Kako lahko majhni otroci pomagajo skrbeti za psa

500

Domača opravila so za otroke običajno dolgočasna. A ne toliko, ko gre za opravila, ki jih je potrebno opraviti v dobro naših hišnih ljubljencev. Za nekatere otroke je namreč njihov prvi prijatelj ravno hišni ljubljenec. Naučiti otroka, kako skrbeti za psa, je dobra naložba v prihodnost, tako za vas, vašega kužka, kot tudi za vašega otroka.

Naučiti otroka, kako skrbeti za psa, je dobra naložba v prihodnost, tako za vas, vašega kužka, kot tudi za vašega otroka.

Imeti psa in zanj skrbeti je namreč odlična izkušnja, ki otroku pomaga, da se nauči biti sočuten in naklonjen drugim ljudem in živalim. S skrbjo za živali namreč že v majhnih otrocih prebudimo občutek za skrb in učenje, kako biti nesebičen in kako lahko vedno poskrbimo za nekoga drugega.

Pa poglejmo, kako lahko tudi majhni otroci pomagajo skrbeti za psa.

Zgradite temelje zaupanja med otroki in njihovim kosmatim prijateljem

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Preden otroku dovolite, da samostojno poskrbi za psa, ga je pred tem pomembno »naučiti«, kako s psom ravnati, se mu približati, se ga dotakniti in nagovoriti.

Najbolje je, da preden se vaš kuža sam, prvič dotakne psa, vi vodite njegovo roko. Se pravi, njegovo roko primete v svojo dlan in mu z občutkom pokažete kakšna je na otip pasja dlaka, ušesa, rep, noge.

Tudi ko opazite, da ima vaš otrok občutek za psa in ve, kako ga božati, se ga dotikati, morate to druženje vedno nadzorovati. Kaj hitro se lahko namreč zgodi, da otrok prestopi mejo in prične početi stvari, ki psu ne ugajajo. Prav tako lahko večji pes otroka nehote poškoduje.

Nikakor pa takoj ne pričakujte, da bo vaš otrok vedel, kaj in kako ravnati s psom. Že veliko odraslih ima težave z branjem govorice pasjega telesa. Prav zaradi tega ne moremo pričakovati, da bodo otroci že takoj zmogli obvladovanje kužka.

Naj vaš otrok pomaga vzgajati družinskega psa

Psi in otroci pogosto radi tečejo drug z drugim in se igrajo. Toda stvari se lahko zapletejo, če pes skoči na malčka, ko se ta ustavi. Čeprav kuža s tem nima nikakršnih agresivnih namenov, psi pač radi skačejo in s tem pokažejo svojo dobro voljo. Vseeno se lahko ali otrok ali pes tudi ob še najbolj prijetni igri poškodujeta. Zato je potrebno kakršno koli interakcijo otroka in psa vedno imeti pod nadzorom.

Najboljši način, da se izognemo poškodbam in padcem pri nedolžni igri je, da psa naučimo, da se neha premikati takrat, ko se neha premikati vaš otrok. Pri tem mu lahko pomaga tudi otrok. Tako, da zakliče besedo stoj ali ustavi se, ko se misli tudi sam ustaviti. Ko se malček neha premikati, bi to moral biti namig psu, naj se tudi on ustavi.

Če vaš malček še ne govori, a se vseeno rad igra z domačim kužkom, je najbolje, da ga naučite ročnega znaka za STOP. Kadarkoli se neha premikati, naj kužku z roko nakaže, naj se ustavi.

Ko sami doma vadite vzgojo z vašim kužkom, v to vključite tudi vašega ljubega otroka. Naj sodeluje tako, da skupaj z vami ponavlja vaje za psa. Lahko skrbi tudi za to, da, ko vaš kuža nalogo dobro opravi, mu da malček priboljšek ali nagrado.

Prav tako vključite svojega otroka k vsakodnevnemu sprehajanju psa. Čeprav vaš malček morda še ni dovolj star, da bi lahko držal povodec na sprehodu ali pa je vaš kuža za to prevelik, lahko še vedno teka z njim in se igra, ter ga spodbuja k gibanju.

Običajno se za otroke in pse priporoča igra »ujemi«. Vaš otrok naj kužku meče njegovo najljubšo stvar – bodisi je to palica, igrača, žoga … Kuža pa naj jo vsakič ujame in prinese nazaj do otroka. Ta igra gradi močno vez med njima in obenem poskrbi, da se tako kuža kot otrok naučita vztrajnosti, obenem pa se močno navežeta eden na drugega.

Vaš otrok lahko pomaga pri vsakodnevnem hranjenju

Tako veliki kot tudi majhni otroci, lahko pomagajo pri hranjenju psa, če pes nima kakršnihkoli agresivnih vedenj v bližini hrane.

Priporočljivo je, da si za hranjenje psa omislite zajemalko. Z zajemalko zajemite nekaj pasje hrane in naj jo otrok vsuje v pasjo posodo.  S tem otroka naučite, koliko hrane vaš kuža poje – lahko je to ena zajemalka, dve ali tri in več.

Otroci lahko pomagajo tudi pri polnjenju posode z vodo. Lahko denimo dvignejo posodo z vodo, jo predajo odrasli osebi, ki nato to vodo napolni in jo skupaj z otrokom vrne na mesto, kjer pes pije.

Otroci lahko pomagajo pri čiščenju nesnage za kužkom

Kdor ima doma majhne otroke, potem ve, da dovoliti otroku, da sam rokuje s pasjim kakcem, ni najboljša ideja. Vseeno lahko otroci pomagajo pri tej nalogi.

Ko se s psom odpravite na sprehod, dajte otroku vrečko, s katero boste kasneje pobrali pasji kakec. Ko vaš pes opravi potrebo, naj vaš otrok to vrečko odpre in vam jo preda, da sami dokončate umazan posel. S tem lahko otroka naučite, da je pobiranje pasjih odpadkov, pomemben del skrbništva psa.

Pospravljanje, skrb za nego

Starši običajno svoje otroke učijo, kako pospraviti igrače za seboj. Če je med otroškimi igračami tudi kakšna pasja, lahko otroke naučimo, da pospravijo tudi pasjo igračko. Na ta način bodo v prihodnosti znali počistiti za sabo in svojim kužkom, ko bodo končali z igro.

Prav tako lahko vaš otrok pomaga pri kopanju psa. Lahko mu z roko nežno vtira šampon ali pa psa po končanem kopanju temeljito obriše z brisačo.

Tudi pri krtačenju lahko vaš otrok sodeluje. Najprej mu sami pokažite, kako in kje vse je potrebno psa skrtačiti. Nato mu dajte krtačo v roko in sami vodite krtačo po telesu vašega psa. V kolikor mu gre dobro in pes v tem uživa, ste na dobri poti, da naslednjič otrok to stori sam, seveda pod vašim nadzorom.

Kakorkoli boste svojega otroka vključili v vzgojo in življenje vašega psa, se vam bo obrestovalo v prihodnosti. Pomembno je, da se otrok in pes zavedata, da sta lahko prijatelja in da se v družbi drug z drugim dobro počutita. Vedno pa poskrbite, v kolikor so vaši otroci še majhni, da nadzirate igro in interakcijo med njima.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Deja Drobne

Viri:
https://www.familyeducation.com
https://www.rspca.org.uk