Povratno kihanje pri psu – kako ga prepoznati in kako ukrepati?

1339

Povratno kihanje pri psu je na videz strašljivo, a v resnici povsem običajen pojav.

Gre za zelo hitro vdihovanje zraka, pri katerem nastajajo zvoki, podobni smrčanju, izgleda pa lahko, kot da se pes duši. Močno bo tudi iztegoval vrat. Povratno kihanje za pse ni nevarno, če pes nima pridruženih bolezni (npr. okvara srca). Po končani epizodi kihanja se pes praviloma počuti povsem normalno, možno pa je, da bo utrujen, saj so taki pojavi kljub neškodljivosti še vseeno stresni za telo.

Bolj pogosto je pri manjših psih, predvsem brahicefaličnih pasmah.

 

Kaj je vzrok za povratno kihanje pri psu?

Točnega razloga ne poznamo. Lahko gre za:

  • draženje nosu, sinusov ali
  • zadnjega dela grla,
  • prisotnost tujkov v telesu: cvetni prah, semena, alergije,
  • dim ali drugi moteči vonji.

 

Kako je povratno kihanje diagnosticirano?

Če pojav traja veliko dlje, kot običajno in če opazite spremembe v vedenju, izgubo apetita ali druge nenavadne pojave, poiščite veterinarsko pomoč. Veterinar opravi pregled psa in izključi druge morebitne bolezni, kot so okužbe dihal, tumorji ali polipi (izrastki iz sluznice), tujki v dihalnih poteh ipd. Če bo potrebno, bo opravil tudi odvzem krvi, alrgijske teste ali rentgene, ki bi izključile možnosti drugih bolezni. Diagnoza povratnega kihanja se postavi na podlagi simptomov.

 

 

Kako lahko kot lastniki ukrepamo?

V večini primerov zdravniška oskrba ni potrebna. Ko vaš pes doživlja epizodo povratnega kihanja, ga poskusite umirit. Večina epizod ni daljših od ene minute, obstajajo pa redki primeri, ki so doživeli že daljše epizode.

 

Kako povratno kihanje zaustavimo?

Čeprav povratnega kihanja ne moremo popolnoma zaustaviti, obstaja nekaj načinov, kako lahko pripomoremo, da se konča hitreje, kot bi se sicer:

  • Psu lahko nežno pokrijete nosnici, kar ga bo spodbudilo, da bo pogoltnil in se znebil morebitnega tujka, ki povzroča povratno kihanje.
  • Zmasirate mu lahko grlo, kar bo ublažilo draženje.
  • Odnesite ga na svež zrak.
  • Poskusitega ga verbalno pomiriti, zavrtite mu lahko tudi pomirjujočo glasbo, saj taki pojavi psa lahko spravijo v stres, kar bi lahko povzročilo pretirano tresenje ali strah, sploh, če se mu to dogaja prvič.

Kot smo že omenili, se ne ustrašite. Pojav je lahko za psa precej stresen in izčrpajoč, zato je pomembno, da ostanete mirni. Če imate možnost, psa tudi posnemite in posnetek pošljite veterinarju, ki bo preveril, če gre res le za povratno kihanje.

 

N. S.

 

VIRI:
www.vcahospitals.com
www.petmd.com
www.akc.org