Notranji zajedavci pri psu

2526

Paraziti oziroma notranji zajedavci so izjemno nadležna, a za psa tudi zelo nevarna težava. Gre za majhne organizme, ki se naselijo v notranjost gostitelja – v tem primeru psa. Pri kosmatincih se pojavljajo dokaj pogosto, a to še zdaleč ne pomeni, da niso nevarni. Lahko povzročajo prebavne motnje, slabost, lahko pa pridejo tudi v kri in škodijo organom v telesu. Najbolj so nevarni za mladičke, pri katerih se tudi najpogosteje pojavljajo.

Gliste

Gliste pri psu so ene najpogostejših težav, sploh pri mladičih. Med gliste sodi več različnih vrst parazitov, med katerimi so najbolj razširjeni askaridi. To so podolgovati beli paraziti, ki so dolgi med 5 in 12 cm.

Odrasli psi jih navadno dobijo v zunanjem okolju, največkrat tako, da ovohavajo iztrebke drugih psov, v katerih so jajčeca glist. Med oblizovanjem svojega gobca ta jajčeca pogoltnejo, iz njih pa se razvijejo gliste, ki se naselijo v črevesju. Mladiči lahko gliste dobijo že pred rojstvom preko posteljice ali preko materinega mleka. Mladiči z iztrebki izločajo jajčeca, preko katerih se ponovno okuži njihova mama, in tako pride do začaranega kroga. Zato je za breje psičke in mladiče še posebej pomembno, da so redno pregledani in tretirani proti zajedavcem.

Druga vrsta glist so bičeglavci. So tanjši in krajši od askaridov. Okužba je precej podobna, kakor pri askaridih, torej z zaužitjem jajčec preko iztrebkov.

Znaki glist so napet trebuh, izguba apetita in posledično hujšanje, bolečine v trebuhu ter prebavne motnje (zaprtje ali driska). 

Trakulja

Med trakuljami je najpogostejša pasja trakulja Dipylidium canium. Sestavljena je iz več členkov, je ploščata in precej dolga; lahko je dolga kar do 70 cm. Kosmatinci se okužijo z bolhami, v katerih se iz jajčec razvijejo ličinke. Lahko pa se okužijo preko iztrebkov ali z uživanjem mrtvih živali.

Členke trakulje lahko opazimo v iztrebku psa in okoli zadnjika. Zadnjik je srbeč, zaradi česar se psi veliko ližejo na tistem področju in se drsajo. Pride lahko tudi do bruhanja, napihnjenosti, zaprtja ali driske.

Praživali

Praživali so miniaturni paraziti, ki jih s prostim očesom ne vidimo. Najpogostejši sta Giardia in Isospora. Okužba poteka preko okužene vode ali hrane, pa tudi iztrebkov. Predvsem so pogoste tam, kjer je veliko živali. Zdravljenje pri okužbi s praživalmi je precej težavno in dolgotrajno, zato je preventiva res zelo pomembna.

Okužba se kaže z drisko (lahko krvavo), bruhanjem, hujšanjem, krči in izgubo apetita.

Preventiva in zdravljenje

Pri notranjih zajedavcih je najpomembneje, da poskrbimo za preventivo. Pomembno je, da skrbite za higieno hrane in vode, ki jo psu nudite. Kosmatincu na sprehodu ne pustite, da pije iz luž, da jé iztrebke ali mrtve živali, da preveč ovohava tuje iztrebke… Prav tako pa lahko psa preventivno zaščitite proti parazitom s tabletami, v določenih primerih tudi s cepivi. Posvetujte se z veterinarjem o tem, kakšna zaščita bi za vašega kosmatinca bila najbolj optimalna.

Če pa sumite, da je vaš pes že okužen, nemudoma obiščite veterinarja. Slednji bo predpisal terapijo, ki je ustrezna glede na parazita. Šele, ko je zdravljenje zaključeno, lahko psu dajete preventivna zaščitna sredstva.

Vsekakor je pomembno, da psa zaščitite, ga imate na sprehodih pod nadzorom ter, da ga predvsem dobro opazujete. Tako boste pravočasno opazili, ali je karkoli narobe in tako težavo ustrezno zdravili.

Veronika Sivka

Viri:

www.akc.org

www.akc.org

www.thesprucepets.com

www.petco.com