Neješčnost psa

3221

Neješčnost je vedno razlog za skrb. Pojavi se lahko nenadoma, ko na primer pes, ki je bil prej navdušen jedec, kar naenkrat ne poje niti grižljaja več, ali pa se pojavi postopoma, ko počasi izgublja zanimanje za hrano. Težave v nobenem primeru ne smemo prezreti. Pes mora s hrano dobiti dovolj energije in hranil, ki so ključnega pomena za njegovo zdravje. Pomembno je seveda tudi, da pes v hrani uživa, saj je hranjenje pomemben del vsakodnevne rutine.

Za neješčnost obstaja mnogo razlogov. Nanjo lahko vpliva splošno zdravstveno stanje psa. Izguba teka je morda simptom bolezni, ki jo spremljajo še simptomi, kot so bruhanje, driska, brezvoljnost ter znaki bolečin, kot so tuljenje, cviljenje in zgrbančena drža. V takšnih primerih se vedno posvetujte z veterinarjem, ki vam bo pomagal ugotoviti, ali za težave obstaja zdravstveni vzrok ali pa so te le vedenjskega značaja.

Pogost povzročitelj neješčnosti so tudi dentalne težave, ki prizadenejo pse vseh starosti. Mednje sodijo vnete dlesni med rastjo zob, zastajanje mlečnih zob pri mladi živali in paradontalna bolezen pri starejših psih. Če ima pes dentalne težave, mu brikete namočite, saj jih bo tako zaradi mehkejše teksture lažje pojedel. V primeru dentalnih bolezni se posvetujte z veterinarjem. Drugi znaki so še: slab zadah, trde rumene obloge in rdeče dlesni.

Ko zdravstvene vzroke za neješčnost izključite, lahko začnete iskati druge razloge za izgubo teka. Psi so inteligentne živali. Zelo hitro se učijo in skrbniki jih lahko nehote zelo hitro odvrnejo od določene hrane. Najpogosteje se to zgodi pri mladih psih od starosti šest mesecev do dveh let, vendar tudi starejši niso izvzeti. Dobronamerni skrbniki celoviti suhi hrani pogosto dodajajo hrano iz pločevink, ostanke kosila ter kose svežega mesa, da bi obrok postal pestrejši. Psi hitro ugotovijo, da lahko pojedo dodano hrano, brikete pa pustijo. Skrbniki nato mislijo, da pes briketov ne mara, in kupijo novo znamko, ki jih nekaj dni, tednov ali mesecev veselo jé, vendar je samo vprašanje časa, kdaj se jih bo naveličal. Še posebej, če niso tako okusni kot drugi koščki in delci hrane, ki jih »ubogemu revčku« dodajajo skrbniki. Skrbnik tako bolj ali manj uspešno preizkuša različne znamke briketov, pes pa narekuje, kaj in kdaj bo jedel.

[members_only]

Na srečo lahko to slabo navado precej hitro odpravimo, če znova vzpostavimo rutino hranjenja. Pomagajte si z naslednjimi nasveti:

