“Mami, ati, ali lahko dobim kužka?”

279

Če ste starši in ste že kdaj slišali ta stavek, potem je ta članek pravi za vas. V njem se bo govorilo o tem, ali otrok lahko skrbi za psa? Je sploh smiselno, da si kosmatinca omislimo samo zaradi naših najmlajših?

 

Ali otrok lahko skrbi za psa?

Za začetek je smiselno omeniti to, da se otroci in psi običajno zelo dobro razumejo in postanejo prijatelji že v prvem trenutku. Njihov odnos pozitivno vrednotijo tudi študije.

Vseeno pa vsak pes pa ni primeren za otroke in tudi vsak otrok ni primeren za pasjo družbo. Nekatere pasme so že same po sebi bolj primerne za otroke. Pomembno pa je tudi, da otroka naučimo nežnega ravnanja s psom. Pes ni igrača in otroka je potrebno podučiti o tem, da ga ne vleče, cuka, jaha, tepe…

Če se vrnemo na vprašanje v naslovu. Odgovor je odvisen predvsem od različnih značilnosti otroka. Pes je vseeno živo bitje za katerega je potrebno skrbeti, ne le kratek čas, ampak kar nekaj let.

 

 

Starost otroka

Za lažjo predstavo, šele okoli 6. leta otroci razumejo dele dneva npr. zjutraj, popoldne, zvečer. Ne znajo pa še določiti točne ure. Zato bi ob skrbi za psa potrebovali pomoč, da bi določili, kdaj mora pes na sprehod ali pa ga je potrebno nahraniti. Velika prednost je, če otrok pozna uro in se je tudi drži.

Velikost in moč otroka

Če se odločite za večjo in tudi močnejšo pasmo psa, morate vključiti tudi velikost in moč otroka, ki bo tega psa peljal na sprehod. Včasih že odrasli težko držimo psa, ko se kam zažene, ali ga bo potem lahko otrok?

 

Prevzemanje odgovornosti

Od otroka ne moremo pričakovati, da bo skrbel za psa, če še ne zna poskrbeti zase. Otroci imajo odgovornost zelo različno razvito, vsekakor pa ni povezana s starostjo. Kako odgovoren je vaš otrok lahko veste le vi sami, ki ga najbolje poznate.

Upoštevati je potrebno tudi finančni vidik: tudi, če bi otrok v celoti skrbel za psa, boste stroške skrbi še vedno mogli kriti vi. Prav tako boste vi tisti, ki boste psa peljali k veterinarju, zanj poiskali primerno varstvo, ko boste na dopustu ali poiskali namestitev, kjer so ljubljenčki dovoljeni.

V veliki večini otrok še ni pripravljen povsem samostojno skrbeti za psa, se pa lahko dogovorite, da bo pri skrbi pomagal. Že to je lahko velika naloga. Otrok lahko pomaga pri hranjenju, čiščenju nesnage za kužkom, pospravljanju in skrbi za nego. Več o tem si lahko preberete v članku Kako lahko majhni otroci pomagajo skrbeti za psa.

Če se odločite za nakup psa, morate otroku najprej razložiti in pokazati ter predvsem biti vzor kako se do psa spoštljivo vede. Pri tem mu pomagajte in ga spodbujajte, vsekakor pa je potrebno imeti druženje otroka in psa ves čas pod nadzorom.

Z nakupom psa bo vaš otrok dobil dolgoletnega prijatelja, ki mu bo ves čas zvesto ob strani. Lahko se mu bo zaupal in se z njim pogovarjal. Skrb za psa bo spodbujala odgovornost in skrb. Otroka bo spodbujal h gibanju in preživljanju časa zunaj.

Od vas, kot odrasle osebe pa je pričakovano, da boste poskrbeli za ustrezno skrb psa, če za to ne bo poskrbljeno s strani otroka.

Eva Tomažin

 

VIRI:
www.petmd.com
www.aacap.org