Kako psa navaditi na povodec?

156

Povodec predstavlja velik del pasjega življenja, zato si verjetno tako pasji lastniki kot tudi naši ljubljenčki želimo, da naši prijatelji ne bi ob druženju s tem predmetom občutili nelagodja. Nekateri psi preprosto obožujejo povodec in komaj čakajo, da se z njim odpravijo na sprehod. Spet drugi, pa potrebujejo dalj časa za privajanje. Sploh pri lastnikih mladičev se pojavi vprašanje: kako psa navaditi na povodec?

Pomembno je, da psa na povodec privajamo počasi, ne glede na to, ali privajamo mladička, ali pa na novo posvojenega odraslega psa.

Začetek v zaprtem prostoru

Prve korake navajanja izvedite v psu dobro poznanem zaprtem prostoru. Ne prehitevajte in ponudite psu čas, da spozna povodec. Dovolite mu, da povodec prevoha, nato pa povodec pritrdite na ovratnico ali oprsnico. Psu pustite, da povodec nekaj časa vleče za sabo in spozna, da povodec ni nič strašnega.

Prepoved žvečenja

Sprva mnogi psi povodec dojemajo kot novo igračo. Psu ne smete pustiti, da grize povodec. Vedno je dobro imeti pri roki nekaj njegovih najljubših igračk, ki ga bodo odvrnile od žvečenja povodca. Igra prinašanja velja za eno najbolj učinkovitih sredstev proti grizenju povodca.

Povodec vzemite v svoje roke

Ko pridete do točke, da je psu, ki ima povodec pripet na ovratnico, zelo udobno, vzemite drugi del povodca v svoje roke. Nekaj časa obdržite povodec v svojih rokah, medtem pa psa pokličite k sebi in mu ponudite priboljšek. V primeru, da pes vztrajno vleče povodec na svojo stran, povodec ponovno spustite na tla in vajo ponovite čez nekaj časa.

S povodcem ne popravljajte vedenja psa

Pomembno se je zavedati, da so prej omenjene vaje namenjene dobremu počutju psa v družbi povodca in ne upravljanju vedenja vašega kosmatinca. Če pes vleče povodec se poslužujte zgoraj zapisanih ukrepov.

 

 

Pogosta vadba

Priporočena je pogosta vadba, ki naj bi trajala približno 10 minut, saj bi se tako pes hitreje privadil povodca, kot če začetnih vaj ne bi izvajali redno.

Hoja z ohlapnim povodcem

Ko se vaš kosmatinec po rednem izvajanju začetnih vaj, dobro privadi, da vi upravljate drugo stran povodca, prestopite na hojo na ohlapnem povodcu. S tem boste izkušnjo s povodcem psu še izboljšali.

Ovratnica

Če se vaš pes še ni spoprijateljil z ovratnico, počakajte s povodcem do trenutka, ko bo ovratnica s strani vašega ljubljenčka dobro sprejeta.

Med treningom ostanite mirni in predvsem potrpežljivi. V kolikor bo pes pri vas začutil nervozo, bo do vadbe izkazal še večje nasprotovanje. Vsako njegovo dobro vedenje naj bo nagrajeno s priboljškom. Sčasoma bo uporaba povodca psu postala samoumevna, na sprehodih pa se bosta lahko posvetila tudi drugim zabavnejšim dejavnostim.

Manca Novak

VIRI:
www.thesprucepets.com