Kako skriti sladkorji v pasji prehrani škodijo psom?

368

V vsakem koščku briketov za pse je zagotovo sestavina, ki je psi ne potrebujejo. Mnogo ljudi so mnenja, da je ta sestavina tam zato, da se znižajo stroški proizvodnje pasje hrane. Dejansko pa so take sestavine v pasji hrani zato, ker brez njih ne bi mogli proizvajati take vrste hrane. Pa veste, kako sploh nastanejo briketi in suha hrana za pse?

Škrob ali ogljikovi hidrati so pomemben del postopka ekstrudiranja. Večina suhe pasje hrane vsebuje najmanj 30 % škroba. Nekatere celo do 60 % škroba.

V postopku nastanka suhe hrane za pse se vse sestavine najprej med seboj zmešajo. Nato jih potisnejo skozi velikanski kovinski vijak. Testo, iz katerega je hrana narejena se kuha nad močnim ognjem in močnim pritiskom. Ko je testo kuhano, se ga potisne skozi model, ki se mu reče matrica. Vroče testo gre skozi matrico in se razreže na majhne koščke. Ko so ti koščki izpostavljeni normalnemu tlaku, se razširijo in napihnejo. Nastali briket se nato posuši v pečici, zapakira v embalažo in pošlje v trgovine za hišne ljubljenčke. Temu procesu se reče ekstrudacija.

Ekstrudacija je odlična rešitev za vse proizvajalce živil. Omogoča jim namreč množično proizvodnjo izdelkov.

Skozi proces ekstrudacije gre mnogo živil. Med njimi tudi:

  • testenine,
  • žitarice, pripravljene za zajtrk,
  • slani prigrizki,
  • kruh.

Vsem tem ekstrudiranim živilom je skupno eno: visoka vsebnost škroba.

Škrob ali ogljikovi hidrati so pomemben del postopka ekstrudiranja. Večina suhe pasje hrane vsebuje najmanj 30 % škroba. Nekatere celo do 60 % škroba.

Ti ogljikovi hidrati, ne le znižujejo stroške proizvajalcem hrane, so tudi pomemben del postopka ekstrudacije.

Škrob želira, kadar je med ekstrudiranjem izpostavljen toploti in vlagi – in ta elastičnost pomaga živila vezati med seboj.

Toda visoka vsebnost škroba, ki je dandanes prisotna v živilih za hišne ljubljenčke, je  vedno bolj na udaru. In to z dobrim razlogom. Poglejmo torej, zakaj škrob in ogljikovi hidrati škodijo psom.

Po zadnjih podatkih ima 52,7 % psov v Evropi prekomerno telesno težo. In ker maščoba vsebuje več kalorij na gram kot beljakovine in ogljikovi hidrati, se je nekoč, še nedolgo nazaj domnevalo, da  je maščoba v prehrani vzrok za debelost pri psih. Ko so v eni raziskavi psom iz prehrane umaknili maščobe, so se psi nepričakovano še bolj zredili. Tako so raziskovalci prišli do sklepa, da so dejansko vzrok za debelost ogljikovi hidrati in ne maščobe.

Ogljikovi hidrati so dolga veriga glukoze. Ko pojemo škrobni ogljikov hidrat, se ta razgradi na glukozo, ki jo telo porabi kot gorivo. To sprošča inzulin v krvi, da premakne krvni sladkor ali glukozo v celice. Inzulin v telesu, je tako edini hormon, ki znižuje krvni sladkor. Obenem pa obstaja kar 8 hormonov, ki krvni sladkor zvišujejo.

Psi škroba ne potrebujejo

Medtem ko psi v svoji prehrani potrebujejo beljakovine in maščobe, nimajo potrebe po škrobu. To pomeni, da škrob v pasji prehrani ni zato, ker ga vaš pes potrebuje, temveč zato, da lahko proizvajalci po nizki ceni proizvedejo veliko količino izdelkov.

Kot smo že omenili, je običajna vsebnost škroba v briketih pri psih med 30 in 60 %. Če pogledamo vsebnost škroba v nepredelanih živilih:

povp. vseb. škroba
sadje 6 % do 8 %
zelenjava 4 %
travni kalčki 2 % do 5 %
meso ne vsebuje škroba

Ko psi zaužijejo večje količine škroba, se njihova inzulinska aktivnost spremeni. Naloga inzulina poleg tega, da premika sladkor po krvi, je tudi to, da pomaga pretvoriti glukozo v maščobo in jo shraniti v telesu.

Težava je, da so ogljikovi hidrati hrana, ki povzroči hitro višanje nivoja sladkorja v krvi. Kako hitro lahko ogljikovi hidrati zvišajo krvni sladkor, je odvisno od tega, kako hitro se prebavijo. To je povezano tudi z dolžino kuhanja. Dlje, kot se kuhajo, hitreje se tudi prebavijo.

Ogljikovi hidrati, bakterije in črevesje vašega psa

Ogljikovi hidrati z večjo glikemično obremenitvijo so najprimernejši vir hrane za številne škodljive bakterije.Ogljikovi hidrati z večjo glikemično obremenitvijo so najprimernejši vir hrane za številne škodljive bakterije.

Psi, ki se prehranjujejo z hrano, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov, začnejo prej ali slej razvijati neravnovesje bakterij v črevesju. S tem število škodljivih bakterij naraste. To neravnovesje vodi do disfunkcionalnega imunskega sistema.

Ko patogene bakterije prevladujejo v črevesju, se tkivo vname. To lahko privede do puščanja črevesja. Sindrom puščanja črevesja je pri psih vedno bolj razširjeno zdravstveno stanje. Ko se to zgodi, vnetje v črevesju povzroči, da se enterociti (črevesne celice) ločijo. Tako patogeni, bakterije in neprebavljene beljakovine prehajajo v krvni obtok. Takrat imunski sistem zazna tujke. Bori se in napada, da nevtralizira antigene, ki naj ne bi bili v krvnem obtoku.

Strokovnjaki s tega področja so mnenja, da je puščanje črevesja lahko predhodno zdravstveno stanje za razvoj številnih avtoimunskih bolezni.  Pri psih so to predvsem bolezni, navedene spodaj.

  • Bolezni kože, ščitnice, sklepov, srca, oči, možganov.
  • Vnetje črevesja.
  • Bolezni jeter, žolčnika in trebušne slinavke.
  • Težave z vedenjem.

Pri psih, ki imajo težave s črevesjem, se mnogokrat pojavijo tudi kvasovke. Kvasovke uspevajo na preprostih sladkorjih. Kandida je ena vrsta kvasovk, ki običajno živijo v majhnem številu v pasjih ali mačjih črevesjih, ustih, nosu in ušesih. Ko se poruši sistem dobrih in slabih trebušnih bakterij, se kandida razraste. Okužbe s kvasovkami so lahko lokalne, kar pomeni, da se pojavijo le na enem delu telesa. Lahko pa so sistemske, kar pomeni, da se je kvas naselil v celotnem telesu.

Sistemske kvasovke so včasih napačno diagnosticirane kot alergija.

Če se vaš štirinožni prijatelj bori s kakšno alergijo ali diabetesom, je prav možno, da so za to »krivi« ogljikovi hidrati v njegovi prehrani. K sreči se v zadnjih letih vse več skrbnikov psov zaveda pomena kakovostne in uravnotežene prehrane za pse. Pomembno namreč je, da vaš kuža skozi celoten dan dobi to kar potrebuje za zdravo in aktivno življenje.

Drobne Deja

Viri:
https://www.bigdogpetfoods.com
http://natureslogic.blogspot.com
http://mumblingmommy.com