Brahicefalične pasme psov in njihove težave

1318

Vse bolj priljubljene so pasme psov, ki imajo krajše gobčke. Te pasme pogosto imenujemo tudi brahicefalične pasme, saj so nagnjene k brahicefaličnemu sindromu. Kljub temu, da so takšni psi izjemno simpatični in ljubki, so njihove anatomske značilnosti lahko povod za marsikatero težavo.

Če razmišljate o nakupu psa s krajšim gobčkom, se obvezno prej pozanimajte, kaj to pomeni za zdravje psa.

Kaj so brahicefalične pasme?

Brahicefalične pasme psov so pasme, katerih psi imajo širše glave in krajše gobčke. Mednje sodijo denimo mops, boston terier, angleški in francoski bulldog, pekinezer, nemški bokser … Skozi vzrejo so pasme postale take, da imajo vedno krajši gobček.

Kratki gobčki so med pasjeljubci precej priljubljeni, saj izgledajo nenavadno in ljubko. A je dejstvo, da imajo taki psi ravno zaradi oblike glave cel spekter težav.

Težave brahicefaličnih pasem

Kot že omenjeno, so imele te pasme skozi leta vzreje vedno krajše gobčke. Ob tem so se močno skrajšale določene kosti glave, vsa mehka tkiva pa so ostala nespremenjena. Daljša tkiva so se torej mogla prilagoditi in zgnesti na manjšo dolžino, kar je privedlo do gub in ostalih deformacij, ki psu onemogočajo normalno dihanje.

Pri brahicefaličnih pasmah je največ težav povezanih z dihanjem; glasno dihanje, piskajoči šumi pri dihanju, povečan napor ob vdihu, hiter in otežen izdih, težave pri spanju, smrčanje, spahovanje, težje požiranje, oteženi fizični napori, pogostejše bruhanje in izgubljanje zavesti. Prav tako so ti psi bolj podvrženi toplotnim udarom.

Ocenjeno je, da od brahicefaličnih pasem lahko normalno diha samo 10% psov. Še bolj zaskrbljujoč podatek je, da kar 60% lastnikov teh pasem težav z dihanjem ne opazi. Pogosto se zgodi, da so prisotne težave, a so tako neopazne, da pes celo življenje oteženo diha, mi pa se tega sploh ne zavedamo.

V bolj izrazitih primerih je svetovana operacija dihalnih poti, s pomočjo katere naj bi psu omogočili normalno dihanje. Veliko je odvisno od primera do primera, je pa sam poseg lahko precej kompliciran, okrevanje pa dolgotrajno. Prav tako poseg navadno samo omili težave, a jih ne reši.

Druga težava so tudi gube, ki nastanejo kot posledica krajših kosti in daljših tkiv. Gube so lahko vzrok raznih kožnih težav in v nekaterih primerih jih je potrebno kirurško odstraniti.

Kaj lahko naredimo?

Dejstvo je, da psa izbiramo tudi na podlagi videza. Problem nastane, ko psa izbiramo samo na podlagi videza. Če so vam všeč pasme s krajšimi gobčki se prej dobro pozanimajte, kaj to pomeni za njihovo zdravje in kakšne so možnosti, da težave omilite. Smiselno je, da se že pred nakupom posvetujete s kakšnim veterinarjem.

Če se odločite za nakup takšnega psa, kupujte pri preverjenih vzrediteljih.k Dober vzreditelj se trudi vzrejati zdrave pse in izboljševati standarde pasme. Nikar ne kupujte od ljudi, ki si želijo samo zaslužka. Če vam je za rodovnik vseeno, lahko psa še vedno posvojite pri kakšnemu društvu ali zavetišču.

Vsi psi na tem svetu si zaslužijo brezpogojno ljubezen. A je seveda potrebno pretehtati, kakšnega kosmatinca si želite in kaj ste pripravljeni zanj narediti. Dobro premislite, kaj psi s kratkimi gobčki prinesejo in ali ste jim pripravljeni olajšati življenje kolikor le lahko.

Veronika Sivka

Viri:

www.hillspet.com

vcahospitals.com

www.bluecross.org.uk