Coton de Tulear

9387

Primeren za:
Prvega psa
Družine z otroki
Manj aktivne posameznike
Alergike in astmatike

Na kratko o Coton de Tulearju:
Družaben
Prijazen
Nežen
Glasen
Ne mara biti sam

Posebne zahteve:
Ker gre za majhno pasmo, je primeren za bivanje v stanovanju ali hiši brez vrta, nikakor pa ne za bivanje v pesjaku. Doma je zelo aktiven, zato ne potrebuje veliko aktivnosti na prostem, vendar pa to ne pomeni, da ni zahteven. Zahteva veliko pozornosti, saj se zelo naveže na človeka in ne mara biti sam, zaradi česar ni primeren za ljudi, ki so veliko zdoma.

Zgodovina

Coton de Tulear izvira iz Tulearja na Madagaskarju, kamor naj bi ga prinesli Francoski vojaki. Njegova prednika sta med drugim francoski Kodrasti bišon in italijanski Bolonjec. Ta prikupna majhna pasma je bila zunaj svoje dežele izvora praktično neznana vse do zadnjih dvajsetih let, ko se je razširila tudi po Ameriki in Evropi. Že stoletja pred tem je bil Coton de Tulear priljubljeni spremljevalec premožnih meščanov in zato tudi danes ostaja predvsem odličen družni pes. Njegova priljubljenost močno narašča, zato boste to pasmo vse pogosteje srečali tudi pri nas.

Videz

Coton je francoska beseda za bombaž, zato že ime samo pove, da je njegova dlaka na otip mehka, kot bombažna, in zelo gosta. Razstavni psi imajo dolgo dlako, ki je precej zahtevna za nego, zaradi česar se nekateri skrbniki odločijo, da Cotona postrižejo.
Od daleč je ta miniaturni pes videti kot bel, puhast oblaček, zaradi česar je še posebej prikupen. Težak je med 3,5 in 6 kg, plečna višina pa je nekje od 23 do 28 cm. Njegovo telo je pravokotnega videza, prsni koš pa dobro razvit. Ledveni del je mišičast, križ je kratek in močan, rep pa privihan navzgor. Glavo mu krasijo temne, izrazite okrogle oči, ki so v intenzivnem kontrastu z barvo dlake. Kožuh je najpogosteje bel, lahko tudi rahlo sivkast, bež ali rumenkast, predvsem na ušesih, vendar le v desetih odstotkih. Razstavni psi morajo biti beli.

Temperament

Gre za zelo prijaznega, ljubeznivega, navihanega in zabavnega psa, ki je zelo navezan na družino. Je poln trikov in presenečenj, zato je zelo zabaven družabniki. Ker je doma precej živahen, je primeren tudi za manj aktivne posameznike, saj ne potrebuje veliko gibanja na prostem. To pa ne pomeni, da ne potrebuje pozornosti, nasprotno, primernejši je za ljudi, ki niso veliko zdoma in so pripravljeni psu posvetiti veliko časa za igro, pozornost in nego.
Coton de Tulear je zelo učljiv pes, ki želi ugajati, vendar pa je lahko tudi nekoliko svojeglav in trmast, zaradi česar potrebuje odločnega vodjo, ki ga ne bo podcenjeval. Na splošno je to zelo inteligenten in družaben pes, ki je pripravljen sodelovati s človekom in se bo dobro razumel tudi z drugimi ljubljenčki v družini. Čeprav ga otroci obožujejo in je ta ljubezen običajno obojestranska, pa se priporoča previdnost zlasti pri mlajših otrocih, ki bi lahko to majhno bitje med igro nenamerno poškodovali.

Zdravje in nega

Ta pasma nima posebnih genetsko pogojenih bolezni in ob primerni negi velja za eno najbolj zdravih pasem, praktično brez zdravstvenih težav.
Cotonova dlaka zahteva dnevno skrb, predvsem v obliki krtačenja. Krtačenje je nujno potrebno zlasti zato, ker dlaka ne izpada, in se v puhasti dlaki hitro naredijo vozli. Zaradi manjšega izpadanja dlake pa to pasmo bolje prenašajo tudi alergiki in astmatiki.
Kot pri drugih pasmah je tudi pri Cotonu potrebna redna skrb za striženje dlake na blazinicah tačk, redno čiščenje ušes ter skrb za nego zob. Kopanje pa naj ne bo prepogosto, ker za to ni potrebe, saj je struktura dlake takšna, da se nečistoče nanjo ne primejo in jo zlahka ohranjate čisto zgolj z rednim razčesavanjem.

Viri:
dogster.com
nextdaypets.com
dogbreedslist.info
petfinder.com
dogbreedinfo.com