Nasveti za socializacijo starejšega psa

284

Dve izmed najpogostejših težav z vedenjem, ki ju opazimo pri odraslih psih, sta prekomerne reakcije in strah. Ljudje pogosto mislijo, da pes, ki laja na druge pse ali ljudi, kot mladič ni bil pravilno socializiran. Vendar je to ponavadi napačno prepričanje. Obstaja namreč veliko skrbnikov psov, ki so vložili veliko časa in truda v socializacijo svojega psa, pa njihov kuža še vedno laja na vse, kar vidi. In čemu je tako? Ker so si kužki med seboj različni ravno tako, kot smo si ljudje, se lahko zgodi, da uporabljene tehnike socializacije niso primerne za vse pse. Morda pa ima kuža gensko nagnjenost k strahu in tesnobi.

Ker so si kužki med seboj različni ravno tako, kot smo si ljudje, se lahko zgodi, da uporabljene tehnike socializacije niso primerne za vse pse. Morda pa ima kuža gensko nagnjenost k strahu in tesnobi.

Skrbniki takih psov prejemajo veliko različnih neželenih ali želenih nasvetov ljudi, kako spremeniti in izboljšati vedenje svojega psa. Vedite pa, da je najboljši vir informacij o vzgoji in ravnanju s kužki vaš veterinar ali lokalni certificiran strokovnjak s področja vedenja in vzgoje živali.

Ne glede na to, ali je vaš kuža že po naravi plašen ali se s takšnim vedenjem šele srečujete, je najpogostejši nasvet, ki ga boste slišali ta, da je potrebno vašega psa socializirati, mu nuditi več zabave in ga »siliti« v druženje z drugimi psi.

Kako začeti?

Nekaterim psom, ki so le nekoliko plašni ali introvertirani, pomaga že, če jih peljete na kraj, kjer veste, da bo prisotnih več psov, na primer v pasji park ali območje, kjer se skrbniki s svojimi kužki zadržujejo. Nekateri kužki potrebujejo le nekaj spodbude, da se prelevijo v družabne in igrive pse.

Če želite preizkusiti to tehniko socializacije, morate svojega kužka na to tudi pripraviti. Preden psa peljete na območje, kjer je kuža lahko brez povodca, se prepričajte, da ste opravili vsa cepljenja. Pomembno je, da ste preden svojemu kužku zaupate čas brez povodca, prepričani v njegovo odzivnost na vaše napotke in ukaze. Če se vaš kuža ob odpoklicu ne vrne do vas, ga niti v pasjem parku, v gozdu ali na travniku ne morete pustiti brez povodca.

Lahko pa se zgodi, da je vaš kuža celo tako sramežljiv, da se počuti neprijetno na neznanem področju brez povodca. V tem primeru ga nikar ne odpenjajte. Bolje je, da mu omogočite sprehod na povodcu, brez nepotrebnega stresa in da skupaj z njim raziskujete nove kraje in pasje prijatelje.

Pasji park in območja kjer se ljubitelji psov družijo

Če se vaš kuža dobro odziva na vaše ukaze, ga lahko za začetek odpeljete v pasji park v delu dneva, ko je tam prisotno bolj malo število psov. Izberite miren predel parka in omogočite svojemu psu, da si ogleda druge pse na varni razdalji. Tam ostanite nekaj časa. Če uporabljate pri vzgoji pozitivno spodbudo, lahko svojemu  kužku ob mirni reakciji na druge pse ponudite priboljšek. Cilj je, da vaš kuža pogled na drugega psa ne poveže z lajanjem, ampak s pozitivnim čustvom.

Če opazite, da v pasjem parku uživate le vi in ne vaš kuža, je čas, da razmislite o drugačnem načinu socializacije svojega kužka.Če po kratkem času pri svojem kužku opazite znake neprijetnosti – spuščena glava, ušesa postavljena na stran ali spodvit rep, je čas, da odidete.

Za nekatere pse pa je obisk pasjega parka prava nočna mora. Tam so namreč psi bombardirani z novimi zvoki, vonjavami, slikami. Če opazite, da v pasjem parku uživate le vi in ne vaš kuža, je čas, da razmislite o drugačnem načinu socializacije svojega kužka.

