Ali psi lahko jedo krompir?

1832

Velikokrat se zgodi, da psu želimo ponuditi kak okusen košček naše hrane ali z njim deliti ostanke. A vsa živila za kosmatinca niso primerna. Tokrat se ukvarjamo s pogostim vprašanjem; ali psi lahko jedo krompir?

Krompir je bogat z vitaminom A, B6 in C. Vsebuje tudi magnezij, železo, kalcij in kalij. Poleg vseh koristih vitaminov in mineralov, pa vsebuje tudi snov solanin, ki pa je lahko zelo nevaren, saj povzroča zastrupitev.

Ali psi lahko jedo krompir?

Na splošno je odgovor DApsi lahko jedo krompir, a v zmernih količinah. Zaradi vsebnosti ogljikovih hidratov in solanina moramo pri zaužitju biti posebej pozorni na količino.

Kakšen krompir je zanje primeren?

Psu nikoli ne ponujajte surovega krompirja, saj je ta lahko strupen za psa, zaradi solanina. Ta pa se izniči, če krompir toplotno obdelamo, s kuhanjem ali pečenjem. Krompir mora biti tudi olupljen in nezačinjen. Vsa krompir, ki je pečen na olju, pomfrit in čips za psa niso primerni.

Kaj pa pire, pražen in sladki krompir?

Pire krompir je kuhan, torej je dober. A če je zraven dodana še sol in druge začimbe, za psa ni najbolj primeren.

Pražen krompir pa poleg krompirja vsebuje še čebulo, ki pa je za psa nevarna, zato pražen krompir ni primeren za psa.

Sladek krompir, ki je toplotno obdelan in olupljen je za psa primeren. A tudi tu bodite pozorni na količino.

Neželeni učinki in za koga krompir ni primeren?

Če pes poje prevelike količine krompirja, ali pa poje surov krompir se lahko pojavijo neželeni učinki. To so driska, bruhanje, bolečine v trebuhu, šibkost in zmedenost. Če pri vašem psu opazite katerega od naštetih simptomov takoj obiščite veterinarja.

Krompir pa ni primeren za pse, ki imajo sladkorno bolezen. Ob zaužitju krompirja, se dvigne raven sladkorja v krvi, zato je lahko nevaren za pse s sladkorno boleznijo.

Psi torej lahko zaužijejo krompir, ki je toplotno obdelan, olupljen in nezačinjen. Vseeno pa naj krompir ne bo na jedilniku vsak dan. Poskrbite, da ima pes uravnoteženo prehrano, ob neprijetnih simptomih pa takoj obiščite veterinarja.

Eva Tomažin

VIRI:
www.pawlicy.com
www.animalcareclinicjc.com