VIDEO: Najboljše sadje za kužka

Sadje je odličen vir mineralov, vitaminov in antioksidantov, ki lahko koristijo tudi našemu kosmatincu. Prav tako je sadje odlično tudi za krepitev imunskega sistema, preprečuje zaprtost in dehidracijo telesa. Hkrati pa predstavlja zdravo verzijo priboljškov, ki kužkom še posebej teknejo v toplejših mesecih v letu. Veliko lastnikom se poraja vprašanje, katero sadje lahko uživa njihov kuža in koliko. Na vsa ta vprašanja vam bomo odgovorili v spodnjem video posnetku, kjer so predstavljene vrste sadja, ki so najboljše za vašega kužka in količine, ki jih lahko zaužije.

JABOLKO

Jabolko je odlično za pse, saj ima visoko hranilno vrednost in vsebuje visoko vsebnost kalcija ter kalija. Prav tako pa jabolko izredno dobro pomaga pri prebavnih težavah in pripomore k zdravi črevesni flori kužka. Priporočljivo je ponuditi psu jabolko, sploh kadar ima kuža drisko, saj pomaga odpraviti in uravna prebavne procese. Pomembno pa je, da jabolku odstranite lupino in semena, saj lahko škodujejo vašemu kosmatincu.

HRUŠKA

Hruška vsebuje kar 80 % vode in je odličen vir vlaknin. Vsebuje tudi visoko vsebnost kalija in kalcija, ki pripomoreta h krepitvi imunskega sistema in zdravi prebavi. Hkrati pomaga tudi pri preprečevanju bolezni srca in ožilja in je primerna tudi za kužke s sladkorno boleznijo. Preden pa sadež ponudimo kužku, je kot pri jabolku pomembno odstraniti semena in lupino.

BANANA

Banana je že večino lastnikom poznana kot sadež, ki ga praktično obožujejo skoraj vsi kužki. Sam sadež je poln fosforja, kalija, C-vitamina in B-vitamina. Prav tako je odličen vir vlaknin, kar pomaga kužku pri uravnavanju črevesne flore in zdravi prebavi. Banana je hkrati tudi odlična pri blaženju in odpravi driske pri psu, vendar pozor – s količino ne gre pretiravati, saj lahko ob veliki količini pride do še večjih prebavnih težav.

JAGODA

Jagoda, sadež poln antioksidantov, ki poskrbijo za zdravo kožo in pomagajo pri obnavljanju le-te ter celjenju ran. Seveda pa zaradi visoke vsebnosti vitaminov prav tako pripomorejo k boljši prebavi in uravnavanju prebavnega takta kužka.

BOROVNICE

Borovnice so prav tako uvrščene med sadje, ki ga psi lahko brez težav uživajo. Sadje je polno antioksidantov, ki pomagajo pri preprečevanju srčnih bolezni kužka. Prav tako so polne vitamina C in vlaknin, ki ponovno pomagajo k uravnavanju pasje prebave.

BRESKVE & MARELICE

Breskve in marelice so prav tako uvrščene v skupino sadja, ki ga lahko vaš kuža brez težav uživa. Seveda je pomembno opozoriti, da lahko kuža uživa zgolj olupljen sadež brez koščice. Sadeža sta večino sestavljena iz vode, pa vendar kot taka vsebujeta visoko vsebnost železa. Prav tako predstavljata naravni vir antioksidantov, ki ščiti in krepi imunski sistem kužka ter pripomore k zdravi črevesni flori.

LUBENICA

Lubenica je prav tako eden izmed sadežev, ki so v večini sestavljeni prav iz vode. So odličen vir antioksidantov, vitamina C in vitamina A, ki odlično pomagajo pri uravnavanju prebavnega takta. Lubenico lahko ponudimo svojiim kosmatincem, vendar samo sočno rdečo sredico brez semen. Ker pa vsebujejo toliko vode, se priležejo ob poletnih dneh ne samo nam, ampak tudi našim kužkom.

MELONA

Prav tako kot lubenica, melona predstavlja vir antioksidantov in vitaminov, ki pomagajo pri dobri prebavi in pripomorejo k blaženju prebavnih težav, kot je na primer driska. Seveda je tudi ta sadež potrebno prej olupiti, odstraniti semena in narezati na manjše koščke, preden ga lahko ponudimo svojemu kosmatincu.

Koliko sadja lahko ponuditi kužku?

Kot lastniki se moramo zavedati, da mora biti pasja hrana v večini sestavljena iz mesa in rib. K temu pa lahko dodamo priboljške v obliki sadja, a seveda morajo ostati le v manjših količinah oziroma kot zgolj in samo priboljški. Pomembno je, da je sadje vedno dobro oprano, olupljeno brez semen narezano na manjše koščke z izjemo jagod in borovnic, kjer sadje le dobro operemo.

Vesna Kropf