Dehidracija pri psih

dehidracija-pri-psihDehidracija je pojav primanjkovanja vode v telesu in lahko povzroči resne težave pri naših štirinožnih prijateljih. Voda sestavlja okoli 80 odstotkov pasjega telesa in je ključni element vseh življenjskih procesov. Tekočina se stalno porablja in izloča iz telesa, zato jo je potrebno nadomeščati. Ko je njena poraba večja in je vnos vode v telo zmanjšan, lahko pride do dehidracije. To je še posebej nevarno v vročih poletnih mesecih, ko se kužki hladijo s sopenjem, saj tako voda pospešeno izhlapeva iz njihovih vlažnih jezičkov. Nevarnost dehidracije se pojavi tudi ob prisotnosti driske ali bruhanja, saj tudi tako izgubljajo velike količine vode, ki je ne morejo dovolj hitro nadomestiti.

Psi, ki so bolj nagnjeni k dehidraciji so majhni psi, ki imajo relativno veliko telesno površino glede na volumen telesa. Psi, ki trpijo za boleznimi, katerih simptomi so driska, bruhanje, izguba apetita ali povečano uriniranje, so prav tako bolj izpostavljeni nevarnosti dehidracije. Tveganje je povečano tudi pri drugih boleznih, kot so rak, bolezni ledvic in okužb, posebej pa moramo paziti tudi na starejše pse in breje ali doječe psice.

Za zdrave pse največjo nevarnost predstavlja poletna vročina, ko temperature plezajo v višave, psi pa se pregrevajo in potrebujejo povečan vnos tekočin v telo, da se lahko učinkovito hladijo. Najbolj kritični so psi, ki nimajo dostopa do notranjih prostorov, ki živijo na verigi ali v pesjaku in nimajo stalnega dostopa do sveže, hladne vode. Čeprav na to ne pomislimo velikokrat, pa je tveganje za dehidracijo veliko tudi pozimi, ko zaradi temperatur, ki se spustijo pod ničlo, psu zmrzne voda v posodi in tako postane za njih nedosegljiva.

Kakšni so prvi znaki dehidracije pri psih?

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Andreja Fegeš

Vira: pets.webmd.com
petwave.com

Objavljeno v štiriindvajseti številki revije Kužek