil?

Prazgodovinske skupnosti

V prazgodovinskih skupnostih so bili primitivni ljudje in živali povezani kot lovci in plen, živali so torej obravnavali predvsem kot vir hrane in oblačil. Dolgo je veljalo prepričanje, da je bil volk prva žival, ki je doživela prehod iz divje v udomačeno, in naj bi bil prednik vseh današnjih psov. Najnovejše raziskave pa dokazujejo, da si psi in volkovi delijo skupnega prednika in da psi torej niso udomačeni volkovi. Da bi raziskali evolucijsko pot udomačevanja psov, so raziskovalci primerjali genome sivih volkov in različnih pasem psov, ki so živele na različnih delih sveta, in ugotovili, da so se evolucijske poti psov in volkov ločile med 9.000 in 34.000 leti nazaj. Poleg tega si volkovi in psi delijo tri »sestrske« genome, kar dokazuje, da imajo oboji skupnega prednika in psi torej niso le udomačeni volkovi. 

Od prvih dni udomačitve so ljudje pse učili številnih nalog, kot so lov, varovanja doma in črede. Čeprav so takrat ljudje v psih videli bolj kot ne le korist, pa dokaze o prijateljskem odnosu najdemo že 12.000 let nazaj. Arheologi so namreč v paleolitski grobnici v severnem Izraelu našli ostanke človeka, ki je bil pokopan z volčjim (oz. pasjim) mladičkom. Roko pokopanega človeka so našli postavljeno tako, da je slonela na rami živali, iz česar so strokovnjaki izluščili globoko naklonjenost v času življenja.

Antične civilizacije

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat