Kako izgleda prvih 30 dni z novim psom?

490

Prihod novega družinskega člana je vesel in vznemirljiv dogodek. Na psa ste se najbrž pripravljali več mesecev, mogoče celo let. Ob vsem pa moramo vzeti v zakup, da so psi živa bitja in da tudi oni potrebujejo čas, da se privadijo na novo okolje in ljudi.

Kako bo torej izgledalo prvih 30 dni z vašim psom in kaj lahko pričakujete?

Predpriprave

Če planirate posvojitev/nakup kosmatinca, je smiselno, da se na to pripravite že preden ga pripeljete domov.

Preden psa pripeljete domov, uredite naslednje stvari;

  • Postelja/boks: pes naj ima že od prvega dne svoj prostor, kjer lahko v miru počiva
  • Hrana: že vnaprej izberite ustrezno, kvalitetno hrano, ki je primerna za mladiče (oziroma za odrasle pse, če posvojite odraslega psa)
  • Povodec in ovratnica/oprsnica: psa že od prvega dne navajajte na hojo na povodcu
  • Igrače: sploh mladiči so zelo igrivi in če ne bodo od samega začetka imeli igrač, si bodo poiskali svoje; pohištvo, copate, vaše roke…

Prav tako poskrbite, da je pes čipiran že predno ga vzamete k sebi.

Prvi dan

Prvi dan prihoda vašega štirinožca je za vas najbrž izjemno vznemirljiv, a pazite, da kuža ne bo preobremenjen z veliko dražljaji. Prihod domov naj bo čim bolj miren. Prve dni so odsvetovani sprehodi v velike gruče ljudi, prav tako je bolje, da na začetku nimate obiskov. Psu dajte priložnost, da se najprej privadi na vas in na novo okolje.

Če imate doma še kakšnega psa, je najbolje, da ju spoznate na nevtralnem območju, torej nekje zunaj na sprehodu. Več o združevanju dveh psov si lahko preberete tukaj. (Dodajte link do članka „Kako združiti 2 psa“, ki sem ga tudi že poslala)

Psa od prvega dne kličite po imenu, ki ste mu ga določili. Preveč vzdevkov na začetku ga lahko zmede, zato se vsi držite dogovorjenega imena. Prav tako ga od prvega dne navajajte na opravljanje potrebe zunaj. Takoj, ko kuža opravi potrebo zunaj, ga pohvalite, pobožajte in dajte kakš priboljšek.

10 dni

Po kakšnem tednu se bo pes počasi sprostil in privadil na vas. Sploh mladiči se v tistem času navadno nekoliko bolj razigrajo in začnejo grizti, lajati in pogosto se zgodi, da tudi kaj uničijo. Pazite predvsem, da pes ne ogroža sebe (recimo, da ne grize kablov).

Dalje učite opravljanje potrebe zunaj, lahko pa začnete tudi z učenjem kakšnih enostavnejših trikov („sedi“, „daj tačko“…). Učenja se lotite z veliko pozitivne motivacije; psa ob želenem vedenju zelo hvalite. Ko vidite, da kosmatinec izgublja koncentracijo, ne silite z učenjem ampak mu pustite, da se sprosti.

Odrasli kužki po navadi potrebujejo malo več časa, da se na novo okolje privadijo. Ocenjeno je, da pes potrebuje cca. 3 mesece, da pokaže svoj resničen karakter. Bodite potrpežljivi in kosmatincu dajte čas, da se sprosti.

30 dni

V prvih 30 dneh morate vsaj enkrat obiskati veterinarja. Sploh pri mladičih je pomembno, da so cepljeni proti kužnim boleznim; preden so cepljeni, se izogibajte druženju z drugimi psi. Prav tako je pomembno, da štirinožca zaščitite proti parazitom.

Dobro je, da že v prvih 30 dneh postavite neko rutino; vsak dan ob isti uri pojdite na sprehod, psu ponudite hrano, se igrajte… Pomembno je, da so si dnevni redi pri psu čim bolj podobni.

Če se kuža ni še povsem navadil na vas in/ali na druge živali v vašem domu, nikar ne skrbite; nekateri psi potrebujejo več časa, da se sprostijo in privadijo. Še na prej skrbite zanj, ga normalno hranite, trenirajte in sprehajajte. Prej ali slej se bo tudi vaš kosmatinec navadil na nov dom.

Veronika Sivka

Viri:

www.thesprucepets.com

www.petfinder.com