Kdaj uspavati psa?

Evtanazija psa je zelo težka tema in je nekaj, kar skrbi vsakega lastnika. Dejstvo, da naši najboljši prijatelji ne bodo z nami za vedno, je zastrašujoče in povsem normalno je, da je uspavanje psa nekaj, o čemer ne želimo razmišljati. A včasih je evtanazija za psa najboljša odločitev in naša odgovornost je, da jo sprejmemo, ko je to potrebno.

Včasih je evtanazija za psa najboljša odločitev in naša odgovornost je, da jo sprejmemo, ko je to potrebno.

Bolezen

Na žalost se dogaja, da psi zbolijo za neozdravljivimi boleznimi. Seveda lahko velikokrat sprva kompenziramo z zdravili. Nekateri psi živijo kvalitetno življenje še več let po diagnozi. Problem nastane, kadar stanje nazaduje, zdravila pa več ne pomagajo. Pes je takrat pogosto v bolečinah, se slabo počuti, ima manj energije, nima apetita … Seveda ima vsak kosmatinec kakšen slabši dan, a če se zadeva stopnjuje in traja več časa, je mogoče čas, da razmislite o evtanaziji.

Starost

Psi se, tako kot ljudje, starajo. Zgodi se, da ne morejo več hoditi, jesti, iztrebljati … Tudi če niso več tako aktivni, to samo po sebi ni problem. Ta nastane, kadar je pes v bolečinah. Nekateri psi že ob sami hoji ječijo od bolečin. Seveda se najprej posvetujte z veterinarjem in preučite možnosti, če je štirinožcu možno pomagati. A če mu ni, vi pa gledate vašega najboljšega prijatelja, kako se muči, je tudi na tej točki morda smiselno razmišljati o evtanaziji.

Odločba

Ko pes nekoga ugrizne/napade, oškodovanec pa to prijavi, po zakonu v Sloveniji pes dobi status nevarnega psa. Če se napadi ponavljajo, vi pa se ne držite pravil, lahko dobite odločbo, da je psa potrebno evtanazirati. Slabo pri tem je, da v tem primeru evtanazija ni vaša odločitev in na odločbo nimate več vpliva. Dobro pa je, da lahko ogromno naredite preventivno. Vašega kosmatinca imejte vedno pod nadzorom in na povodcu ter se tako izgonite neprijetnim situacijam. Če pa že pride do prvega napada, naj ima pes v prihodnje vedno nagobčnik, kakor je to predpisano. V kolikor se zgodi še kak napad, pa se s psom udeležite predpisane prevzgoje in naredite vse kar se da, da do odločbe ne pride.

Vzemite si čas

Veliko lastnikov ob odločitvi obliva slaba vest, kakor da svojega štirinožnega prijatelja puščajo na cedilu. Nekateri se bojijo, da bodo odločitev sprejeli prehitro in tako zamudili še nekaj časa s svojim kosmatincem. Drugi se bojijo, da bodo psa na evtanazijo pripeljali prepozno, ko bo v res že hudih bolečinah. Takšni občutki so popolnoma običajni in prav je, da si za sprejem odločitve vzamete čas. Ne pustite, da bi kdo pritiskal na vas in vas silil v naglo odločitev. Lahko obiščete veterinarja in se še dodatno posvetujete z njim in dobite strokovno mnenje. Vprašanja, ki jih lahko zastavite sebi in veterinarju, so recimo: „Ali je bolezen, ki jo ima moj kuža, ozdravljiva?“ „Ali ima moj pes kvaliteno življenje? Lahko normalno jé, pije, se giba in počne vsa običajna „pasja“ opravila?“ „Ali ima moj pes več dobrih ali slabih dni?“ Imejte v glavi, da delate najboljše za psa in, da mu evtanazija samo prihrani obdobje muk. Pomoč in podporo lahko poiščete tudi pri drugih pasjih lastnikih, ki so že šli skozi to.

