Ali je psu treba kuhati?

4338

ali-je-psu-treba-kuhatiZadnje čase prebiramo in slišimo veliko o zdravi prehrani psov. Briketi, konzerve, domača kuhana hrana, surova hrana … Vsega je toliko! Trgovine za male živali so nas zasule z nasveti in ponujajo raznovrstno »zdravo« prehrano za naše kosmate prijatelje. Ampak kaj je res tisto, kar je resnično zdravo in primerno za psa?

Vsem lastnikom psov je pomembno, da je naš pes zdrav in zadovoljen. Tukaj vmes pa ima prste tudi prava in zdrava prehrana. Dolga leta je veljalo, da so le ena in edina prava odločitev briketi. Vendar raziskave in študije v zadnjih letih dokazujejo, da je za dolgo in čim bolj zdravo življenje psa pomembna drugačna prehrana. Zagotovo pa se je dobro izogniti ostankom z naših krožnikov in vsej hrani, ki je predelana, vsebuje umetne dodatke, umetna barvila, emulgatorje in umetne konzervanse.

Človeška hrana

Človeška hrana, ki jo dnevno kuhamo, za psa ni naravna. Je preveč začinjena, soljena, pekoča in velikokrat polna raznih konzervansov, ki jih vsebujejo konzervirani in v tetrapakih pakirani izdelki. Nitrati, nitriti, sladkor, trans maščobe in natrijev glutaminat najdemo v številnih pripravljenih obrokih, ki so neprimerni za psa, pa tudi za človeka niso zdravi. Psu ne škodijo žita, koruza, soja in riž, ki jih ljudje pogosto uporabljamo v svoji prehrani. Vendar jih ljudje pogosto ponujajo v presežkih, zaradi katerih so psi prerejeni in imajo težave s težo.

Barf ali surova hrana

Najbolj naravna prehrana za psa je surova hrana ali BARF. To so kosti, kite, hrustanec, meso, maščobe, surova zelenjava in sadje. Psu ne bo nič hudega, če tu in tam dobi tudi kakšen grižljaj z našega krožnika, vendar se naj tu in tam zgodi resnično tu in tam, ne pa vsak dan.

V neki raziskavi so ugotovili veliko prednosti naravne prehrane za psa. Psu se v zelo kratkem času zbistri pogled, postane bolj igriv, radoživ in kaže večje veselje do življenja. Zaradi kakovostnejših beljakovin se okrepijo vezi in sklepi, kar zmanjša bolečine in omogoča boljšo gibčnost psa. Opazili so tudi veliko manjše izpadanje dlake, ki postane sijoča in močna. Neprijeten vonj iz ušes in nabiranje ušesnega masla se drastično zmanjša. Pri psih, ki imajo težave z izcedkom iz očes, so opazili, da se je ta precej zmanjšal ali pa v celoti izginil. Veliko psov ima težave z zadahom in močnim telesnim vonjem, ki z naravno prehrano popolnoma izgine. Ko k hrani dodamo svežo zelenjavo in sadje, se pospeši presnova, zato imajo psi veliko manj prebavnih težav. Pes iz hrane izkoristi maksimum, zato iztreblja le še enkrat na dan ali celo enkrat na dva dni. Iztrebki niso neprijetnega vonja in so volumensko veliko manjši, saj organizem maksimalno izkoristi vse, kar dobi v telo. Poveča se tudi odpornost, telesna teža se uravna, z grizenjem surove hrane pa psi kar sami poskrbijo za higieno zob.

Z naravno prehrano psa prihranimo veliko denarja in živcev pri veterinarju, saj se s pravilnim hranjenjem izognemo marsikaterim boleznim.

Sestava naravne pasje prehrane

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Metka Tratnik

Objavljeno v dvaintrideseti številki revije Kužek