Cavalier King Charles španjel

3082

Predniki današnjih kavalirjev so bili stalni spremljevalci kralja Karla II., po katerem je pasma tudi dobila svoje ime – Cavalier King Charles Spaniel ali prevedeno v slovenski jezik Kavalir kralja Karla.

Zgodovina

Cavalier-King-Charles-spanjel-1Zgodovina teh psov sega kar daleč nazaj v zgodovino Anglije, kjer lahko te prisrčne majhne pse opazimo že v 16. stoletju. Kavalir kakršnega poznamo danes je potomec majhnih Toy španjelov, ki jih lahko opazujemo na slikah umetnikov iz 16., 17. in 18. stoletja. Kavalirji so bili zelo priljubljen motiv takratnih slikarjev, zato jih vidimo na številnih umetniških delih iz tega obdobja. Ti prvotni španjeli so, kakor je razvidno iz umetnin iz takratnega obdobja, imeli malce daljše gobčke od današnjih kavalirjev in nežnejšo telesno konstrukcijo.

Ti majhni psi so bili ljubljenčki kraljeve družine in tedanje aristokracije. Igrali so vlogo spremljevalcev, počivali so v naročjih dvornih dam, ponoči pa legli na gospodarjeve noge in jih s svojo telesno temperaturo greli, poleg tega pa so igrali še mnogo vlog v življenju tedanje gospode. Nekateri so mnenja, da so s svojo prisotnostjo tudi ubranili svoje gospodarje pred nadležnimi bolhami, saj so jih kavalirji prestregli.

Kavalirje daleč najbolj povezujejo s kraljem Karlom II., po katerem so tudi poimenovani. Med svojo vladavino je bil kralj Karl II. obkrožen z velikim številom kavalirjev, ki so ga spremljali na vsakem koraku. Spisal je celo odlok, s katerim je odredil, da so bili kavalirji lahko prisotni v vseh javnih ustanovah. Kavalirjem je bil dovoljen celo vstop v parlament. Kralj II. je bil poznan tudi pod imenom Kavalirjev kralj, takratnega prvega parlamenta pa se je prijel vzdevek Kavalirjev Parlament, od koder beseda kavalir v imenu pasme. Kavalirji so obdržali svoj status kraljevskega psa vse do konca vladavine Jamesa II., ki je nasledil krono po kralju Karlu II.

V 19. stoletju se je nad vzrejo teh psov navduševal grof Marlboruški, ki je živel v Blenheimski palači. Kmalu so ti psi postali najbolj priljubljeni spremljevalci evropskih dvornih dam. Po palači v kateri je grof Marlbourški živel, se imenuje tudi barva kavalirjev Blenheim (kombinacija intenzivne kostanjeve barve in bele barve).

Med bolj znanimi je tudi zgodba o Sari Marlborouški, ki ji je, kadar je bil njen mož na vojskovanju, družbo delala njena psička. Kadar je bila Sara zelo v skrbeh za svojega moža, je imela navado, da je psički pritiskala svoj palec na vrh njene glave. Legenda pravi, da so imeli zato vsi mladički te psičke na glavi rjavo piko, ki ji danes pravimo »odtis kraljevega palca« in je zelo zaželena in priljubljena pri kavalirjih Blenheim barve.

V 19. stoletju so angleški vzreditelji pričeli organizirati razstave, z željo, da definirajo različne pasme psov. Takrat je bil kot pasma sprejet tudi King Charles Spaniel s potlačenim gobčkom.

Leta 1920 je Američan Roswell Eldridge začel iskati španijela, ki je bil upodobljen na starih slikah dvorne gospode. Organizatorjem največje razstave psov Crufts je ponudil tudi nagrado za zmagovalca, katerega pes bo najbolj podoben tipu psa Karla II. Čeprav sam ni dočakal podelitve denarne nagrade, saj je prej umrl, je s svojim dejanjem obudil interes vzrediteljev, da so ponovno prišli do tipa psa, ki ga je iskal in ga poimenovali Cavalier King Charles Spaniel, ter ga tako tudi z imenom ločili od plosko-gobčnega King Charles Spaniela.

Klub se je sestal na drugi dan razstave Crufts v letu 1928 in sprejel pisni opis kako naj pasma izgleda. Vsi člani so se strinjali, da je potrebno, da ostane Cavalier King Charles Spaniel čim bolj naravnega izgleda in da je vsako trimanje in oblikovanje dlake za v razstavni ring nezaželeno. V letu 1945 je bil, po letih prizadevanja s strani vzrediteljev, Cavalier King Charles Spaniel prepoznan kot nova pasma.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Andreja Breznik – Psarna ZALANA Cavalier King Charles Spaniel

Objavljeno v triindvajseti številki revije Kužek