Kdaj psa kastrirati?

876

Na vprašanje o primernem času za sterilizacijo smo že odgovorili. Zdaj pa se lotimo še vprašanja o tem, kdaj psa kastrirati.

Kaj je kastracija?

Tako kot sterilizacija, je kastracija operacija, le da je ta namenjena samcem. S kastracijo psu odstranijo spolne žleze, to so moda ali testisi, kar prepreči, da bi se lahko gonil s psico oziroma povzročil brejost pri psici. Prepreči tudi nastajanje moškega spolnega hormona testosterona, ki vpliva na vedenje samcev. Za več informacij o poteku same operacije si lahko preberete tukaj

Prednosti kastracije

  • preprečitev neželenih brejosti in prekomernega števila psov, ki pristanejo na ulici;
  • zmanjšana možnost bolezni, npr. rak na testisih, težave s prostato…;
  • zmanjšano markiranje psa;
  • zmanjšanje agresivnega vedenja, pobegov za iskanje samice, konfliktov z drugimi psi idr.

Kdaj psa kastrirati?

Samca lahko kastriramo kadarkoli po doseženi starosti 8 tednov. Nekateri veterinarji svetujejo, da se s kastracijo počaka, da samec doseže puberteto, kar je okoli 6 mesecev, odvisno od vsakega posameznega samca.

Samci, ki nekoliko dlje čakajo na kastracijo, zrastejo nekoliko večji, saj se ob puberteti začne izločati testosteron, ki ima pomembno vlogo pri rasti.

Kastracija odraslega psa

Če se samec kastrira v obdobju odraslosti je veliko bolj dovzeten za komplikacije pri operaciji. Psi, ki imajo preveliko telesno težo in so slabega zdravja, pa dovzetnost še poveča.

Psi so si med seboj zelo različni, glede na pasmo, velikost, zdravstveno stanje … Svetujemo vam, da se posvetujete z vašim veterinarjem, ki bo najbolje presodil kdaj je kastracija primerna za vašega samčka.

Eva Tomažin

VIRI:
www.dogtime.com
www.vcahospitals.com