Ali psi lahko jedo ostanke naše hrane?

1299

Psi nam pogosto dajo jasno vedeti, da bi z veseljem pojedli kak kos naše hrane. Če imajo srečo, mogoče celo pri mizi dobijo kakšen majhen košček. Ampak ali sploh lahko jedo našo hrano? Predvsem pa, kako je z večjimi količinami? Kaj narediti, ko nam ob večerji ostane višek hrane? Ali psi lahko jedo ostanke naših obrokov?

Mnenja med ljudmi so različna. Nekateri menijo, da ostanki naše hrane škodujejo zdravju psa. Medtem ko se drugi, ki to prakticirajo, niso nikoli srečali s težavami.

Pri ponujanju ostankov hrane psu moramo biti pozorni na uravnoteženost in zmernost, ter predvsem na živila, ki lahko našemu psu škodujejo.

Živila, ki lahko našemu psu škodujejo

Pri kakršnem koli ponujanju hrane našemu psu, moramo biti pozorni na posamezna živila, ki lahko našemu kužku škodujejo. To so na primer:

– Čokolada, ki je za psa lahko smrtno nevarna. Več informacij si lahko preberete tukaj

Rozine in grozdje lahko povzročijo zastrupitev 

Čebula in česen lahko povzročita anemijo

Avokado je prav tako strupen za psa 

– Izogibajte se tudi slaščicam, alkoholu in preveč začinjenim jedem

– Previdni moramo biti tudi pri maščobah. In pri mnogih drugih živilih, o katerih lahko preberete tukaj.

Ali psi lahko jedo naše ostanke?

Da, vaš pes lahko jé ostanke hrane. Poudariti pa je potrebno, da naj psa ne hranimo SAMO z ostanki hrane, saj je taka hrana lahko neuravnotežena in našemu kužku ne omogoča dovolj vitaminov in mineralov, ki bi jih potreboval. Ostanki naše hrane lahko pri psu spodbudijo drisko ali bruhanje, saj take prehrane ni navajen. Povzroči lahko tudi hitro pridobivanje teže, ki vodi do prekomerne teže, ki pa za psa ni zdrava. Zato psu poleg ostankov omogočite tudi pasjo hrano.

Katere ostanke pes lahko sploh jé?

Različno kuhano meso, losos in druge ribe (Pri čemer pazite, da psu ne ponudite ribe s kostmi.), različno sadje in zelenjavo, npr. lubenico, jabolka, korenje, kumare, kuhana jajca, krompir, kruh in paštete, sir (brez plesni), arašidovo maslo, testenine (brez omake)…

Vašemu kužku torej lahko kdaj pa kdaj ponudite ostanke vaše hrane. Bodite pozorni, da to ni prepogosto in da ostanki ne vsebujejo živil, ki so psu lahko nevarna.

Eva Tomažin

VIRI:
www.strutthepup.com
www.sciencenorway.com
www.pethelpful.com