Pasme psov z največ energije

2250

Vsi vemo, da imajo različne pasme različen nivo energije. Nekateri psi preferirajo mirno življenje, kratke sprehode in veliko poležavanja, spet drugi uživajo v dolgih sprehodih, teku, hoji v hribe in najrazličnejših športih.

Vsi vemo, da imajo različne pasme različen nivo energije. Nekateri psi preferirajo mirno življenje, kratke sprehode in veliko poležavanja, spet drugi uživajo v dolgih sprehodih, teku, hoji v hribe in najrazličnejših športih.

Koliko energije ima pes, je zelo pomemben parameter pri odločanju, katerega psa vzeti v svoj dom. Pasme, ki imajo veliko energije, so ponavadi najbolj primerne za aktivne ljudi, ki preživijo veliko časa zunaj v vsakem vremenu, ki imajo izkušnje in ki so s psom pripravljeni delati. Našteli bomo 10 takih pasem, obstaja pa jih še veliko več.

Borderski ovčar (Border Collie)

Zelo inteligentna in ekstremno aktivna pasma. To pasmo pogosto srečujemo pri agility-ju, prav tako uživajo v vseh igrah z žogo, frizbijem, in podobno. Lahko so odlični hišni ljubljenčki, a jih je potrebno vedno zaposliti, saj po naravi radi lovijo in pasejo. V kolikor niso zaposleni, si „službo“ najdejo sami, kar pa ponavadi ni ravno to, kar bi si lastniki želeli (denimo preganjanje mačk, avtov, koles, pasenje otrok itd.).

Avstralski ovčar

Karakterno so zelo podobno Border Collie-jem; ker so bili vzrejeni za pašnjo živali in delo na kmetijah, po naravi radi lovijo in pasejo. V kolikor nimajo dovolj aktivnosti, zaposlitve in treningov, so lahko trmasti in nedružabni. Ob pravilni vzgoji pa so super psi, primerni tudi za družine.

Jack Russell terier

Kljub temu da so to manjši psi, imajo več energije kakor marsikatera večja pasma. Veliko ljudi zanje reče, da so neutrudljivi. Potrebujejo življenje, v katerem se bo neprestano nekaj dogajalo in predvsem, kjer bodo dobivali veliko pozornosti človeka. V kolikor imajo višek energije, lahko razvijejo neželena vedenja: lajanje, kopanje, uničevanje ali celo agresija.

Podobne pasme z veliko energije so še Resasti foksterier, Podganji terier, Parson Russell terier in drugi.

Nemški bokser

Vedno bolj popularna pasma, ki pa zahteva veliko dela in aktivnega ter doslednega lastnika. Znani so kot veliki, nerodni in hiperaktivni psi. Lahko so krasni tudi za družine, a potrebujejo dosledno vzgojo, rutino in veliko zaposlitve. V kolikor tega nimajo, so lahko podivjani. Imajo slabšo koncentracijo, kar lahko oteži šolanje, zato je pri njih potrebno delati potrpežljivo, vztrajno in obvezno s pozitivno motivacijo.

Dalmatinec

Psi, ki so postali popularni zaradi filma 101 Dalmatinec, so žal zaradi svojih potreb velikokrat ostali brez doma. Ljudje so jih po ogledu filma vzeli z zmotnim prepričanjem, da so ti psi nezahtevni. Ta pasma zelo rada dela in ima ogromno energije. V kolikor nimajo ustrezne zaposlitve, lahko pride do neželenih vedenj, npr. pretirano lajanje ali celo agresija do ljudi. Ob ustrezni vzgoji, mentalni in fizični zaposlitvi so lahko tudi super družinski psi.

Weimarski ptičar (Weimeranec)

Weimarski ptičarji so bili vzrejeni za lovske pse in še danes imajo močen nagon. So prijazni in prijateljski psi, ki pa so velikokrat hiperaktivni. Brez ustreznega treninga in dosti dnevnega gibanja lahko postanejo anksiozni ali celo destruktivni. Podobno kot bokserji, imajo lahko problem s koncentracijo – potrpežljivi treningi z veliko nagrajevanja (igrača ali priboljški) so tukaj ključnega pomena.

Sibirski haski

Glede na to, da so bili vzrejeni za vleko v zelo nizkih temperaturah, je nekako pričakovati, da imajo tej psi veliko energije in potrebujejo ogromno gibanja. Imajo zelo močne nagone, zato se priporočajo za zelo izkušene, aktivne, in tudi fizično močne lastnike, saj so nagnjeni k vlečenju. Pozorni bodite le, da kuža ni preveč aktiven ob zelo vročih dnevih, saj so bolj občutljivi na vročino.

Belgijski ovčar

Ta pasma je pogosto uporabljena v vojski ali policiji. Belgijski ovčarji OBVEZNO potrebujejo zaposlitev, če želite, da so srečni. V kolikor želite tega psa za hišnega ljubljenčka, poizkusite pasje športe in redno trenirajte s psom. Radi delajo z nosom, kar je odlična mentalna zaposlitev, a jim poleg tega zagotovite tudi aktivnosti, pri katerih bodo lahko prosto tekli (seveda v nadzorovanem okolju – ograjeno dvorišče).

Irski seter

So idealna izbira za aktivne družine. So zelo prijazni in družabni, hkrati pa potrebujejo veliko gibanja. Zelo bodo uživali, če vas bodo lahko spremljali pri teku ali hoji v hribe.

Vižla

Lovski pes z močnim nagonom, kateremu se meša, če nima dovolj zaposlitve. Zahteva fizične in mentalne aktivnosti. Radi imajo tek, delo z nosom, lovlenje, ipd. V kolikor je zadoščeno njihovim nagonom, so odlični življenjski spremljevalci.

Veronika Sivka

Viri:
www.purina.com
www.akc.org
www.thesprucepets.com
www.iheartdogs.com