Manjše opekline pri psih: simptomi, vzroki in prva pomoč

1990

Manjše opekline so pri kužkih pogost pojav. Kaj hitro se lahko zgodi, da vroč predmet nenamerno pade na psa. Prav tako so pogoste ožganine smrčkov, ko želi kuža povohati svečko, ki gori na dosegu njegovega nosu. Pogost pojav pri psih so tudi kemične opekline, ko pridejo kužki v stik z jedkimi snovmi vključno s čistili za odtoke, kislinami in kemikalijami, s katerimi v zimskem času odmrzujemo ceste in pločnike.

pes gleda svečo

Te opekline lahko pri psih povzročijo izgubo dlake na opečenem predelu in pordelost kože, vendar ostanejo spodnje plasti kože nepoškodovane. Med lažje opekline pri psih sodijo opekline prve stopnje. V mnogih primerih se te opekline zacelijo same od sebe. Seveda je to odvisno tudi od resnosti stanja opekline in splošnega zdravja posameznega psa.

Če na svojem kužku opazite znake manjših opeklin, morate za pravilno diagnozo in zdravljenje obiskati veterinarja. Pred vami pa je vse, kar morate vedeti o simptomih, vzrokih in zdravljenju manjših opeklin pri psih.

Kako se opekline klasificirajo

Opekline so razvrščene glede na to, koliko slojev kože je prizadetih ali kako globoko je koža poškodovana.

Opeklina prve stopnje – površinska opeklina. Zajema le najbolj zunanjo plast kože, povrhnjico. Te opekline povzročajo bolečino in pordelost brez vidnih znakov poškodb. Površinske opekline se običajno hitro zacelijo (v nekaj dneh) z nekaj skrbi in nege.

opeklina na tački

Opeklina druge stopnje – delno uniči usnjico in povrhnjico.  Vključuje tako povrhnjico, kot tudi zunanje plasti usnjice.  Opekline druge stopnje povzročajo nastanek mehurjev. Običajno traja nekaj tednov, da se pozdravijo. Pri teh opeklinah obstaja veliko možnosti za okužbo.

Opeklina tretje stopnje – popolnoma uniči celotno debelino kože. Vključuje povrhnjico, vse plasti dermisa in podkožje. Te opekline povzročijo izgubo občutka bolečine na prizadetem območju in nastanek esharja – trden kos odmrlega tkiva. Celjenje je pri teh opeklinah dolgotrajno. Običajno ostanejo trajne brazgotine na mestu opekline. Opekline tretje stopnje pogosto zahtevajo kirurško zdravljenje, kot je presaditev kože.

Simptomi manjših opeklin pri psih

Manjše opekline običajno pri psih prizadenejo vrhnjo, najbolj zunanjo plast kože, ki jo imenujemo povrhnjica.

Znaki, na katere moramo biti pozorni, so:

  • Izpadanje dlake na prizadetem območju.
  • Dlaka je ožgana, skrajšana ali je ponekod sploh ni.
  • Pes, ki trpi zaradi lažjih opeklin, običajno kaže znake fizične bolečine. Po navadi sam nakaže kateri del telesa ga boli, na primer, ne uporablja ene tačke ali se obrača le v eno smer.

Vzroki za lažje opekline pri psih

Vzrok za lažjo in manjšo opeklino pri psih je običajno nekaj zelo vročega, kar pride v stik s psom. To so lahko kapljice vrele tekočine, morda vroče olje in podobno.

Opekline lahko povzročijo tudi sveče, ki so na dosegu psa. Če ste ljubitelj sveč, le-te vedno spravite na višje mesto, nekam, kjer jih vaš ljubljenec ne more doseči. Opekline lahko povzročijo tudi grelna telesa. Če vaš pes najraje leži ob kaminu, ga ob tem vedno nadzorujte in bodite vedno prepričani, da se kuža iz radovednosti ne bo dotaknil odprtega ognja.

V nekaterih primerih, lahko kuža tudi hodi po vroči površini in si poškoduje, ožge, blazinice na tačkah. Ko je zunaj res vroče, vedno preverite temperaturo tal, po katerih boste hodili. Če so tla tako vroča, da na njih ne morete držati roke vsaj 10 sekund, potem se sprehodu raje odpovejte.

Opekline povzročajo tudi kemikalije in njihovi hlapi. Ko je zunaj temperatura pod ničlo in ceste ter pločniki zamrznejo, običajno uporabljamo sredstva za odmrzovanje. Te snovi lahko, v kolikor pridejo v stik s pasjimi tačkami, povzročijo opekline na njih. Če psa pozimi pogosto sprehajate po pločnikih, razmislite o nakupu čevljev ali voska za tace, ki pasje blazinice ščiti pred takšnimi poškodbami.

Zdravljenje manjših opeklin pri psih

Če sumite, da se je vaš kuža opekel, lahko na območje nanesete hladno in mokro krpo, da zmanjšate temperaturo na tem območju.  Ko se prizadeto območje nekoliko ohladi in posuši, lahko nanj nanesete hladilni gel, kot je npr. aloe vera. Ko psa namažete s kakršnokoli kremo ga imejte pod nadzorom. Psi namreč zelo radi vohajo in ližejo neznane snovi. Tako se lahko hitro zgodi, da pes kremo poliže, kar lahko privede do dodatnih zdravstvenih zapletov.

Mnoge manjše opekline lahko zdravite doma. Vedno pa je priporočljivo obiskati veterinarja in se z njim posvetovati o zdravljenju in vzrokih za nastanek opeklin. Če vam veterinar svetuje glede zdravljenja na domu, natančno upoštevajte njegova navodila.

K sreči, se številne majhne opekline zacelijo same od sebe.

Deja Drobne

www.petmd.com

vcahospitals.com