Tudi psi so lahko krvodajalci

249

Vsi vemo, da lahko ljudje darujemo svojo kri in marsikomu rešimo življenje. Prav tako, pa so psi lahko krvodajalci. Po navadi so za darovanje določene nekakšne zahteve, a je postopek darovanja običajno preprost. Nadaljevanje branja tega članka vam bo pomagalo pri odločitvi, ali je vaš pes lahko darovalec krvi in hkrati pomoč psom v stiski.

Krvne skupine

Poznamo več različnih pasjih krvnih skupin. Obstajajo krvne skupine, ki jih je možno razbrati s pomočjo različnih testov, seveda pa ostaja tudi veliko drugih vrst, ki jih s pomočjo testov ne moremo določiti.

Skupine, možne določevanja, so razvrščene po sistemu pasjega antigena eritrocitov, ki ga s kratico imenujemo tudi DEA. Te krvne skupine so vrste 1.1, 1.2, 1.3, 3, 4, 5 in 7. Ker se vrste krvi nanašajo na različne antigene, ki se nahajajo v krvi, imajo psi več različnih krvnih skupin hkrati.

Določanje pasje krvne skupine

Kot že prej omenjeno, je določevanje krvne skupino odvisno od opravljanja antigenskega testa. V postopku testa bo veterinar vašemu psu vzel vzorec krvi in nato vzorec poslal v laboratorij. Test bo zaznal, katere antigene vsebujejo rdeče krvničke vašega psa s čimer bo krvna skupina določena.

 

 

Kakšno kri lahko prejme pes?

S prvo transfuzijo lahko pes prejme katero koli vrsto krvi. V primeru, da pes potrebuje več transfuzij krvi, je potrebno darovano krvi natančneje določiti in primerjati s krvjo psa, ki kri potrebuje. Da bi bili krvi združljivi, je potrebno navzkrižno ujemanje.

Kdaj lahko pes daruje kri?

Za darovanje krvi ima večina veterinarjev določena različna merila. Običajno morajo psi krvodajalci ustrezati določeni velikosti in seveda morajo biti zdravi. Biti morajo brez infekcijskih bolezni in parazitov, ki se prenašajo s krvjo in redno cepljeni.

Jemljejo lahko samo zdravila za preprečevanje parazitov in nobenih drugih zdravil. Starostna meja se giblje od enega do sedmih let. Naši kosmatinci lahko darujejo kri enkrat na tri tedne. Zaradi varnosti psa je priporočljivo, da pes krvi ne daje prepogosto.

Kako pes daruje kri?

Darovanje krvi je v osnovi zelo preprost postopek. V primeru, da veš pes ustreza vsem zahtevam veterinarja, se psu odvzame kri iz velike vene na vratu, imenovane jugularna, in se zbere v posebno vrečko ali kozarec, ki se uporablja za transfuzijo drugemu psu. Celoten postopek darovanja običajno ne vzame več kot ene ure.

Banke krvi in programi krvodajalstva

Ker psi ne darujejo krvi zelo pogosto, morate, v primeru, da je vaš pes krvodajalec, biti vedno pripravljeni, da vas pokličejo, da bi vaš pes daroval kri.

Druga možnost pa je darovanje krvi, ki se shrani v banki krvi. V bankah krvi pa mora biti vrsta krvi natančno določena.

Poleg osnovne krvi lahko psi darujejo tudi različne oblike plazme in krioprecipitat. Ni važno kaj bodo vaši kosmatinci darovali. Edino kar resnično šteje je dejstvo, da bodo psi krvodajalci mogoče svojemu pasjemu prijatelju rešili življenje.

Manca Novak

VIRI

https://www.thesprucepets.com