Zlati prinašalec

8980

Primeren za:
Prvega psa
Družine z otroki
Aktivne posameznike

Na kratko o Zlatem prinašalcu:
Inteligenten
Ljubezniv
Zvest
Prijazen
Aktiven
Družaben
Učljiv
Odličen terapevtski pes ali pes vodnik

Posebne zahteve:
Zlati prinašalec je sicer primeren za življenje na prostem, še bolj pa bo vesel, če bo lahko bival z družino, v stanovanju ali v hiši. Potrebuje veliko gibanja in fizične aktivnosti, zato ni primeren za starejše ljudi ali manj aktivne posameznike.


Zgodovina

Zlati prinašalec izvira iz Škotskega visokogorja, kjer so pasmo razvili v 19. sotletju. Že takrat so te pse uspešno uporabljali lovci, za prinašanje perjadi, ptic in gosi, tudi iz vode. Danes veljajo za ene najbolj priljubljenih in učljivih pasem, izredno primernih za družine, pa tudi za delo.
Tudi pri nas je ta pasma že vrsto let izredno priljubljena. Ker uspešno sodeluje s človekom, se dobro odreže tako pri raznih tekmovanjih v poslušnosti, kot tudi pri odkrivanju narkotikov, vodenju slepih oseb ter kot terapevtski in reševalni  pes.

Videz

Zlati prinašalec je srednje velik, močan, živahen in aktiven pes, prijaznih obraznih potez. Telo je močno, s širokim prsnim košem, ledveni del pa je ožji in mišičast. Tehta med 27 in 37 kg,  plečna višina pa se giblje od 51 do 61 cm. Lobanja je široka, gobec pa raven in srednje dolg. Značilen je škarjast ugriz. Oči so srednje velike in temne, smrček pa bodisi črn bodisi temno rjav. Ušesa so relativno majhna in visijo tik ob ličnicah. Prinašalčeva telesna drža izraža fizično vzdržljivost, zvedavost, navdušenje in samozavest. Rep je močan in poraščen z mehko, pernato dlako. Značilni barvni odtenki gladke, dvojne, vodoodporne, srednje dolge dlake so lahko vse od pšenične do zlate barve.

Temperament

Zlati prinašalec je inteligenten, samozavesten in šarmanten pes, potrpežljiv  do otrok in izredno lahko učljiv, zato je primeren za družinskega psa in tudi za neizkušene pasje lastnike. Njegova zvestoba in predanost človeku sta kvaliteti, ki jih občudovalci pasme najbolj cenijo. Prijaznost ga odlikuje tudi v sobivanju z drugimi psi, želja po ugajanju pa ga motivira za številne uporabne aktivnosti in sodelovanje s človekom. Ker potrebuje človekovo družbo in mentalno spodbudo, je priporočljivo, da veliko časa preživi s človekom, naravna želja po ugajanju in poslušnosti pa omogoča pasmi  izjemne dosežke in maksimalen izkoristek vseh njegovih naravnih sposobnosti.
Številni talenti, kot so lov, sledenje, odzivnost, poslušnost, strpnost, ustrežljivost, agilnost ter sposobnost izvajanja trikov pa so v kombinaciji z njegovo inteligenco zelo uporabne veščine, ki jih ljudje s pridom uporabljamo tako v različnih kinoloških športih kot pri šolanju Zlatih prinašalcev za pomoč ljudem s posebnimi potrebami.

Zdravje in nega

Genetsko pogojene bolezni, ki se pojavljajo pri Zlatem prinašalcu so nagnjenost k rakavim obolenjem, predvsem k tumorjem mastocitov, Von Wildenbrandova bolezen, bolezni srca in prirojene napake oči, zaradi velikosti pa je pasma nagnjena tudi k displaziji kolkov. Načeloma pa so to zdravi in močni psi, ki ob ustrezni skrbi in negi dosegajo starost tudi do 14 let.
Za nego gladka, srednje dolga dvojna dlaka ni posebej zahtevna. Seveda se priporoča redno krtačenje in skrb za krajšanje krempljev ter nego zob, kopanje pa naj se izvaja zelo redko – le kadar je to nujno potrebno. Odpadanje dlake je povprečno, sezonsko močno.

Viri:
dogster.com
nextdaypets.com
dogbreedslist.info
petfinder.com
dogbreedinfo.com