Izboljšajte pasji obrok z dodatkom sveže hrane

izboljsajte-pasji-obrok-z-dodatkom-sveze-hraneNajboljši način za izboljšanje kvalitete, katerekoli komercialne hrane, je dodati svežo hrano. Sveža hrana ima več vlage, hranil, vitaminov in mineralov, zato je že ena tretjina zamenjane komercialne hrane, s svežo hrano, dovolj za izboljšanje kakovosti hrane, ki jo dajete svojemu psu. Zelo pomembno je vedeti, da je sveža hrana tudi lažje prebavljiva saj ima naravne encime, ki pomagajo psu pri presnovi in izločanju.

Pri majhni količini sveže hrane, ki jo zamenjate s komercialno, vam ni potrebno skrbeti za uravnavanje obroka. Važna je samo raznovrstnost, kar je vsekakor boljše za zdravje vašega psa, kot pa hranjenje z vedno isto hrano. Uravnotežen obrok pa lahko dosežete z večanjem količine sveže hrane in pravilnim razmerjem ter raznolikostjo hrane.

Dodajajte hrano živalskega izvora, saj vsebuje veliko beljakovin (jajca, meso, mlečni proizvodi). Komercilna hrana je načeloma polna neprebavljivih ogljikovih hidratov, ki jih psi v resnici ne potrebujejo. Seveda pa je super tudi, če skuhate malo korenčka in brokolija ter vse skupaj prelijete s hladno stiskanim kokosovim oljem. Ali psu kuhati ali mu ponuditi surovo hrano je odvisno od vašega psa. Nekateri odlično sprejmejo surovo hrano, spet drugi imajo raje kuhano ali pečeno. Če vaš pes ob zamenjavi oz. izboljšanju hrane dobi drisko, mu ločeno ponudite komercialno in svežo hrano.

Živila za izboljšanje obroka

Jajce

Jajce je eno najboljših surovin za izboljšanje pasjega obroka. Jajčni rumenjak je zlata vredno hranilo, saj vsebuje veliko biotina in je odličen za svetlečo dlako, rast, prebavo in tvorjenje mišične mase. Psu lahko ponudite kar celo surovo jajce ali pa razžvrkljano prelijete na hrano. Jajčni beljak je res lažje prebavljiv če je skuhan, vendar se veliko hranil izgubi s kuhanjem, zato je bolje, če pes jajce dobro prenaša, da mu ponudite kar surovo.  Sam surov beljak je sicer težje prebavljiv, ker vsebuje encimske inhibitorje, ki zavirajo prebavo in lahko povzročajo težave predvsem pri mlajših ali starejših psih. Jajčna lupina pa je polna kalcija, magnezija in fosforja, za zdrave kosti.

Meso

Pasjemu obroku dodajte kakršno koli pusto meso – piščančje, puranje, divjačinsko, goveje, jagnetinsko. Vsaj polovico pasjega obroka bi moralo sestavljati pusto meso.

Organi

Jetra so odličen dodatek, poln hranil. Surova jetra vsebujejo vitamin A, vitamin C, vitamin B-6, vitamin B-12, magnezij, kalcij in veliko železa. Dobra izbira so tudi ledvice. Dodajajte organe, vendar v majhnih količinah, saj naj bi obrok vseboval samo 10 ali manj odstotkov organov.

Ribe

Lahko so konzervirane, v lastnem soku raje kot v olju, ali pa sveže. Če sumite, da so ribe oporečne, jih lahko skuhate na pari ali rahlo popečete. Vsekakor pri kuhanju in pečenju odstranite kosti, saj se strdijo in postanejo neprimerne za psa. Majhne sveže ribe, kot so sardelice, pa lahko ponudite cele. Ena majhna sardelica ima več kot 100 mg omega maščobnih kislin EPA in DHA.

Jogurt, skuta, kefir

Mlečni izdelki vsebujejo veliko prebavnih bakterij in maščobe, zato izbirajte bio izdelke in, v primeru razdražljivosti, ponudite tiste brez laktoze. Tudi pri mlečnih izdelkih je tako, da so nekateri psi občutljivi, spet drugim pa mlečni izdelki odgovarjajo. Odlična izbira so izdelki iz kozjega mleka.

Surove kosti

Psu ponudite surovo kost z veliko hrustanca. Surove kosti so odlične za čiščenje zob in dlesni ter vsebujejo veliko kalcija, ki se v naravni obliki vrne v telo z glodanjem. So tudi odlično sredstvo za zaposlitev. Sama dam svoji Ishi vedno surovo kost kadar jo želim zamotiti med česanjem. Tako je moja psička eno uro mirna – toliko namreč traja, da se v celoti očediva.

Zaključna misel: Surovo hrano uživajmo (mi in naši psi) kolikor je mogoče, saj je samo v takšni obliki živa in polna energije. 

Sandra Manasijević, Dipl. Canine Nutrition