Kaj morate vedeti, če si želite Cavalier King Charles španjela (kavalir)?

3994

Cavalier King Charles španjel, ki mu pogovorno pravimo kar “kavalir”, je majhna pasma, ki je izredno priljubljena. Ljudje se zanj odločajo predvsem zaradi ljubkega videza, nežnega značaja in zlatega srca.

Pasma je relativno nezahtevna in je zato primerna izbira tudi za prvega psa. Prav tako so kavalirji odlični družinski psi, saj obožujejo otroke. Vseeno pa je nekaj dejstev, ki jih je dobro vedeti, preden si takega psa omislimo.

 

Kavalir slabo prenaša samoto

Gre za izjemno družabno pasmo, ki se vam bo z veseljem pridružila na vseh dnevnih dogodivščinah. Nekoliko slabše pa bodo ti psi sprejeli, če jih pustite same. Če se počutijo osamljene, se to lahko kaže z neželenim vedenjem, kot je recimo uničevanje pohištva. Zaradi svoje družabnosti ti psi tudi nikakor niso primerni za bivanje v pesjaku.

 

Njegova dlaka potrebuje nekaj nege

Za dlako king charles španjela moramo redno in dosledno skrbeti. Samo občasno krtačenje ni dovolj: potrebujejo redno krtačenje (približno 3-4x tedensko), redno kopanje ter pregledovanje ušes, saj so nagnjeni k vnetjem.

 

Rad se giba

Kljub temu, da so ti psi precej umirjeni in se bodo z veseljem crkljali z vami, bodo enako veseli tudi aktivnosti. Pasma je celo lahko uspešna v določenih kinoloških disciplinah, kot so agility, rally obedience in drugo. Seveda ni nujno, da se s kužkom lotita konkretnih disciplin, a vseeno poskrbite, da bo kosmatinec dnevno deležen sprehodov in igre.

 

 

Nagnjen je k prekomerni telesni teži

Pogosto se zgodi ravno to, da kavalir ne dobi dovolj gibanja. Ker je pasma že po naravi bolj ješča, lahko hitro pride do prekomerne telesne teže. Zato je pomembno, da že od malega psu ponujamo zmerno količino hrane, poskrbimo za dovolj gibanja ter ne pretiravamo s priboljški.

 

Kavalir ima lahko določene zdravstvene težave

Tudi ta pasma je žal nagnjena k nekaterim zdravstvenim težavam. Med najpogostejše prištevamo bolezni srca, težave z očmi ter bolezen po imenu Syringomyelia. V izogib dednim boleznim bodite pozorni, da psa kupujete od preverjenega vzreditelja, ki pari izključno zdrave in stabilne predstavnike pasme.

 

Več o pasmi Cavalier King Charles španjel si preberite tukaj.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:
www.akc.org
www.dogtime.com