Ali psi sanjajo?

4953

ali-psi-sanjajoVečeri so običajno rezervirani za sprostitev in oddih po celodnevnih aktivnostih. Takrat si pogosto prižgemo televizijo, z nami pa, zelo pogosto, počivajo tudi psički. Ker so tudi oni utrujeni od svojega dne, hitro zaspijo in včasih jih zalotimo, da v spanju tečejo, praskajo, tudi cvilijo in lajajo. Ne, s kužki ni prav nič narobe, le zatopljeni so v svoje sanje.

Kaj so sanje?

Mnenja, kaj so sanje in kakšna je njihova funkcija, se razlikujejo. Najožje gledano pa lahko sanje definiramo kot slike, podobe, misli, zvoke, glasove in različne subjektivne občutke. V sanjah se lahko znajdejo osebe in živali, s katerimi smo imeli stik ali pa jih nikoli nismo srečali, kraji, ki smo jih že obiskali ali pa še nikoli nismo slišali zanje. Lahko gre za najgloblje skrivnosti, podzavest ali preprosto obnovo dogodkov preteklega dne. Sanjamo v več fazah spanja, vendar pa so sanje iz faze REM najbolj žive in se jih najpogosteje spomnimo.

Možgansko delovanje človeka in psa je podobno

Pasji in človeški možgani so si v marsičem podobni in podobno kompleksno delujejo tudi med spanjem. Dejstvo, da tudi psi sanjajo, zato ni tako presenetljivo. Znanstveniki potrjujejo, da sanjajo celo precej manj inteligentne živali kot psi in navajajo še, da so sanje psov največkrat povezane z aktivnostmi, ki so jih doživeli čez dan. Psi, prav tako kot ljudje, sanje potrebujejo za nemoteno procesiranje podatkov, shranjevanje in razvrščanje v spomin.

Tudi psi unotejo v globok spanec

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat