Cavalier King Charles španjel

11056

Primeren za:
Prvega psa
Družine z otroki
Starejše ljudi

Na kratko o Cavalier King Charles španjelu:
Vdan
Nežen
Pogumen
Družaben
Zaupljiv
Inteligenten
Vodljiv

Posebne zahteve:
Ker Cavalier King Charles španjel potrebuje tesen stik s človekom, ni primeren za bivanje v pesjaku. Za nego je relativno zahteven, saj je poleg dolge dlake, ki jo je treba redno česati, nagnjen k številnim zdravstvenim težavam, ki zahtevajo posebno pozornost. Pasma je nagnjena k prekomerni telesni teži, zato velja posebno pozornost posvetiti ustrezni prehrani in redni telesni aktivnosti psa.

Zgodovina

Cavalier King Charles španjel ali skrajšano Kavalir, je potomec Karlovega španjela, ki je bil v času vladavine Karla II. v Angliji priljubljen spremljevalec plemstva. Upodobljen je na številnih Van Dyckovih slikah. V sedemnajstem stoletju so Angleži Karlovega španjela križali z Mopsom, zaradi česar je King Charles španjel (ali z drugim imenom Angleški toy španjel), kot ga poznamo danes, manjši, z bolj potlačenim gobčkom, okroglo glavo in izbuljenimi očmi.

Kasneje, v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, pa so Američani želeli ustvariti pasmo, ki je bolj podobna izvornemu Karlovemu španjelu, preden je bil križan z Mopsom. Današnji Cavalier King Charles španjel je torej sicer res potomec Karlovega španjela, a je bil vzrejen v Ameriki. V štiridesetih letih dvajsetega stoletja je bil Kavalir tudi uradno priznan kot samostojna pasma.

Videz

To je majhen, proporcionalno lepo grajen pes, z dolgo, valovito, svilnato dlako. Tehra med  4,5 in 8,5 kg, s plečno višino od 30 do 34 cm. Celotna podoba te pasme je elegantna, aristokratska. Zaobljena glava s stožčastim gobčkom in temnim, izrazito razvitim smrčkom, je v sorazmerju s telesom. Velike, temne oči so postavljene široko narazen, ugriz je škarjast. Ušesa so dolga, viseča in pokrita z mehko, pernato dlako, kakršna krasi tudi rep in druge okončine. Kožuh je lahko bodisi dvobarven, v odtenkih črno bež, rdeče-bele ali bogate mahagonijeve ali trobarven, v belo-rjavo-črni kombinaciji.

Temperament

Kavalir je ljubeč, prisrčen kuža, športnega značaja. Pasma ima številne lastnosti prinašalca in tudi zelo rada plava ter prinaša. Po naravi je neagresiven, tih in ljubeč, vedno pripravljen ustreči lastniku, zaradi česar ga je izredno lahko šolati. Dobro se odziva na vaje poslušnosti ter ima močno razvid vid in voh, zato se lahko uporablja tudi kot pomočnik pri lovu na prostem in v različnih kinoloških športih.  Je radoveden, zelo rad vohlja in raziskuje svojo okolico. Dobro se razume z drugimi psi in tudi mačkami, saj je zelo zaupljiv. Zaradi svoje živahne narave obožuje otroke in je dober spremljevalec družin, ker pa je zelo prilagodljiv pa je primeren tudi za bolj umirjena gospodinjstva, na primer kot spremljevalec starejših ljudi.

Zdravje in nega

Zaradi intenzivnega odpadanja dlake je pri tej pasmi obvezno redno krtačenje in česanje, posebno pozornost pa je treba nameniti zlasti predelu za ušesi. Pasma potrebuje redne veterinarske preglede, saj je nagnjena k srčnim anomalijam, alergijam, vnetjem ušes, gluhosti, siringomieliji, razvoju sive mrene, displaziji kolkov ter sladkorni bolezni. Zaradi visečih uhljev, ki so nagnjena k vnetjem, je treba posebno skrb nameniti tudi rednemu čiščenju ušes.
Ker je pasma nagnjena tudi k debelosti, je priporočljivo posebno skrb posvetiti tudi pravilni in količinsko ustrezni prehrani ter redni telesni aktivnosti.

Viri:
dogster.com
nextdaypets.com
dogbreedslist.info
petfinder.com
dogbreedinfo.com