VIDEO: Zakaj nas kužki ližejo?

1292

Mnogi od lastnikov opažajo, da jih njihovi pasji kosmatinci pogosto ližejo. Vzrokov za takšno obnašanje je več in ti se razlikujejo med sabo od situacije do situacije. Kako razlikovati in si razlagati lizanje v določenem trenutku, pa vam predstavljamo v spodnjem prispevku in video posnetku.

Psi po navadi ližejo določene dele našega telesa, in sicer najpogosteje obraz, stopala, ušesa in roke.

Zakaj psi ližejo obraz?

Vzrok, zakaj psi ližejo vaš obraz, je ljubezen in veselje. Večinoma psi z lizanjem obraza pokažejo, da vas imajo radi in ste v njihovem pasjem življenju izredno pomembna oseba. Za večino psov je lizanje obraza nepogrešljivi del dobrodošlice, ko pridemo domov iz službe oziroma od kamorkoli gremo.

Zakaj psi ližejo usta?

Večino z lizanjem ust psi skušajo pokazati, da so lačni in si želijo hrane. Ta vedenjski vzorec razvijejo že kot pasji mladički, ko skušajo novim lastnikom pokazati, da so lačni. Seveda pa večina kužkov to lastnost ohrani in uporablja kot pokazatelj tudi za različne druge občutke. Ali gre zgolj za lakoto, želi kuža vašo pozornost ali pa hoče samo pokazati svojo ljubezen do vas, v vsakem primeru s tem vedenjem ohranja povezanost in medsebojno ljubezen med vama. Lahko pa nas kuža liže, ker je pod stresom in se čuti nervoznega. Z lizanjem nas na to skuša opozoriti in išče v nas zavetje. Naša naloga pa je, da skušamo kužka čim prej odstraniti iz stresne situacije oziroma stvari, ki v našem kužku sproža nervozo.

Zakaj psi ližejo stopala?

Vzrokov, zakaj psi ližejo stopala, je več, kot se nam zdi na prvi pogled. Najpogostejši vzrok za njihovo obnašanje je posebna snov, ki se izloča s potenjem. Temu se kužki praktično ne morejo upreti in zato tako pogosto ližejo stopala. Lahko pa ližejo stopala, ker si želijo igre, raziskujejo nove vonjave in okuse ali pa zgolj samo iščejo našo pozornost.

Zakaj psi ližejo roke?

To obnašanje je povezano z njihovo radovedno naravo in željo po raziskovanju.Le to razvijejo že v času mladosti in se ohranja čez celo njihovo življenje. Prav tako pa roke nosijo informacije, kje smo bili, kaj smo delali in česa smo se vse dotaknili tokom dneva, kar seveda zanima naše radovedne pasje kosmatince. Z lizanjem rok posledično izvejo več o nas in naši dnevni rutini, s tem pa tudi ohranjajo povezanost z nami.

Zakaj psi ližejo ušesa?

Za kužke so naša ušesa med najbolj zanimivimi deli našega telesa. Psi ližejo naša ušesa iz treh različnih razlogov. Prvi razlog je higiena, psi so že iz svoje mladosti skrbeli za svoje bratce in sestrice. En drugemu so lizali in s tem čistili ušesa, tukaj pa se tudi skriva razlog, zakaj nas ližejo po ušesih. Seveda to ne pomeni, da imamo mi ušesa umazana, ampak to naši pasji nadobudneži počenejo iz navade. Drugi razlog pa je, čeprav se sliši nenavadno, da je našim kužkom preprosto všeč okus naših ušes. Zadnji razlog je enostavno izražanje ljubezni, ki jo čutijo ob nas. Velikokrat opazimo, da ob prihodu domov nas poleg miganja z repom, pričaka tudi moker poljub po ušesih. S tem nam pasji kosmatinci kažejo, kako zelo so nas pogrešali in kako zelo nas imajo radi.

Seveda je odvisno od situacije do situacije, kaj določeno pasje lizanje pomeni. V veliki večini situacij nam kužki želijo pokazati svojo radost in ljubezen, ki jo čutijo do nas. Ključno pa je, da v primeru, ko nas kužki z lizanjem opozorijo na njihovo stisko, le-to skušamo čim prej odpraviti in kužka zavarovati.

Vesna Kropf