Velika želja: Kužek

Takšna želja se prej ali slej prebudi v mnogih od nas. Vsaka želja pomeni pozitivno gonilo, zato si (za razliko od strahu) zasluži vso našo pozornost. Med tisto bežno, ki nas samo preleti, in med trdno, dolgotrajno, je velika razlika. Zato je koristno, da pred uresničitvijo želje, ki nam bo za daljši čas spremenila življenje, preverimo njeno trdnost. Če ugotovimo, da je trdna in trajna, je smiselno narediti potrebne korake za njeno uresničitev.

Željo najlažje preverimo tako, da se zazremo resnici naravnost v oči. Resnica je, na kratko povedano, približno takšna: za vzdrževanje psa moramo biti pripravljeni odšteti kar nekaj denarja. Predpostavimo, da je vsota stroškov na mesec približno 50 evrov.

Pes terja od skrbnika vsaj dve uri posvečenega časa vsak dan in to ob določenih urah. Težko pričakovane dopuste je treba načrtovati drugače, organizirati varstvo ali pa najti lokacije, kjer so psi dobrodošli. V določenih življenjskih obdobjih povzročajo več ali manj škode. Če jim to uspemo preprečiti, pa vsaj nekaj umazanije in puščenih pasjih dlak. Vsak pes lahko občasno zboli, zato potrebuje dodatno nego. Življenjska doba psa je precej krajša od človekove, zato se moramo sprijazniti tudi z izgubo družinskega člana. Kljub številnim dobrim lastnostim nam pes ne more v celoti nadomestiti človeške bližine in partnerskega odnosa.

Če je po takšnem realnem premisleku želja ostala enako močna, si zaslužimo postati skrbnik psa.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Dušan Lobe

 

Objavljeno v trinajsti številki revije Kužek