Ali pes lahko je mačjo hrano?

786

V mačji hrani je nekaj, čemur se kužki ne morejo upreti. Večina psov, ne glede na pasmo in starost, obožuje mačjo hrano. Nekateri psi imajo radi hrano za mačke, ker vsebuje več maščob in beljakovin, kot pasja hrana. Prav tako je mačja hrana zasnovana na način, da diši po mesninah.

Najverjetneje se kužku ne bo zgodilo nič hudega, če bo tu in tam pojedel malo hrane svoje mačje prijateljice. A mačja hrana je nekaj, kar svojemu kužku ne bi smeli dajati vsak dan. Pa poglejmo, zakaj.

Kakšna je sploh razlika med hrano za pse in hrano za mačke

Psi so v svojem okolju obravnavani kot omnivori, vsejedci.

Zanje je priporočljivo, da uživajo čim bolj raznoliko prehrano. Optimalna pasja prehrana vključuje sestavine rastlinskega in živalskega izvora.

Po drugi strani, pa so mačke carnivori, mesojedci. To pomeni, da jedo izključno živalske beljakovine in imajo večje potrebe po beljakovinah in maščobah, kot psi.

Po vrhu vsega mačke potrebujejo za optimalno življenje 11 esencialnih aminokislin, ki si jih morajo pridobiti s prehrano. Psi na drugi strani pa potrebujejo 10 esencialnih aminokislin. Dodatna esencialna aminokislina, ki jo mačke potrebujejo se imenuje tavrin.

Da se pri mačkah izpolnijo večje potrebe po hranilih, mora komercialna mačja hrana zagotavljati večje koncentracije beljakovin, maščob in tavrina, kot komercialna hrana za pse. To pomeni, da komercialna pasja hrana mačkam ni nevarna.

Za pse pa večja vsebnost beljakovin in maščob, ki jih vsebuje mačja hrana, presega pasje potrebe po hranilnih snoveh. Kljub temu,da je mačja hrana izredno mamljiva, sočna in dišeča, za pse ni popolna vsakodnevna prehranska spremljevalka.

Kdaj je mačja hrana varna za pse

Obstaja nekaj primerov, ko psu lahko brez težav ponudimo mačjo hrano.

Vsekakor se je pred pričetkom kakršnekoli spremembe v prehrani vašega psa potrebno posvetovati z veterinarjem ali strokovnjakom iz tega področja. Spremembe v pasji prehrani naj bodo postopne. Vedno spremljajte, če se pojavijo stranski učinki. V kolikor pri psu opazite spremembo v odvajanju blata, morebitno bruhanje ali kakšne druge zdravstvene zaplete, obiščite svojega veterinarja.

Če vaš veterinar ne priporoča drugače, je najboljša hrana za vašega psa pasja in ne mačja hrana.

Kot že rečeno, obstaja nekaj izjem, katerim mačja hrana ne bo škodila in je lahko idealna alternativa številnim pasjim živilom. To so običajno psi, ki imajo slab apetit, se borijo z izgubo teže, izgubo mišic ali se borijo s kakšno drugo boleznijo, ki povzroča izgubo telesne teže.

Mačja hrana je po navadi bolj okusna, zagotavlja več kalorij na porcijo in ponuja bolj uravnoteženo hranilno vrednost v primerjavi s  številnimi doma pripravljenimi dietami.

Kdaj je mačja hrana škodljiva za pse

Za vse ostale pse, pa je uživanje mačje hrane, tudi samo občasno, problematično, v kolikor obstajajo razlogi, da v telo svojega psa ne bi smeli vnašati odvečne maščobe in beljakovin.

V naštetih primerih, lahko prehrana z mačjo hrano, ne glede na to, ali jo kužek dobiva redno ali občasno, poslabša zdravstveno stanje.

Zapleti pri ponujanju mačje hrane psom

Če vaš kužek redno uživa veliko mačje hrane, se lahko pojavijo zdravstveni zapleti. Z vnosom zgolj mačje hrane v telo kužek ne dobi dovolj hranil in v njegovem telesu ni pravega ravnovesja beljakovin, vlaknin in vseh hranil, ki jih mora dobiti za vitalno in dolgo življenje.

Je že res, da lahko psi preživijo z mačjo hrano, toda neravnovesje hranil lahko povzroči prebavne motnje, debelost in vnetje slinavke – pankreatitis. Vnetje slinavke je resno zdravstveno stanje, ki zahteva takojšnjo veterinarsko oskrbo.

Simptomi vključujejo:

  • Bolečine v trebuhu.
  • Usločen hrbet.
  • Letargijo in telesno šibkost.
  • Izgubo apetita.
  • Bruhanje.
  • Diarejo.
  • Povišano telesno temperaturo.
  • Napihnjen trebuh.

Tudi če vaš kuža uživa mačjo hrano in nima vidnih stranskih učinkov ter se po njej dobro počuti, lahko visoka raven beljakovin slabo vpliva na njegova jetra in ledvice.

Kako psu preprečiti, da bi jedel mačjo hrano

V kolikor imate v vašem gospodinjstvu tako mačke kot psa, je pomembno, da pričnete tako, da so pasje sklede prepoznavne. To pomeni, da kuža pozna svojo skledo in da posodi za mačko in psa nista iste barve in velikosti.

Pomembno je, da svojega psa naučite ukaza »pusti«, »ne«, »prenehaj«. Lahko uporabite katerokoli besedo, bodite le dosledni. Ko vaš pes obvlada ukaz, s katerim mora prenehati s svojimi dejanji, ponudite svoji mački hrano. Ponavljajte trening poslušnosti besede, ki psu preprečuje hranjenje z mačjo hrano. Vsakodnevni trening tega ukaza lahko traja tudi do nekaj tednov. Pomembno je, da ne izgubite volje in ostanete odločni ter dosledni.

Druga možnost je, da ločite posodo za psa od posode za mačko. Se pravi, da je najbolje, da psa in mačko hranite v različnih prostorih ali daleč narazen. Tako vaš kužek fizično ne bo imel dostopa do mačje hrane. Če dostopa do hrane ne bo imel, je razumljivo, ne bo mogel niti pojesti.

Prav tako, lahko mačjo hrano postavite na nekoliko višje mesto, kot je pult, komoda, pralni stroj, polica ali mačje drevo. Večina mačk nima težav s skoki na visoka mesta, ki jih psi težko dosežejo.

V kolikor je vaš kužek majhen, lahko med posode postavite otroško ograjico ali kakšno drugo fizično oviro. Ko mačka poje svojo hrano, je najbolje, da jo umaknete in za njo tudi pospravite.

Nikoli pa ne puščajte mačje hrane zunaj, da jo lahko vaš kužek doseže.

Če želite svojega psa ohranjati srečnega, aktivnega in zdravega, je hranjenje z ustrezno uravnoteženo prehrano ključ do uspeha. Pomembno je namreč, da vaš kuža s prehrano dobi točno to, kar potrebuje. Nikar ga zavoljo nekaj centov razlike v ceni ne pričnite hraniti z mačjo hrano. Posledice so lahko namreč dolgoročne in puščajo neprijeten priokus.

Deja Drobne

www.akc.org

www.k9ofmine.com

pethelpful.com