Zimsko spanje psa

1168

Zimsko spanje ali z drugo besedo hibernacija je neaktivnost nekaterih živali zaradi pomanjkanja virov hrane v času zime. Zimski čas mnogim psom ne ustreza in se njihova aktivnost v tem času zmanjša. Ob tem se mnogi lastniki sprašujejo, ali je možno zimsko spanje psa.

Kaj je zimsko spanje?

Zimsko spanje ali hibernacija je stanje neaktivnosti živali, ki jih sproža zimsko pomanjkanje hrane v naravi. S hibernacijo živali se tej zniža telesna temperatura, umiri srčni utrip in upočasni presnova. Namen tega je zmanjšanja porabe energije v času pomanjkanja hrane. V skupino živali, ki pozimi hibernirajo, uvrščamo srednje velike živali, kot so na primer netopirji, ježi, nekateri glodalci in nam najbolj znani medvedi.

Ali je zimsko spanje psa mogoče?

Pozimi se zmanjša aktivnost psov. Ob tem se mnogi lastniki sprašujejo ali, ali je zimsko spanje psa tudi mogoče. Na kratko povedano psi ne hibernirajo. Lahko pa morda opazimo, da se njihova raven energije in želja po gibanju lahko zmanjša. Vsekakor pa psi kljub mrzlim in kratkim dnevom potrebujejo gibanje in igro tudi v zimskem času.

Večina kužkov živi na temperaturi 22 do 25°C, kar pomeni, da je njihov življenjski prostor z izjemo izhodov na sprehod in količina prejete ter zaužite hrane enaka, kot pri ostalih letnih časih. Iz tega razloga tudi kužki ne občutijo zime kot obdobje pomanjkanja hrane in s tem tudi nimajo potrebe po hibernaciji.

 

 

Kako spodbuditi večjo aktivnost pri psih tudi v zimskem času?

Pogosto kot lastniki psov opazimo, da psi v zimskem času zaradi mraza, nimajo velike želje po igri in aktivnosti zunaj, pa vendar lahko le te s pomočjo nekaj preprostih trikov prepričamo o nasprotnem.

V prvem koraku je potreben nakup zimskega plaščka, v kolikor ima kuža kratko dlako oziroma ga hitro začne zebsti. S tem bomo poskrbeli, da kužka med sprehodom zunaj ne bo zeblo in bo le ta imel s tem tudi več motivacije za gibanje zunaj kot prej.

Druga pomembna stvar, ki pozimi pesti mnogo kužkov, so razpokane blazinice na tačkah. Te povzročijo osoljene površine, ki blazinice izsušijo, kar vodi v nastanek razpok in posledično privede do pekoče bolečine, zaradi katerih mnogi kužki kmalu izgubijo motivacijo po gibanju. Za preprečitev le tega je pomembno, da po vsakem sprehodu tačke obrišemo ali še bolje umijemo ter namažemo z mazilom, ki je namenjeno prav za vlaženje blazinic na njegovih tačkah.

Ko smo poskrbeli za njegovo dobro zdravstveno počutje, pa poskrbimo tudi, da kuža uživa z nami v zunanjih aktivnostih tudi pozimi. Če kuža obožuje metanje žog, sneg naj ne predstavlja ovire, ampak zgolj izziv in nov način igre. Pokažite kužku, da je zimski čas prav tako odličen za igro in v tem poskušate čim bolj sodelovati, saj boste s tem spodbudili svojega pasjega kosmatica h gibanju in igri tudi v zimskem času.

 

Vesna Kropf

 

VIRI:
www.breedingbusiness.com
www.pawsandlearn.com