Varstvo

Vse previdnosti, ki smo jih omenili pri pasjem parku, veljajo tudi za dnevno varstvo. Najprej se prepričajte, da vaš kuža uboga osnovne ukaze, šele nato ga peljite v dnevno varstvo.

Včasih je tak način socializacije dobra možnost, da svojega psa previdno predstavite drugim psom. Nekatera varstva sprejmejo pse tudi za uro do dve na dan. Tam lahko sramežljivega in prestrašenega psa počasi predstavijo drugim mirnim psom, in sicer v nadzorovanem okolju.

Preden psa oddate v varstvo, preverite kredibilnost njihovega dela in se pozanimajte, kako dolgo lahko psa prepustite njim. Prav tako je pomembno, da osebju predstavite težavo vašega psa. Nekateri posamezniki, zaposleni v takih ustanovah, so namreč odlično usposobljeni za branje telesne govorica psa, ter vedo, kako posredovati, še preden pride do težav.

Če ne zaupate osebju dnevnega varstva, potem za svojega psa izberite drugo vrsto varstva.

Ukrepajte sami

Če ste sami ugotovili, da je vašega psa v določenih situacijah strah, se morate vprašati, ali ga je smiselno izpostaviti takšnim sprožilcem slabih čustev v upanju, da jih bo prerastel ali spoznal, da ga ne ogrožajo? Odgovor na to vprašanje je zagotovo NE. Takšno izpostavljanje strahu in tesnobi bo v vašem kužku izzvalo velik stres, ki bo fizično in psihično vplival na čustveno stanje vašega psa.

Ljudje se pogosto ne zavedamo, da siljenje psa v neko dejavnost, ki mu je neprijetna, poslabša njegovo vedenje in duševno stanje. Vsakič, ko psa postavimo v položaj, ki ga prestraši, se pes spomni in podoživi prejšnjo strašljivo situacijo ter je prestrašen in razburjen. Ta tehnika izpostavljanja strahu pri večini kužkov vse skupaj samo še poslabša.

Pomembno je, da psa pozitivno nagradite bodisi z božanjem, ljubkovanjem, hrano ali njemu ljubo igračo vsakič, ko opazite pri njem napredek v socializaciji. V situacije, v katerih mu je neprijetno, ga nikoli ne silite, temveč ga vanje uvajajte postopoma. Sprememba pri vedenju se nikoli ne pokaže čez noč, ampak je zanjo potrebno veliko dela in odrekanja.

Nadaljujte prijazno in nežno

Socializacija je postopek, s katerim se žival nauči interakcije z drugimi živalmi iste vrste – v idealnem primeru je to na miren in varen način. Psi so po navadi socialna bitja, a se morajo kljub temu naučiti, kako biti »socialni«.

Mnogi ljudje menijo, da socializacija naših psov ne vključuje samo izpostavljenosti družbi drugih psov, temveč tudi drugim ljudem in živalim, različnim hrupom in neznanim okoljem. To je predvsem pomembno zato, ker je to norma naše družbe. Ne samo, da želimo pse, ki lahko na nek način komunicirajo z nami, našo družino, prijatelji in drugimi psi, ampak želimo pse, ki jih lahko odpeljemo na različna mesta in bodo tam uživali prav toliko kot mi.

Vedno upoštevajte, da socializacija starejšega psa traja nekoliko dlje kot socializacija mladička. Potrebno je namreč izkoreniniti slabe vzorce vedenja pri psu in mu dodati nove, bolj prijazne.

Pomembno je tudi, da svojega psa v popolnosti poznate. Vsakič, ko vaš pes zagleda drugega psa ali človeka ali ga odpeljete na nepoznano mesto, morate pravilno oceniti njegovo telesno govorico in se prepričati, da ni preobremenjen.

Socializacija vašega psa mora vključevati počasno in previdno spoznavanje drugega, mirnega psa, v varnem okolju s počasnim tempom. Morda boste pri treningu socializacije morali najeti profesionalnega trenerja. Karkoli boste storili, vedite da je kakršnokoli delovanje v smeri boljšega počutja vašega psa naložba v vajino skupno, avantur polno življenje.

Deja Drobne

Viri:

https://www.doghealth.com/behavior/how-and-why/2435-old-dog-new-tricks-how-to-socialize-an-older-dog

https://petcentral.chewy.com/socializing-an-older-dog/
https://www.preventivevet.com/dogs/how-to-help-adult-dog-with-socialization