Zakaj se včasih splača biti vljuden do psa

vljudnost-je-lepa-cednostČe bi iskali en sam, ključen nasvet v vzgoji psa, bi se ta prav lahko glasil: bodi vljuden do svojega psa. Psi namreč spretno berejo govorico telesa in prepoznavajo ton človeškega glasu, zato je za uspešno komunikacijo s psom potrebna predvsem vljudnost.

Številni vedenjski strokovnjaki za pse se strinjajo, da je izbira ustreznega pozitivnega pristopa ter pravilnega načina komunikacije ključnega pomena za uspešno vzgojo in šolanje vsakega psa. Potrebno se je torej zavedati, da je interakcija s psom temelj, na katerem lahko gradimo želeno vedenje svojega kosmatinca, na podlagi katere lahko dosežemo poslušnost in psa naučimo vseh želenih veščin.

Uporaba vljudnih fraz je eden izmed prvih načinov, na katerem je temeljil in se razvijal civiliziran odnos med ljudmi. Morda se zdi nenavadno, vendar lahko tudi v komunikacijo s svojim psom vključimo določeno vljudnost, saj barva in ton glasu, ki ju ob tem uporabljamo, psu sporočata vse tisto, česar iz besednega sporočila pes ne more razumeti: »Žal mi je!« ali »Hvala!«.

Sporočilo, ki ga pes razbere iz barve našega glasu in govorice telesa ob vljudnem nagovoru ima zelo pozitivne učinke tudi na sprejemanje preprostih ukazov, ki jih uporabljamo za osnove vzgoje in šolanja.

Strokovnjaki za vedenje in šolanje psov so preizkusili nekaj osnovnih vljudnostnih fraz, ki so jih uporabili v komunikaciji s psi in so se izkazale kot dejansko uspešna pomagala pri vzgoji psa:

  1. »Žal mi je!« (frazo lahko dopolnite tudi z dotikom svojega psa)

Kadar se opravičimo drugi osebi, je očitno, da se oseba počuti bolje, prav tako pa iskreno opravičilo drugi osebi dobro dene tudi vam samim. Kadar se iskreno opravičimo psu, je učinek našega opravičila na žival zelo podoben, še posebno, če svoje opravičilo podkrepimo tudi z govorico telesa (božanje, dotik). Na primer: če ste po nesreči stopili svojemu psu na nogo, se mu za nezgodo opravičite in sporočite svojemu štirinožcu, da mu niste namerno škodovali. Opravičite se psu takoj po dejanju, da lahko neposredno poveže vaše sporočilo. Ne potrebujete priboljškov, uporabite le vljudnost in iskrenost.

  1. »Prosim!«

Obstaja pomembna razlika med poveljem in prošnjo. Kadar svojemu psu preprosto ukažete »Pridi ven!«, bo ukaz verjetno – če imate pravo mero avtoritete in če je pes poslušen – ubogal, vendar se lahko zgodi, da se bo prav hitro ponovno vrnil v prostor iz katerega ste mu ukazali priti ven. Poskusite drugače: »Prosim, pridi ven!« in opazujte učinek. Pes bo ubogal vaš ukaz in hkrati zaznal tudi prošnjo, posledično pa bo ostal zunaj veliko dlje časa. Razlog je brez dvoma v bolj pozitivnem in posledično za psa tudi bolj prepričljivem tonu glasu pri uporabi ukaza »Pridi ven!«.

  1. »Hvala.«

Ta beseda spodbuja hvaležnost in sproščanje pozitivnih endorfinov. Vsi vemo, da se tudi pes želi počutiti dobro, prijetno v naši bližini. Z zahvalo ustvarjamo pozitivno vzdušje, v katerem je tudi sprejemanje ukazov prijetnejše.

Primer: Pes je nenadoma postal tat toaletnega papirja. Skrbnik se je odločil, da svojega tatinskega psa ne bo lovil po hiši in mu poskušal odvzeti role papirja, pač pa ga bo poskušal z zahvalo pripraviti do tega, da mu papir prepusti. Mirno je pristopil k psu, se mu je lepo zahvalil in vzel rolo papirja. S to tehniko je nadaljeval vsakič, ko je nadebudni štirinožec spet izmaknil toaletni papir. Pes sicer še vedno zelo rad vzame toaletni papir, vendar pa ga zgolj vzame in ga prinese svojemu lastniku, brez bežanja po hiši in poigravanja z izmaknjeno rolo ter brez nepotrebnega uničevanja toaletnega papirja. Hvaležen je namreč svojemu lastniku za pozitivno vzdušje, hkrati pa dobro razume navodilo: »Ne uničuj, prinesi!« Kraja toaletnega papirja se je tako spremenila v neškodljivo igro, v kompromis, na katerega lahko pristaneta oba, tatinski pes in njegov potrpežljivi lastnik.

Čeprav skrbniki prisegamo na različne metode vzgoje in šolanja psa, pa so pozitivne metode brez dvoma vselej boljše, prijetnejše in edine, ki obrodijo dolgoročne rezultate, tako v obliki poslušnosti, kot v obliki medsebojnega zaupanja in spoštovanja. Morda se vam zdi smešno, da bi svojega psa zasipali z vljudnostnimi frazami, ali prosili, da izvede povelje, ko pa mu lahko preprosto ukažete – a morda vseeno poskusite. Morda boste opazili, da lahko tovrstna vljudnost deluje terapevtsko na oba, saj vas uporaba vljudnostne fraze prisili, da se pomirite in s svojim psom komunicirate na neki novi ravni, pes pa bo vašo umirjenost in pozitivno energijo zaznal in se nanju tudi sam odzval. Saj veste kaj pravijo – poskusiti ni greh!

 

Maja Kalaš

Vir: www.dogster.com

 

narocite-se-na-revijo-kuzek