Zakaj psi tulijo?

1688

Tuljenje pri psih je genetsko pogojeno in ni odvisno od pasme, starosti ali temperamenta psa. Vsi psi tulijo, nekateri manj, nekateri več. Razkrivamo vam, zakaj psi tulijo, hkrati pa boste izvedeli tudi kaj vam pes s tuljenjem želi sporočiti.

Tuljenje imajo psi zapisano v genih

Tuljenje so psi podedovali po svojih prednikih, volkovih. Pri njih je bilo tuljenje oblika komunikacije med krdeli, tisti bolj pogumni pa so s tuljenjem opozarjali okoliške živali, kje se nahajajo in tako zavarovali svoje družine.

Tudi psi tulijo z namenom, da bi komunicirali s svojo družino, zato je dobro poznati pomen tuljenja.

 

 

Kaj vam pes želi s tuljenjem povedati?

Verjetno ste že vsi kdaj slišali psa, ki tuli ob oglašanju sirene ali drugih visokofrekvenčnih zvokih. S tuljenjem se odzovejo tudi na zvok drugih psov v bližini. S tem želi povedati, da se zaveda, kaj se dogaja v njegovi okolici in se nanjo tudi odziva. Najverjetneje bo s tuljenjem končal, ko se bodo končali tudi zvoki, na katere se odziva.

S tuljenjem tudi sporočajo svojo lokacijo. Že volkovi so s tem pomagali drugim volkovom, da so jih v primeru, da so se izgubili, nazaj našli in tudi to so psi podedovali. Ko bo vaš pes opazil, da se vračate domov, vam bo s tuljenjem sporočil kje je in vas s tem poskušal poklicati k sebi.

Nasprotno od prejšnje situacije pa je tuljenje v primeru, ko želijo psi s tem odvrniti mimoidoče. S tem sporočajo, da je to njihov teritorij in da obiski niso zaželjeni. Tuljenje se v tem primeru sproži kot obrambni mehanizem pred morebitnimi napadalci.

S tuljenjem sporočajo tudi, da si želijo pozornosti. Pomembno je, da se lastnik na to odzove pravilno, saj lahko konstantno prošenje za pozornost postane moteče. Dovolj poznornosti mu nudite še preden bo to zahteval s tuljenjem.

Kot lastnik psa ste se mogoče že srečali s separacijsko anksioznostjo. Z njo se ne soočajo vsi psi, prepoznate pa jo kot stres, ki se pojavi vedno, ko pustite psa samega. Anksioznost se lahko izraža tudi skozi tuljenje. S tuljenjem izražajo svoje nezadovoljstvo do tega, da bodo sami. Nekateri psi se zlahka zamotijo z igro ali pa ob zvokih glasbe, drugim pa je potrebno nuditi strokovno obravnavo in pomoč, da se s to krizo lažje soočijo.

Včasih tuljenje ne naznanja nič pomembnega, vseeno pa je priporočljivo, da se prepričate, da je s psom vse v redu, saj lahko s tuljenjem izraža tudi bolečino. Še posebej bodite pozorni, če je vaš pes sicer večino časa bolj tih in sramežljiv.

Če bi si o pasjem oglašanju radi prebrali še več, kliknite tukaj.

 

N. S.

 

VIRI:
www.akc.org
www.vcahospitals.com