Ali je normalno, da moj pes renči med igro?

4737

ali-je-normalno-da-moj-pes-renci-med-igroSe vam je že kdaj zgodilo, da ste se igrali s svojim psom, ta pa je sredi igre začel renčati? Ali pa se je na travniku igral z drugimi psi, vi pa zaradi renčanja niste bili popolnoma prepričani, ali se psi zgolj igrajo, ali gre za resnejši pretep? Marsikaterega lastnika renčanje psa med igro zmede, saj ne ve, kaj pomeni. Psi s svojim oglašanjem, tako kot ljudje, sporočajo različna sporočila. Tako kot lahko človek kriči od navdušenja ali od jeze, lahko ima tudi pasje renčanje različne pomene – pes lahko renči od navdušenja in veselja, ugodja, lahko pa renčanje uporabi kot svarilo tujcu ali drugemu psu, naj se umakne.

Različne vrste renčanja

Renčanje, ki ga pes uporabi kot svarilo drugemu psu ali človeku, se človeškemu ušesu ne zdi nič drugačno kot tisto, ki ga pes uporablja med igro, psi pa to razliko lahko prepoznajo. Svareče renčanje je namenjeno neki osebi ali drugemu psu, ki za psa predstavlja grožnjo. S tem želi pes sporočiti, naj se tujec oziroma drugi pes umakne, sicer sledi napad. Igrivo renčanje pa se pojavi takrat, ko pes uživa med igro z lastnikom, kot je na primer »cufanje«, ali pa takrat, ko se preganja ali »ravsa« s predstavniki svoje vrste. Psi igrivega renčanja ne razumejo kot opozorilo, naj se umaknejo, ampak zgolj kot izkaz navdušenja in veselja. Prav tako nekateri psi renčijo od ugodja, ko jih nekdo boža in se dobro počutijo.

Kako lahko ločimo »dobro« in »slabo« renčanje?

Raziskava, ki je bila leta 2010 objavljena v znanstveni reviji o vedenju živali, je potrdila, da psi različno interpretirajo igrivo in svareče renčanje. Strokovnjaki so ugotovili, da lahko z renčanjem psi izražajo različna čustvena stanja, kot na primer strah pred tujcem, agresivnost zaradi varovanja svoje lastnine (npr. kosti, igrače …) ali pa veselje in zadovoljstvo. Rezultati raziskave so pokazali, da igrivo renčanje zveni drugače kot svareče, in sicer se psi med igro oglašajo z višjimi toni, prav tako pa je dolžina renčanja med igro krajša od dolžine svarečega renčanja.

Nič ni narobe, če pes med igro renči

Ko se psi igrajo med seboj, pogosto renčijo, zato lahko prav tako renčijo med igro s svojim lastnikom. Psi navadno ne renčijo med vsako igro z lastnikom, na primer med prinašanjem žogice ali lovljenjem frizbija. Takrat nekateri od navdušenja lajajo, ko čakajo, da jim lastnik vrže predmet. Pogosto renčijo takrat, ko se z lastnikom igrajo igro »cufanja« in neumorno vlečejo igračo v svojo stran in jo silovito stresajo, pri tem pa neizmerno uživajo. Renčanje med igro je torej nekaj povsem normalnega, razen če nam pes z drugimi signali sporoča, da je v nelagodnem položaju.

Groba igra se lahko tudi stopnjuje

Ko se s psom igramo na bolj grobe načine, na primer vlečemo igračo ali ga lovimo, moramo paziti, da se igranje ne stopnjuje v agresivno vedenje. Najbolje je, da takšno igro občasno prekinemo in psu rečemo, naj se usede ali uleže, saj se bo s tem umiril. Če se na tak grob način neprekinjeno igramo s svojim psom, lahko ta postane živčen ali se nas celo ustraši. Takrat lahko njegovo renčanje postane globje in daljše, kar pomeni, da moramo odnehati. Če ne prepoznamo razlike med renčanjem iz ugodja in agresivnim renčanjem, pa lahko nelagodje psa razberemo iz njegove telesne govorice (oblizovanje, zehanje, spodvit rep, široko odprte oči …).

Ana Senica

Viri: pets.thenest.com,
caninejournal.com,
sciencedirect.com in
thrivingcanine.com