Pasje borbe

3778

pasje-borbePasje borbe zagotovo sodijo med najodvratnejše načine mučenja živali. Borbeni psi (angleško gamedogs) so po navadi vzgajani v izolaciji in preživijo večino življenja na kratkih, težkih verigah. Imajo redne treninge za borbe in so drogirani ter polni steroidov za povečanje mišične mase in agresivnosti. Večina jih ima kupirana ušesa in repe, ki so odrezani zelo blizu telesa, da prikrijejo telesno govorico psa in da se zmanjša področje, kamor lahko dobijo ugriz. Pasjeborci jim po navadi sami kupirajo ušesa in repe na najbolj nehuman in krut način s sekirami, noži, škarjami, ipd.

Pasje borbe se lahko odvijajo na različnih lokacijah od osamljenih kmetij, gozda do planiranih dogodkov. Običajno se psi borijo v tako imenovanem pitu, ki je nekaj podobnega kot ring, ograjen z ograjo, iz katerega psi ne morejo pobegniti. Tla in ograja pita sta po navadi polna starih krvavih madežev od prejšnjih bojev. Tla so velikokrat pokrita s tepihi, ki jih lahko po borbi zvijejo in zavržejo in tako prikrijejo kri oz. dokaze. Borba lahko traja nekaj minut ali nekaj ur in oba psa utrpita poškodbe, kot so ugrizi, izguba krvi, raztrganine, zlomljene kosti, udarnine. Čeprav po navadi borbe niso do smrti, veliko psov pozneje podleže poškodbam. Nekateri psi, ki borbo izgubijo, so zavrženi, ubiti ali pa brutalno umorjeni kot del »športa«.

Borbe psov so v večini primerov povezane z drugimi oblikami kriminalnih aktivnosti, kot so npr. nedovoljene stave, preprodaja drog in orožja. Samo v ZDA predvidevajo, da obstaja več kot 10.000 pasjeborcev, ki trenirajo, silijo v borbe in mučijo več kot 100.000 psov vsako leto.

Glede na zgodovinska dejstva začetki prirejanja pasjih borb segajo v leto 1750, pojav profesionalnih borbenih pitov pa sega v leto 1860.

Čeprav je v devetdesetih letih izgledalo, da se borbe psov umikajo, pa veliko predstavnikov zakona in društev za zaščito živali opaža, da so v zadnjih letih spet v vzponu. To pripisujejo internetu, ki omogoča pasjeborcem več možnosti za izmenjavo informacij o pasjih borbah in borbenih psih.

Zakaj borbe psov privlačijo ljudi?

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Karlin

Objavljeno v dvaintrideseti številki revije Kužek