S čim hraniti psa?

947

Za zdravje in optimalen razvoj kužka je ključna kakovostna in raznolika prehrana, ki zadovoljuje vse potrebe, katere v svoji prehrani potrebuje kuža. Tipov hrane za pse je veliko in v ta namen vam v spodnjem prispevku predstavljamo različne vrste pasje hrane, njihove prednosti in slabosti.

Za zdravje in optimalen razvoj kužka je ključna kakovostna in raznolika prehrana, ki zadovoljuje vse potrebe, katere v svoji prehrani potrebuje kuža.

Suha pasja hrana

V skupino suhe pasje hrane uvrščamo brikete in hladno stiskane pelete. Brikete pridobivajo s toplotno obdelavo pod visokim pritiskom, pri čemer izgubijo sestavine tudi kar nekaj hranilnih snovi. Hladno stiskani peleti pa so nekaj novejšega na tržišču. V postopku hladno stiskanje po drobljenju in mletju pride do stiskanja v obliko peletov brez toplotne obdelave. S tem posledično ohranjamo več hranilnih snovi v hrani in hkrati zaradi njihove hitrejše razgradnje omogočimo kužku boljšo prebavo.

Briketi so poznani že okoli 100 let in so najpogosteje uporabljena vrsta pasje hrane, ki jo uporabljajo lastniki za svoje kosmatince. Razlogov, zakaj se toliko lastnikov odloči za to vrsto hrane, je veliko, izmed najbolj pogostejših so dolg rok trajanja, visoka energijska vrednost in praktičnost shranjevanja ter hranjenja. Velika prednost briketov pa je tudi, da zaradi toplotne obdelave niso bakterijsko okuženi. Briketi so prilagojeni že skoraj za vsako pasmo psov, od manjših do večjih, prav tako so nekateri prilagojeni tudi na starost kužka in njihove potrebe v določenih obdobjih.

Iz česa so sestavljeni briketi in peleti? To je odvisno od znamke do znamke. Nizkokakovostni briketi ali peleti vsebujejo po navadi veliko več žit kot mesa, od tega velikokrat koruzo in pšenico, ki sta za kužke težje prebavljive in hkrati pa lahko povzročijo tudi prekomerno telesno težo. Za katere brikete se odločiti in na kaj vse je še potrebno biti pozorni, si lahko preberete v članku Kako pametno kupovati brikete.

Mokra pasja hrana

Mokra hrana za pse je v veliki večini pakirana neprodušno v pločevinke, klobase ali vrečke. Kot pri suhi hrani za pse, je tudi pri mokri hrani izredno pomembno, da izberemo tisto, ki vsebuje meso brez žitnih dodatkov, kot so pšenica, koruza in podobno. Prav tako se izognite tistim, ki vsebujejo preveliko količino konzervansov in različnih dodatkov.

Velika prednost mokre pasje hrane je ta, da jo imajo psi izredno radi zaradi dobrega okusa in teksture. Slabost te vrste hrane, poleg krajšega roka trajanja, pa je tudi manjša hranilna vrednost, zato mora posledično kuža zaužiti veliko več te hrane, da doseže stopnjo sitosti. Ker je hrana mehka in narezana na manjše koščke, to tudi pomeni, da pes manj grize in žveči. Grizenje hrane je ključno za zdravje zob in dlesni, zato kužku v primeru, da ga hranite izključno z mokro pasjo hrano, ob tem ponudite tudi trde priboljške, ki bodo pomagali skrbeti za zdravje njegovih zob in dlesni. Seveda pa je mehkoba hrane lahko tudi izredno dobra, sploh za starejše kužke, ki jim že izpadajo zobje. Mehkost hrane pomaga, da hrano lažje in brez bolečin uživajo.

Surova pasja hrana oz. BARF

BARF oziroma biološko primerna pasja hrana, z drugo besedo surova pasja hrana, je dandanes vedno bolj popularna med lastniki.BARF oziroma biološko primerna pasja hrana, z drugo besedo surova pasja hrana, je dandanes vedno bolj popularna med lastniki. Najdemo jo lahko že v obliki popolnih pasjih obrokov ali pa obroke ustvarimo sami doma. Prednosti surove hrane so, da so obroki bolj zdravi in raznoliki brez različnih konzervansov in dodatkov. Slabost surove hrane pa je, da je pomembno vedno dobro preveriti poreklo mesa in skrbeti, da je čim bolj sveže, da ne bi prišlo do okužb z bakterijami. Tukaj je ključnega pomena, da meso jemljemo od preverjenega mesarja, pri čemer je meso vedno sveže preverjenega porekla in veterinarsko pregledano.

V primeru, da obroke sestavljate sami, je pomembno, da poleg potreb po beljakovinah in maščobah, zadovoljite tudi potrebe po vitaminih, mineralih, vlakninah, ki so v sadju, zelenjavi, začimbah in zeliščih. Ključno je sestaviti raznolike obroke, ki bodo zadovoljili vse prehranske potrebe psa. Obrok mora biti sestavljen iz vsaj 70 % mesa in 30 % sadja, zelenjave, zelišč in začimb, pri tem pa je za zdravje kužka ključno, da je izvor vseh sestavin obroka preverjen.

Kuhana hrana

V preteklosti in ponekod še danes nekateri lastniki svojim kužkom dajejo ostanke kuhane človeške hrane, kar seveda za kužka ni primerno, saj je le ta preveč začinjena in preslana. Pa vendar kuhana in prilagojena hrana posebej za pse seveda ustreza kužku, dokler so v obroku zadovoljene vse prehranske potrebe. Ključno je, da je vsak obrok izmerjen in prilagojen kužku glede na starost, velikost in aktivnost kužka. Najbolj priporočljiva in za kužka primerna živila so goveje kosti (kostna juha), organi, meso (piščanec, govedina, svinjina, puran, tuna ali losos), kokosovo olje, jajca in skoraj vse sadje in zelenjava.

Prednost kuhane hrane je, da se s sestavljanjem obrokov s preverjenimi sestavinami izognemo konzervansom in raznim umetnim dodatkom, ki bi lahko škodovale zdravju našega kosmatinca. Slabost pa je nepraktičnost, saj je treba hrano redno in sproti kuhati, kar postane problem, ko odidemo od doma ali gremo na pot ali počitnice s svojim kosmatincem.

Ta tip prehrane pri psu mora biti sestavljen iz vsaj 70 % mesa in 30 % zelenjavno sadni del z dodanimi zelišči in začimbami. Ko izbiramo sadje in zelenjavo je ključno, da poleg izvora preverimo tudi, da izberemo vrsto hrane, ki jo naš kuža sme uživati. Izvor je prav tako ključen ob izbiri mesa za obroke, saj mora le ta biti preverjen za zdravje našega kosmatinca. Če želite izvedeti še kaj več o kuhanju obrokov za kužka pa si preberite članek “Ali je psu treba kuhati?”.

Seveda je, ne glede na vrsto prehrane, za katero se kot lastniki odločimo, nujno treba upoštevati starost, aktivnost in pasmo psa. Prav tako je za optimalen razvoj in zdravje ključno izbirati kakovostno hrano oziroma sestavine, če le-to pripravljamo sami, s preverjenim izvorom.

Vesna Kropf

VIRI:
https://www.nylabone.com
https://blog.homesalive.ca
https://www.pfma.org.uk
https://www.allaboutdogfood.co.uk/