Pasje bulice

1975

Nočna mora vsakega pasjega lastnika: sedite na kavču in se brezskrbno crkljate s svojim kosmatincem. Nenadoma ob božanju pri vašem psu zatipate bulico. Razmišljate, če je bila tam od vedno? Kaj je? In seveda glavna skrb: Ali je štirinožec bolan?

Naj vas najprej pomirimo: večina bulic ni kancerogenih. Več kot polovica jih je „maščobnih tumorjev“.

BENIGNI IN MALIGNI TUMORJI

Naj vas najprej pomirimo: večina bulic ni kancerogenih. Več kot polovica jih je „maščobnih tumorjev“. Beseda „tumor“ ima izredno negativen prizvok, a gre v tem primeru za popolnoma nenevarno zadevo. Temu se reče, da je tumor benigen (oz. ni kancerogen). V manjšini primerov pa se zgodi, da je tumor maligen, kar pomeni, da je kancerogen oziroma bolj nevaren.

KAJ VSE LAHKO BULICA POMENI?

Kot že omenjeno, je velika verjetnost, da gre za maščobni tumor. Ta se pogosto pojavi pri starejših psih, posebno na območju ob rebrih. Tak pojav je popolnoma normalen del staranja kosmatinca, a lahko doleti pse vseh velikosti, pasem in se pojavi na bilokaterem delu telesa.

Možno je še, da ste zatipali tudi:

  • Folikularno cisto: Gre za bulice, ki so navadno manjše od 2 centimetrov, lahko pa vsebujejo tudi rumenkasto ali sivo tekočino. Te ciste so načeloma nenevarne, najpogosteje pa se pojavijo pri bokserjih, šnavcerjih, shih tzu-jih in basetih v srednjih letih
  • Maščobno cisto: Kožna bulica, ki je manjša in nekoliko podobna mozolju. Lahko je brezbarvna ali rdeča, lahko vsebuje tekočino. Tudi maščobna cista navadno ni ogrožujoča, odpravi pa se jo z ustrezno prehrano in higieno pasjega kožuha.
  • Bradavico: Pasje bradavice so precej podobne človeškim. Tudi tukaj v splošnem gre za običajen pojav, ki ne potrebuje posebnega zdravljenja; veterinar določi, ali je bradavico smiselno odstraniti ali pa se jo tretira kako drugače.
  • Absces: Podkožna bulica, ki se lahko pojavi praktično kjerkoli na telesu. Najpogosteje nastane kot posledica infekcije ali pa ugriza insekta.
  • Mastocitom: Na žalost se kdaj zgodi, da pes dobi mastocitom, oziroma po domače „raka“. To je eden najpogostejših rakov pri psu, najbolj podvržene pasme pa so bokser, bostonski terier, labradorec, beagle in šnavcer.

KDAJ OBISKATI VETERINARJA?

Sami boste zelo težko določili, kaj točno ste začutili pri psu. Če ste v kakršnih koli dvomih, je najbolje, da se z veterinarjem posvetujete takoj, ko opazite bulico. Poleg tega pa dobro opazujte psa in veterinarju povejte za vse morebitne spremembe; se je kužku morda zmanjšal apetit, se nekam dosti praska, ima manj energije, ima prebavne motnje … Dobro je tudi, če veterinarju poveste čim več informacij o bulici – kdaj ste jo zatipali, ali se je od takrat kaj povečala, je postala trša, spremenila obliko …

Več informacij, kot imate, lažje bo veterinar postavil diagnozo. Če ne bo siguren, za kaj gre, lahko vzame vzorec iz bulice in ga pogleda. Včasih lahko že s pregledom pod mikroskopom ugotovi, kakšno bulico ima vaš kuža, lahko pa se zgodi tudi, da je vzorec poslan na nadaljnje preiskave.

Če zatipate bulico pri vašemu psu, je vsekakor pomembno, da ohranite mirno kri. Ni razloga za nepotrebno paniko, je pa seveda priporočljivo, da obiščete veterinarja.

Veronika Sivka

VIRI:
https://pets.webmd.com
http://www.vau.vet/
https://slv.battlepetsonline.com