Ni vsako pasje oglašanje enako

Kužki poleg laježa proizvajajo še številne druge »zvočne efekte«, ki imajo najrazličnejše pomene. Veste, kaj pomenijo pasje lajanje, zavijanje in srce parajoče cviljenje ter drugi zvoki, ki jih za nas pripravijo naši najljubši kosmatinci? Življenje s psom je nenehno polno zvokov, tudi če je kuža tiho, slišimo tekanje tačk, uživaško mljaskanje pri hranjenju in glasno igro z igračko (pasje igračke zelo pogosto tudi cvilijo, tako da jih res ne moremo kar tako preslišati). Če pa se osredotočimo le na štiri »glavna« pasja oglašanja, ne moremo mimo lajanja, zavijanja, cviljenja in renčanja. Kaj pa pomenijo in zakaj se psi sploh tako oglašajo?

Zakaj psi lajajo?

Lajanje je skorajda sinonim za pse, do laježa pa po besedah strokovnjaka Sassafrasa Lowreya pride zaradi različnih okoliščin. Psi namreč lajajo, ko so zaskrbljeni, ko so navdušeni, se dolgočasijo in iščejo pozornost svojih skrbnikov, z lajanjem pa se odzivajo tudi na bližino drugih psov. Raziskovalci na Eotvos Lorand University ter Hungarian Academy of Sciences iz Budimpešte so na zanimiv način preučili način, kako si ljudje razlagamo in razumemo pasjo vokalizacijo. Ugotovili so, da psi z nižjimi toni vokalizacije navadno nakazujejo, da se počutijo ogrožene ali so razburjeni. Visoke vokalizacije pa nasprotno običajno pomenijo, da si pes želi druženja z drugim psom ali pa s skrbnikom oz. nekaj podobnega. Ker pa je lajanje ob različnih priložnostih različno, tudi vseh visokih zvokov ne moremo enačiti. Dolgo visoki toni namreč pogosto predstavljajo pasjo vznemirjenost ali strah.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat           

Vir:
www.dogster.com