Blog: Rumeni smrčki

1908

Živim v naselju, kjer je veliko psov. Vsak dan se srečujem z lastniki, ki imajo različne poglede na vzgojo psa, zato lahko zelo hitro pride do nesoglasij. Moja psička Zara je pasme ameriški pitbull terier in je zelo ljubezniva. Je odlična atletinja, obožuje frizbi, prav tako pa je šolanje z njo v pasji šoli prava zabava.

_DSC0024Njena, predvsem pa moja največja težava je njena plašnost. Marsikdo, ki me srečuje v okolici mojega bloka, bi rekel, da ni tako. Navzven deluje kot dominantna psička, ki nikomur ne pusti blizu. Zara je v odraščanju, pa tudi zdaj, ko je že odrasla, na žalost doživela veliko neprijetnih dogodkov. Njena že tako plašna narava se je s tem le še večala.

Svoje frustracije rešuje z agresijo. Vsak skrbnik psa, ki se srečuje s takim problemom, ve, da pridejo dnevi, ko bi najraje obupal. Vendar imam svoje pse neopisljivo rada, zato zame obstaja le ena pot. Pomagala bom njej in sebi, da bova živeli čim bolj kakovostno in srečno življenje.

Ker Zara ne obožuje vsiljivih psov in ljudi, se mi ideja z rumeno pentljo zdi odlična. Pogosto v procesu odpravljanja težav pri vedenju pride do ovir, ki ti otežujejo delo. Mene najbolj zmotijo psi brez vrvic, ki se prosto sprehajajo po naselju. Mogoče se nekomu, ki vidi spuščenega kužka, ne zdi takšen problem, meni pa, saj kot skrbnica malo bolj močnega psa nosim večjo odgovornost. Vem, da si noben človek ne želi, da bi ga tujec nenadoma začel objemati in napadati, prav tako tudi psi potrebujejo svoj prostor.

yellow_dog_x.img_assist_customRumena pentlja je torej opozorilo za vse, ki se gibljejo v okolici, da pes, ki jo nosi, potrebuje prostor zaradi različnih vzrokov, kot so (povzeto po theyellowdogproject.com):

‒        zdravstvene težave,

‒        pes v šolanju,

‒        pes med rehabilitacijo,

‒        plašen ali vzkipljiv do drugih psov.

Po svetu je ta praksa že kar zaživela, pri nas pa tega še nisem opazila. Ker Zara do poti uspeha potrebuje še veliko časa, sem se odločila, da ji pomagam in kupim rumeno rutko ter s tem preverim ozaveščenost ljudi.

Več o Zarinih vzrokih in odpravljanju težav pa drugič …

 

Anja Gluvić