Kaj morate vedeti, če si želite bulterierja (bull terrier)?

2463

Bulterier (s tujko bull terrier) je eden izmed najbolj znanih predstavnikov bull pasem. Prepoznamo ga predvsem po nenavadni obliki glave, ki je že skoraj ikonična. Predstavnike pasme pa pri nas srečamo vse bolj pogosto. Priljubljeni so zaradi svojega ljubečega karakterja in smisla za humor, odlično pa se odrežejo tudi v družinah z otroci. Vseeno pa morate poznati določena dejstva, preden si to pasmo omislite.

 

Bull terrier je znan kot “klovn”

Mnogo lastnikov za to pasmo pravi, da so psi pravi klovni. Čeprav na videz morda delujejo malce zadržani, so izjemno ljubeči in družabni. Svojo družino radi spravljajo v smeh. Dobesedno! Kljub temu, da je ta lastnost precej simpatična, bodite pozorni; nikar se ne smejte takrat, kadar pes počne “neumnosti”, npr. grize, uničuje… Pes bo vaš smeh vzel kot pohvalo in se bo takega početja večkrat posluževal.

 

Pasma ima veliko energije

Ti psi so zelo energični in igrivi. Dnevno bo torej vaš bull terrier potreboval dolge sprehode ter veliko igre – tudi v odrasli dobi. Z veseljem se vam bodo pridružili tudi na teku, v hribih in ob ostalih aktivnostih. Ob fizičnih aktivnostih pa ne pozabite tudi na mentalne – pasma je izredno učljiva in dojemljiva, zato dnevno namenite čas tudi učenju trikcev, interaktivni igri in ostalim mentalnim aktivnostim. 

Če pes ne dobi dovolj fizične in mentalne zaposlitve, lahko pride do neželenega vedenja, npr. pretirano lajanje, uničevanje pohištva, kopanje lukenj, preganjanje živali, v skrajnem primeru tudi do agresije.

 

 

Bull terrier slabo prenaša mraz

Ker gre za kratkodlako pasmo brez poddlake (pozimi se sicer ta lahko pojavi, a je izjemno tanka), ti psi težko prenašajo mraz. Pozimi torej poskrbite, da je pes na toplem, ob ekstremnih temperaturah pa je smiselno tudi, da štirinožca oblečete, preden se odpravite na sprehod.

 

Ti psi so precej družabni

Bulterierji obožujejo družbo in z veseljem bodo z vami ob vseh dnevnih opravilih. Slabše pa se bodo odzvali, če bodo preveč časa sami – tudi njihova osamljenost se lahko kaže z neželenim vedenjem. Bulterier zato, ne glede na mraz, absolutno ni primeren za zunanje bivanje. Če ni v hiši s svojo družino, ga bo to izjemno razžalostilo.

 

V nekaterih državah so prepovedani

Po svetu v določenih državah velja BSL – gre za zakone, ki so točno določeni za nekatere pasme. Najpogosteje se ti zakoni nanašajo na pse tipa bull, torej tudi bulterierje. V nekaterih državah je bull terrier celo prepovedan, zato se pred odhodom v tujino s psom dobro pozanimajte, kakšna so pravila.

Več o tem, kaj je BSL, si lahko preberete tukaj.

 

Ob neustrezni vzgoji lahko pride do vedenjskih težav

Ta pasma ima lahko določene vedenjske težave. Bull terrier zna biti precej trmast, zaradi česar potrebuje dosledno vzgojo z veliko pozitivne motivacije. Na kratko povedano: pomembno je, da smo mi bolj trmasti od psa. Zaradi močnega plenskega nagona ima lahko težave z manjšimi živalmi, prav tako pa se včasih ne razume najbolje z drugimi psi. Oboje se da popolnoma omiliti z ustrezno socializacijo.

 

Pasma je nagnjena k nekaterim zdravstvenim težavam

Poleg vedenjskih, lahko pri bulterierjih pride tudi do zdravstvenih težav. Med najpogostejše prištevamo srčne bolezni, težave s kožo ter bolezni požiralnika. Precej pogosta je tudi gluhota.

V izogib težavam psa kupujte pri preverjenem vzreditelju, ki bo opravil vse potrebne preiskave in paril samo zdrave ter stabilne predstavnike pasme.

Več o tej posebnih psih si lahko preberete tukaj.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:
www.akc.org
www.dogtime.com
www.mentalfloss.com