Kako pametno kupovati pasje brikete

2545

Pri izbiri briketov se za določeno znamko ponavadi odločamo glede na ceno, embalažo, dostopnost in navsezadnje, vsebino.Dandanes nas večina pasjih lastnikov naše ljubljenčke hrani s pasjimi briketi. So hitra, preprosta in relativno poceni oblika prehrane, ki pa včasih na žalost ne vsebuje vseh hranil, ki jih naš kuža potrebuje za dolgo in zdravo življenje. Pri izbiri briketov se za določeno znamko ponavadi odločamo glede na ceno, embalažo, dostopnost in navsezadnje, vsebino. Vendar ali  smo o komponentah komercialno dostopne pasje hrane in zahtevah naših kužkov dobro informirani?

Kako kupiti “prave” brikete za psa?

V trgovini za hišne ljubljenčke je ponavadi prva odločitev, ki jo kot kupci sprejmemo, cenovni razred briketov. Seveda svojemu psu želimo le najboljše, vendar pa imajo le redki pri nakupovanju pasje hrane neomejen proračun. Zato moramo pri nakupu briketov za psa najprej dobro premisliti in preračunati vsako našo potezo, da iz naših težko prisluženih evrov potegnemo kar največ.

Že logika nam pove, da so manjša pakiranja razmeroma dražja kot velika pakiranja enake hrane – se pravi, da je med dvokilskim pakiranjem in dvanajstkilskim pakiranjem iste znamke briketov lahko kar precejšna razlika v preračunani ceni briketov na kilogram, saj plačamo tudi embalažo, pakiranje in delo. Tako se nam ponavadi bolj splača kupiti največjo vrečo pasje hrane, ki je seveda velik enkratni strošek, vendar pa na dolgi rok naredimo precejšnjo uslugo naši denarnici. Če imamo majhnega psa, nam bo hrana zadoščala za nekaj mesecev, da bo dolgo ostala sveža pa jo lahko pretresemo v velike posode, ki se tesno zaprejo, saj se s tem vonj ne porazgubi tako hitro in briketi ostanejo sveži dalj časa.

Ni vse le v lepi embalaži

Drugo, kar se moramo naučiti je zdrava mera kritičnega razmišljanja in sposobnost branja etiket. Kot potrošnika nas lahko zavede lepa embalaža, na kateri je natisnjena prelepa slikica kužka priljubljene pasme, ki nas prepriča, da je ta vrsta briketov za pse narejena izključno za našega malega Fifija. Pa ni tako, saj moramo pogledati dlje od embalaže in zvenečega imena znamke. Pri vsakem nakupu moramo biti pozorni na etiketo in prebrati sestavine, saj se tudi v enakem cenovnem razredu najdejo briketi, ki se v kvaliteti med seboj ogromno razlikujejo. Proizvajalci pasje hrane nas pogosto pretentajo- čeprav je na zavitku na veliko napisano, da na primer kupujemo hrano z okusom jagnjetine, to še zdaleč ne pomeni, da je primarna sestavina res jagnječje meso, ampak moramo za to informacijo pogledati nekoliko bolj poblizu.

Sestavine v briketih so pomembne

Vsaka pri nas kupljena vreča pasjih briketov mora imeti v slovenščini navedene sestavine. Te sestavine pa niso napisane po njihovih natančnih količinah, saj so to ponavadi skrbno varovane tovarniške skrivnosti, ampak sledijo pravilom, katera se moramo kot kupec naučiti prebrati. Vedno je na prvem mestu napisana tista sestavina, ki ima pred postopkom obdelave (kuhanje ali pečenje) največjo maso. Tej sestavini po manjšajočih se masah sledijo še ostale. Se pravi, če je na prvem mestu sestave navedena koruza, to pomeni, da je le-te v briketih največ.

Pri kakovostnih briketih za pse bo na prvem mestu vedno meso. Tudi pri vrstah mesa moramo biti pozorni – ni vsako meso dobro. Iščemo čimbolj specifične opise, nad navedeno sestavo ‘meso in mesni stranski proizvodi’ ne moremo biti navdušeni, saj ne vemo, kakšne vrste je in od kod je to meso prišlo. V nasprotnem primeru pa je dobro, če pod sestavinami naletimo na natančne opise, kot so ‘posušeno piščančje meso’ in podobno. Psi so v osnovi mesojedi, zato je v njihovi prehrani zaželjeno čimveč mesa. Razne žitarice in soja so sicer poceni živilo, ki poveča volumen hrane, vendar pa za zdravje našega kužka ne naredijo prav veliko. Krompir in riž, še posebej rjavi riž, so dobrodošli v pasji prehrani, je pa vseeno najboljša pasja hrana ta, ki vsebuje prevladujoč odstotek mesa, ki mu sledijo zelenjava, sadje, jagode, morske alge in zelišča.

Oboroženi z znanjem bomo tako v pasji trgovini lahko bolj učinkoviti in varčni ter tako svojemu ljubljenčku zagotovili kar najboljšo hrano, ki si jo naše denarnice lahko privoščijo.

Andreja Fegeš