Kako psa navaditi na boks?

1177

Privajanje vašega psa na boks vam bo verjetno vzelo kar precej časa in veliko truda, a vam bo dejstvo, da je vaš pes navajen na boks, velikokrat koristilo. S tem boste prispevali k varnosti psa, konec koncev pa tudi k “ne-uničevanju” pohištva. Preverite torej, kako psa navaditi na boks.

Izbira pravega boksa

Na voljo imate plastične in zložljive kovinske bokse. Na voljo so v skoraj vseh trgovinah za male živali, izbirate pa lahko med različnimi velikostmi. Boks je seveda primeren le, če je dovolj velik (toliko, da lahko pes vstane in se tudi obrne).

Kako psa navaditi na boks?

Privajanje na boks je dolgotrajen postopek in lahko traja več dni pogosteje pa traja več tednov. Dolžina privajanja je odvisna predvsem od starosti psa, njegovega temperamenta in preteklih izkušenj. Najbolj pomembno je, da psu boks prikažemo kot nekaj pozitivnega in da proces privajanja poteka počasi.

 

 

1. korak: postavite psa v boks

Boks naj bo postavljen v prostoru, kjer preživite največ svojega časa. V zaboj lahko položite odejo ali brisačo, še najbolje pa bo, če boste na dno boksa položili pralno plenično podlogo. Poiščite manjše priboljške in jih nekaj stresite v boks, saj bodo psa privabili v notranjost boksa, hkrati pa psu pokažite, da so vrata boksa odprta in varna. Pomembno je, da psa ne silite, da vstopi. Bodite vztrajni in postopek izvajajte nekaj dni oziroma do trenutka, ko gre pes z veseljem boks.

2. korak: posodo za hrano premaknite k boksu

Po spoznavanju z boksom, ljubljenčkovo posodo za hranjenje premaknite v bližino boksa. Posodo čez nekaj časa premaknite v boks in jo postopoma premikajte po dolžini boksa, dokler ne pridete do konca boksa. V naslednjem koraku med kosmatinčevo jedjo zaprite vrata boksa in jih odprite, ko pes konča z obrokom. Z vsakim naslednjim hranjenjem podaljšajte čas, ko je pes zaprt v boksu. V primeru, da začne pes cviliti, vzrok verjetno tiči v tem, da ste prehitro podaljšali čas. Priporočeno je, da psa pustite nekaj časa cviliti, če se bo morda sam potolažil, saj bi lahko v nasprotnem primeru pes cviljenje razumel kot možnost za izpust iz boksa.

3. korak: pes naj bo zaprt v boksu dalj časa

Psa pokličite k boksu in mu ukažite naj gre v boks. Zaprite vrata in sedite poleg boksa od 5 do 10 minut. Potem za nekaj časa odidite v drug prostor. Ponovno se vrnite v sobo, kjer se nahaja boks in se še za nekaj časa usedite poleg boksa. Po tem postopku psa izpustite iz boksa in ga nagradite s priboljškom. Postopek ponovite večkrat dnevno in vsakič podaljšajte čas, ki ga pes preživi v boksu.

4. korak: pustite psa v boksu, ko odidete od doma in ponoči

Ko pes osvoji vse prej omenjene postopke, je pripravljen, da ostane sam v boksu, ko za kratek čas odidete od doma in na spanje v boksu ponoči. Ne smemo pa pozabiti, da bo verjetno mladičke in starejše pse potrebno ponoči večkrat spustiti iz boksa.

Na kaj moramo biti pri uporabi boksa še posebej pozorni?

  • pes ne sme biti v boksu predolgo časa
  • sprva poskušamo prezreti pasje cviljenje
  • boks ne sme predstavljati rešitve za pasjo ločitveno tesnobo

Boks lahko uporabimo tudi za varno prevažanje našega kosmatinca v avtu. Če boste psa primerno navajali na boks, mu bo boks predstavljal varno mesto in bo v njem z veseljem preživel nekaj časa, ko bo to potrebno.

Manca Novak

 

VIRI:

https://www.paws.org