Slovo

Če se odločite za evtanazijo, v družini pa vas je več, se pogovorite z vsemi družinskimi člani. Predvsem pri otrocih je pomembno, da dogajanje razložite primerno njihovi starosti.Če se odločite za evtanazijo, v družini pa vas je več, se pogovorite z vsemi družinskimi člani. Predvsem pri otrocih je pomembno, da dogajanje razložite primerno njihovi starosti. Razložite, kaj je s kužkom in da mu s to odločitvijo pomagate. Pes je član družine, zato dajte tudi vsem ostalim članom možnost, da se poslovijo tako, kakor se želijo.

Bodite ob psu

Ne pozabite, da psu predstavljate cel svet. Navezan je na vas in želel bo preživeti čas z vami – tudi svoje zadnje trenutke. Že večkrat so veterinarji zapisali ganljive izpovedi, kako se pes obnaša, če ga pred evtanazijo lastnik pusti samega. Kuža je zmeden in prestrašen. Taki trenutki so za človeka res izjemno težki, a to še ni izgovor, da zaradi tega kosmatinca pustimo na njegovi zadnji poti. Ko se za psa odločimo se zavežemo, da bomo ob njem in da bomo zanj poskrbeli od prvega do zadnjega dneva. Pes čuti, kadar ste prestrašeni in žalostni a bo veliko bolj pomirjen, če boste ob njem. Seveda lahko pridete še s kakšnim človekom, ki vam bo v podporo. A vseeno pazite, da vas ne bo preveč in, da so ob vas ljudje, ki tudi poznajo psa. Velike gruče in neznanci lahko psa vznemirijo.

Kaj se zgodi po evtanaziji?

Po evtanaziji imate več možnosti. Telo psa lahko pustite na veterini, lahko pa ga vzamete in pokopljete, če se za to odločite. V kolikor ne želite običajnega pokopa, obstajajo podjetja, ki psa tudi upepelijo. Vnaprej preučite možnosti, saj je to nekaj, kar boste ob evtanaziji mogli takoj povedati.

Žalovanje

Izguba psa je enako boleča, kakor izguba katerega koli drugega družinskega člana. Povsem normalno je, če ob smrti vašega ljubljenčka čutite žalost, tesnobo, osamljenost, nemoč. Kakor pri sprejemanju odločitve, si tudi pri žalovanju vzemite čas in predelajte vse občutke. Ne zatirajte svojega počutja in zavedajte se, da imate vso pravico, da se počutite slabo. Smrt ni nikoli enostavna za predelati. Lahko se s kom pogovorite, si pišete svoja občutja ali si na kakršen koli drug način pomagate. Seveda tudi ostalim družinskim članom dajte čas, da žalujejo in procesirajo vse, kar se je zgodilo.

Kdaj je čas za drugega psa?

Nekateri pravijo, da je najbolje, če čim prej vzamete drugega psa in se tako „zamotite“. A nikar ne hitite. Vsak kuža je po svoje poseben in je nenadomestljiv, zato se lahko zgodi da se boste počutili samo še slabše, če boste novega psa vzeli preden boste za to pripravljeni. Nekateri, ki si prehitro omislijo drugega kosmatinca, ga nato primerjajo s prvim, imajo slabo vest, kot da bi prvi pes bil „jezen nanje“ in podobno. Skratka, čudovito je, če si želite zopet imeti psa, a bodite prepričani, da je za to pravi čas in da ste tudi mentalno pripravljeni na novega družinskega člana.

Odločitev za evtanazijo ni nikoli enostavna, a je včasih za psa najboljša izbira. Imejte v mislih, da ste naredili vse kar ste lahko in da ste bili ob vašemu najboljšemu prijatelju vedno, tako kakor je on tudi bil ob vas. Ohranite lepe spomine in ne pozabite na vse, kar vas je kuža naučil. In bodite prijazni do sebe. Dajte si čas, da izgubo prebolite in dovolite si žalovati. Psi so velik del našega življenja in povsem normalno je, da je smrt naših kosmatincev težka.

Veronika Sivka

Viri:
https://www.petmd.com
https://www.lapoflove.com
https://americanhumane.org