Kdaj psico sterilizirati?

490

Številni lastniki, se srečujejo z vprašanjem ali naj svojo psičko sterilizirajo. Če se odločijo za sterilizacijo, pa nastopi naslednje vprašanje: kdaj psico sterilizirati? Tokrat vam razložimo, kaj sterilizacija sploh je in kdaj se je za poseg najbolje odločiti.

Sterilizacija

To je operacija, ki se izvede pri psičkah, pri kateri se odstrani maternica in jajčniki ali samo jajčniki, z namenom preprečitve brejosti. Operacija je dokaj zahtevna, a psička se bo kaj hitro vrnila na svoje noge. O poteku same sterilizacije si lahko preberete članek tukaj.

Pogosto lastniki menijo, da lahko svojo psičko pred brejostjo zaščitijo sami. A psi so vseeno samostojne živali. Vodi jih nagon in zato bodo naredile vse, da bodo dosegle svoje, tudi če bo to za njih pomenilo preskakovati ograjo, skočiti iz avtomobila, skopati luknjo za pobeg ali karkoli podobnega. Le da bodo dosegle paritev. Brejosti so pogosto nezaželene, mladički pa nato pristanejo na ulici ali v zavetiščih. Prav zato je priporočena sterilizacija, da se temu izognemo.

 

Kdaj psico sterilizirati?

Na splošno je najboljši čas za sterilizacijo po tem, ko psičke dosežejo starost 8 tednov in pred svojo prvo gonitvijo, ki se pojavi nekje med 6–7 meseci starosti, odvisno od posamezne pasme. Pri manjših pasmah se priporoča okoli 6 mesecev. Pri večjih pasmah pa naj bi počakali, da se rast psičke ustavi, kar pa je po navadi med 9 in 15 meseci.

Tako prehitra, kot tudi prepozna sterilizacija ni zelo priporočljiva. Če psičko steriliziramo prehitro, lahko slabo prenese anestezijo. Če pa s sterilizacijo odlašamo pa tvegamo razvoj različnih bolezni.

Krožijo govorice, da naj bi s sterilizacijo počakali, da bi minila vsaj ena gonitev. Stroka ima glede tega deljena mnenja; veliko je odvisno od velikosti psičke ter tudi načina življenja: ali je psička zunaj ali notri, ali imate doma še kakšnega psa… Vsekakor moramo poskrbeti, da ne pride do neželene brejosti.

S sterilizacijo pa lahko izboljšamo tudi zdravje psice. Pri nesteriliziranih psičkah je večja možnost za raka mlečnih žlez, urinske inkontinence in druge bolezni. Za lažjo predstavo: vsaka četrta psička, ki ni sterilizirana zboli za rakom mlečnih žlez.

Sterilizacija odrasle psičke

Če želite vašo psičko sterilizirati, pa je že odrasla, bodite pozorni kdaj se goni. Sterilizacija je odsvetovana v času gonitve, saj je operirani predel bolj prekrvavljen, kar pa lahko vodi do komplikacij med operacijo. Zato pa je priporočeno, da psičko steriliziramo približno 3 mesece po gonitvi.

Najboljši čas za sterilizacijo lahko določi le veterinar, ki se bo osredotočil na individualne značilnosti vaše psičke. Pred operacijo bo pregledal tudi splošno zdravje in stanje psičke, naredil pregled krvi ter druge raziskave, da se bo prepričal, da je psička zmožna prestati operacijo.

Eva Tomažin

VIRI:
www.dogtime.com
www.ccanimalclinic.com