Francoski buldog

20478

Fancoski buldog je primeren za:
Prvega psa
Družine z otroki
Manj aktivne posameznike

Na kratko o Francoskem buldogu:
Družaben
Živahen
Bistroumen
Radoveden

Posebne zahteve:
Ta pasma mora živeti skupaj z družino, v stanovanju ali hiši in ni primerna za bivanje v pesjaku.

Zgodovina

Ime ‘Francoski buldog’ je lahko zavajajoče, saj pasma dejansko izvira iz Nottinghama v Angliji, kjer so z vzrejo v devetnajstem stoletju pričele tamkajšnje čipkarice. Namen vzreje je bil vzrediti manjšo različico priljubljenega Angleškega buldoga. V času indrustrijske revolucije so  bili psi prepeljani v Francijo, kjer so postali izredno priljubljeni in posledično dobili ime Francoski buldog. Britanci so bili zelo nezadovoljni, da je pasma dobila poimenovanje po državi, ki nima nič z njenim nastankom, vendar se je ime obdržalo. Leta 1898 je bil ustanovljen prvi klub Francoskih buldogov in je že na prvi razstavi v New Yorku to prikupno pasmo takoj izstrelil med zvezde splošne priljubljenosti pri ljudeh z vsega sveta. Danes pa boste Francoskega buldoga pogosto srečali tudi pri nas.

Videz

To je majhen, čokat in kompakten pes, s širokim prsnim košem in hruškasto obliko telesa. Tehta od 8 do 13 kg, s plečno višino med 25 in 30 cm. Glava je kvadratna, gobec širok, oči pa temne, velike, okrogle in precej narazen. Velika ušesa so pokončna, trikotne oblike in zaobljena na konicah.
Kratka dlaka je gladka in svilnata, brez podlanke, zaradi česar nega ni zahtevna. Kožuh je lahko bodisi progast, lisast ali enobarven, lahko pa ima tudi črno masko.

Temperament

Francoski buldog ima zelo nespremenljiv, umirjen temperament. Po naravi je zelo prilagodljiv, pozoren in ljubezniv. Rad ima ljudi in ni pretirano glasen, zato je zares odličen spremljevalec, tudi za življenje v stanovanjskem bloku. Je učljiv, vendar včasih trmast, zato mora biti vzgoja odločna, nikakor pa ne groba. Ni pretirano aktiven, uživa v crkljanju in sproščenem dremežu ob svojem lastniku, zato je primeren tudi za manj aktivne ljudi, ki so pripravljeni več časa posvetiti igri in izkazovanju pozornosti doma.
Francoski buldog ima zelo komično osebnost, je živahen in radoveden, pa vendar zelo poslušen pes, ki rad ugaja lastniku, zato je odličen spremljevalec tudi za družine. Z otroki se bo odlično razumel, saj je izredno potrpežljiv in igriv. Dobro se razume tudi z drugimi živalmi.

Zdravje in nega

Pasma je nagnjena k boleznim sklepov in hrbtenice, k težavam z očmi ter prirojenim srčnim napakam. Pogoste so tudi težave z dihali. Slabo prenašajo visoke poletne temperature in se hitro pregrejejo, zato je potrebna velika previdnost pri fizičnih naporih, zlasti poleti. Zaradi težav z dihali je potrebna previdnost pri uporabi splošne anestezije.
Za nego pasma ni posebno zahtevna, tudi odpadanje dlake je minimalno. Namesto krtačenja lahko za nego uporabite tudi mokro brisačko, kopanje pa omejite na enkrat mesečno ali še redkeje. Priporočljivo je tudi redno čiščenje kožnih gub, da ne bi prihajalo do vnetij kože ter redno krajšanje krempljev.

Viri:
dogster.com
nextdaypets.com
dogbreedslist.info
petfinder.com
dogbreedinfo.com