 • Izberite kakovostno celovito hrano, ki je okusna in dobro prebavljiva. Hrana mora biti primerna za starostno skupino in stopnjo aktivnosti vašega psa, prav tako morajo biti briketi primerne velikosti. Preverite, ali vaša dozdajšnja hrana psu ustreza. Jo dobro prebavi? Nekatere živali ne prenesejo določenih sestavin, in če mora pes jesti hrano, ki ne ustreza njegovemu prebavnemu sistemu, mu kmalu ne bo več dišala. Med simptome občutljivosti na hrano in intolerance sodijo suha in srbeča koža ter mehko blato.
 • Pripravite urnik hranjenja, ki naj ga upoštevajo vsi družinski člani. Priporočljivih je več manjših obrokov čez dan namesto enega ali dveh večjih. Neješč pes bo prej pojedel manjši obrok kot velikega. Tako kot ljudi tudi pse večji obrok odvrne, če niso ravno lačni, medtem ko se jim manjši zdijo sprejemljivejši. Poleg tega se morate kot skrbnik naučiti, da ostanke v petnajstih minut odstranite. Če veste, da do naslednjega obroka ni več dolgo, boste to lažje storili. Ne bo vas namreč skrbelo, da bo pes lačen.
 • Poskusite razumeti pasje obnašanje. Psi ne potrebujejo raznolikosti v prehrani, pod pogojem, da jih hranimo s celovito in uravnoteženo hrano. Če poleg celovite hrane psu dajemo še dodatke, lahko porušimo zdravo ravnovesje med hranili, ki je bilo vzpostavljeno za zagotavljanje optimalnega zdravja psa. Bolj raznoliko hrano kot mu ponujate, bolj po pes izbirčen. Bodite strogi. Čeprav je težko, se vam bo splačalo.
 • Psu ne dajajte dodatnih priboljškov, medtem ko znova vzpostavljate rutino hranjenja. Če želite psa nagraditi za primerno obnašanje med dresuro, mu dajte manjšo porcijo običajne hrane, ki ste jo dali na stran prav v ta namen. Če jo pes zavrne, mu ne ponujajte alternativ. Ko znova vzpostavite rutino in hranjenje ni več težava, lahko postanete fleksibilnejši.
 • Če je vaš pes dolgo jedel določeno vrsto hrane, ne pričakujte, da se bo zlahka navadil na novo. V tem primeru neješčnost ni posledica tega, da ne mara nove hrane, temveč tega, da je nezaupljiv do neznanega. Morda nove hrane celo ne bo dojel kot hrane, zlasti če sta gostota in vonj drugačna. Novo hrano uvajajte postopoma skozi obdobje več dni. Stare in nove brikete dobro zmešajte, da pes ne bo opazil razlike med njimi. Pomaga tudi, če brikete za petnajst minut namočite.
 • Na odnos psa do hrane lahko vpliva tudi okolje. So v vašem gospodinjstvu tudi druge živali, s katerimi tekmuje za hrano? Če se med hranjenjem počuti ogroženega ali celo napadenega (ali če se je to zgodilo kdaj v preteklosti), je morda nervozen. Psa hranite samega v tihem delu hiše ali vrta. Nekateri psi imajo radi, če jim med hranjenjem nežno prigovarjate ali če jih hranite z roko, vendar jim večinoma najbolj ustreza, če jih pustite na miru.
 • Psi so včasih zelo občutljivi na zvoke. Če, na primer, z obeskom udarjajo ob posodo, lahko to odvrača njihovo pozornost. Odstranite ovratnico in obesek ali pa kupite majhen obesek, ki ne bo žvenkljal. Prav tako jih morda moti ostanek detergenta za pomivanje na posodi, zaradi česar se hrana navzame okusa po milu. Posodo dobro sperite, zlasti če ste jo oprali v pomivalnem stroju. Še posebej plastična posoda se hitro navzame okusa stare hrane ali mila, zato je bolje, da uporabljate kovinsko ali keramično posodo.
 • Medtem ko je priporočljivo, da zaradi hranjenja ne zganjamo prevelikega cirkusa, saj so psi zelo dovzetni za stres in hitro preberejo skrbnikovo počutje, ni razloga, da hranjenja ne bi napravili zabavnega. Manjšo količino namočenih briketov lahko skrijete v varno neuničljivo igračo ali pa hrano skrijete po hiši ali vrtu, da jo mora pes izslediti, preden jo poje. Kot običajno hranjenje tudi to opravite po urniku in ostanke po petnajstih minutah odstranite.

Poleg celovite hrane ne priporočamo hranjenja z nobenimi drugimi dodatki, vendar ste med treniranjem psa lahko prilagodljivejši:

 • Eksperimentirajte z različnimi teksturami hrane – nekateri psi imajo radi suhe brikete, drugim so bolj všeč namočeni, tretjim pa najbolj odgovarja kombinacija obojih.
 • Brikete namočite v topli vodi ali pa jih dajte za nekaj sekund v mikrovalovno pečico, da izločijo aromo. Psi se med hranjenjem zelo zanašajo na voh.
 • Čeprav so psi različni, se vsi odzivajo na učenje, ne glede na starost in temperament. Pri nekaterih živalih odpravljanje slabih navad morda traja dlje, zlasti če so te zelo zakoreninjene.

Če ima vaš pes vedenjske težave, se posvetujte z veterinarjem, da izključi morebitne zdravstvene vzroke. Pomaga vam lahko tudi strokovnjak za pse, ki vam bo nudil konstruktivno pomoč pri odpravljanju težav.

[/members_only]

Povzeto po Ness Bird, svetovalki za prehrano pri Arden Grange

 

Objavljeno v štirinajsti številki revije Kužek