Odnos med otrokom in psom pozitivno vrednotijo tudi študije

217

Ob pristnem prijateljstvu med otrokom in psom se povsem brez težave raznežimo, sedaj pa so svoje pozitivno mnenje o tem podali tudi strokovnjaki. V nedavni študiji namreč izvemo, da imajo otroci, ki prijateljujejo z kužkom, boljši odnos s starši in so bolj povezani tudi s svojimi vrstniki. Raziskovalci na Kent State University so v študijo vključili 99 otrok, starih od 9 do 11 let. Vsi otroci so doma imeli svojega kosmatinca. Odgovorili so na vprašanja o psih, starših in prijateljih in izsledki so pokazali, da je bil en odnos še posebno močan. Otroci, ki so čutili veliko ljubezen do psa, so na splošno bili tudi bolj povezani s starši in najboljšimi prijatelji med vrstniki.

Kako pa se je začelo?

Kathryn Kerns, profesorica psihologije in ena izmed vodilnih raziskovalk meni, da ni povsem jasno, ali skrb za hišnega ljubljenčka pomaga do bolj poglobljenih človeških odnosov ali pa zaradi povezanosti s starši tako lepo skrbijo tudi za kužke. Dodaja, da je odnos najverjetneje vzajemen – pozitivna izkušnja s hišnim ljubljenčkom vodi k večji kooperativnosti s starši in pozitivne izkušnje s starši vodijo nazaj k zaupanja vrednemu odnosu s psom. Raziskovalci so v času študije poleg vprašalnikov otroke v družbi psov tudi opazovali. Ugotovili so, da so tisti otroci z več fizičnega stika z ljubljenčki imeli tudi boljši odnos z mamo, ne pa nujno tudi z očetom in prijatelji. “Glede na to, da mame igrajo vlogo varnega zatočišča že od vsega začetka, je vzrok verjetno tu,” pravi Kernsova. “Tesen odnos z materjo pa bi lahko bil tudi model za bližino do drugih, vključno s psi.”

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:
www.washingtonpost.com