Mejni ovčar (Border Collie)

2231

Borderski-ovcarPrimeren za:
izkušene lastnike
zelo aktivne ljudi
družine s starejšimi otroki

Na kratko o Mejnem ovčarju:
Izjemno pameten
Energičen
Samozavesten
Odločen
Vzdržljiv
Atletski
Deloven

Posebne zahteve:
Ob primerni aktivnosti sicer lahko biva v stanovanju, še bolj primerno zanj pa je bivanje zunaj; užival bo v hiši z velikim vrtom ali v ruralnem okolju. Potrebuje veliko aktivnosti, priporoča se tudi ukvarjanje s kakšnim kinološkim športom, ni pa primeren za ljudi, ki niso pripravljeni veliko časa posvetiti ukvarjanju s psom.

Zgodovina

Border Collie oziroma Mejni ovčar izvira z meje med Škotsko in Anglijo. Gre za potomca psov, ki so jih Vikingi uporabljali za lov na jelene, kasneje pa je zaradi svoje izredne ljubezni do dela in vseh značilnosti »deloholika« postal priljubljen ovčarski pes. Border Collie ima oko, s katerim lahko »hipnotizira« govedo in zato zlahka obvlada prav vsako čredo. Danes velja za eno izmed najbolj inteligentnih in najbolj učljivih pasem psov nasploh. Dokazano je, da je IQ tega psa primerljiv z otrokom v starosti med 6 in 8 let.
Zaradi njihove izjemne sposobnosti poslušnosti in razumevanja danes Mejne ovčarj zelo uspešno uporabljajo za odkrivanje narkotikov, iskanje bomb, kot reševalne pse, za pomoč invalidom in kot pse vodnike slepih, nadvse uspešni pa so tudi v vseh vrstah pasjih športov (agility, flayball, izvajanje trikov, tekmovanja v poslušnosti).

Videz

Border Collie je srednje velik, atletski pes z ogromno količino energije. Telo je nekoliko daljše od plečne višine, oblika lobanje je zmerno široka, gobec pa srednje dolg, kar pomeni, da ima tipično mezocefalno obliko. Močni zobje so postavljeni v škarjast ugriz, ovalne oči so rjave (razen pri melirani različici, kjer so oči lahko tudi modre, pojavljajo pa se tudi različne barve očes) in postavljene nekoliko narazen. Srednje velika ušesa so pokončna ali polpokončna. Rep je nastavljen nizko in sega do skočnega sklepa.
Dvojna dlaka je odporna na vremenske vplive,  gosta in vodoodporna. Obstajata dve različici dlake: krajša, gladka dlaka, dolga od do 2,5 cm ali daljša, groba, ščetinasta dlaka, dolga do 7,5 cm. Barve dlake so črno-bela, tribarva, rdeče-bela, črno-siva, rumeno-bela (pri vseh različicah bela ne sme prevladovati), slonokoščena, melirana in popolnoma črna. Dlaka na obrazu, ušesih in prednjih nogah je pri obeh različicah vedno kratka in elegantna.  Ker so Mejni ovčarji cenjeni predvsem zaradi svoje inteligence in delovnih sposobnosti, bolj kot zaradi svojega fizičnega izgleda, ponekod prihaja do različnih odstopanj v izgledu posameznih primerkov.

Temperament

Njegova inteligenca in sposobnost razumevanja je primerljiva s stopnjo sposobnosti razumevanja otroka pri sedmih letih starosti. Ta pasma živi za delo, zato jo je mogoče s pravilnim šolanjem res zelo veliko naučiti. Do lastnika in svojih domačih (torej do znanih ljudi) je izjemno prijazen, predan in zvest, prav nasprotno pa je precej zadržan do tujcev. Je zaščitnik in odličen čuvaj, izjemno dobro pa se bo odrezal tudi v številnih pasjih športih. Obožuje delo, akcijo,  fizično aktivnost in je videti neutruden, zato je idealni spremljevalec aktivnih ljudi in ljudi, ki si želijo dela s psom, saj je vsakršna investicija časa in truda pri tej pasmi bogato poplačana. Načeloma se dobro razume z otroki in živalmi, če z njimi odrašča od malega, zato je zgodnja in obsežna socializacija, skupaj s šolanjem, da otroci in drugi ljubljenčki niso čreda, ki bi jo bilo potrebno usmerjati, izrednega pomena.

Zdravje in nega

Nega te pasme ni posebno zahtevna. Redno krtačenje dlake zagotavlja bleščeč sijaj in zdravo kožo, saj sproti odstrani nečistoče in odmrle celice. Izpadanje dlake je povprečno. Kopanje naj se izvaja občasno, po potrebi, lahko pa se uporablja tudi suhi šampon. Redna skrb za čista ušesa in za ustrezno preventivno zaščito proti zajedavcem (klopi, bolhe, paraziti) bo zadoščala za dobro zdravje in počutje tega psa.
Pasma je genetsko nagnjena k epilepsiji, PRA, displaziji kolkov in gluhosti, kar se da v veliki meri preprečiti z izbiro psa pri priznanem rejcu. Pogosto so Mejni ovčarji tudi alergični na bolhe. Posamezni primerki imajo tudi gen, ki povzroča preobčutljivost na določene vrste zdravil (za ostale pse ista zdravila seveda sploh niso nevarna), kar je zanje lahko tudi smrtno nevarno, zato se priporoča previdnost in posvet z veterinarjem pred uporabo vsakršnih zdravil.

Viri:
dogster.com
nextdaypets.com
dogbreedslist.info
petfinder.com
dogbreedinfo.com